ALJBIN KURTI: U sporazumu piše samouprava zajednice, a ne opština sa srpskom većinom

Obavezno pročitajte

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da će samoupravljanje za srpsku zajednicu na Kosovu ostvarivati na osnovu Ustava Kosova i da to ne znači samoadministraciju niti autonomiju.

On je u intervju za javni servis RTK rekao kako veruje da će odgovarajući nivo samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu moći da se reši za dobrobit svih Srba bez ugrožavanja pravnog i ustavnog poretka Kosova, služeći demokratiji, ali i prihvatanjem ponuda koje je dao.

- Advertisement -

„Samoupravljanje nije samoadministriranje, nije autonomija. Ovde (u sporazumu) piše samouprava srpske zajednice, a ne opština sa srpskom većinom, ja sam to rekao u skupštini i iz mog ugla, što može da potvrdi svaki ozbiljan pravnik međunarodnog prava, kada kažete samouprava srpske zajednice, zapravo imate kao instrument okvirni sporazum za zaštitu nacionalnih manjina“, rekao je on.

On je dodao da je 18. marta predstavio tri stuba koja moraju biti prihvaćena da bi on dao model samoupravljanja.

„Osamnaestog marta, ako prihvatimo ova tri stuba, doneću im model, ali nije u redu da se od mene detaljno traži model ako se princip ne prihvati. Da smo imali dogovor o ova tri stuba, našem republikanskom, demokratskom konstitucionalizmu i vrednostima, američkom stavu i evropskom stavu kada ih prihvatamo, ja dajem model“, rekao je Kurti.

Kazao je da su predstavnici Srbije najavili da neće poštovati sporazum i aneks o njegovoj primeni.

„Oni su već dali jasne indicije i činjenice da krše sporazum. Očekujem da EU i SAD sude i osude destruktivno ponašanje Srbije. Dobro sam čitao tekstove i kada vidim da postoje univerzalni pojmovi, naravno da sam konstruktivan. Uvek tražim više od onoga što se nudi jer mislim da zaslužujemo više. Ne dižu nam se zidovi, već nam se otvaraju putevi, ja sam pristao da ovo potpišem i ovom prilikom je otkrivena destruktivnost Srbije“, kazao je Kurti.

Naglasio je da se odnosi Kosova i Srbije ne mogu normalizovati bez razmatranja zločina počinjenih tokom rata.

„Po mom snažnom uverenju, prevazilaženje, suočavanje sa nasleđem prošlosti je generički pojam koji treba pretočiti u mnoge stvari koje su problematične između naše dve zemlje. Odnosi se ne mogu normalizovati bez rešavanja ratnih zločina i mnogih drugih neratnih pitanja. Već u aneksu imamo hitno pitanje nestalih osoba“, kazao je kosovski premijer.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu