ALJBIN KURTI: Saveznici napravili plan kao paket koji sadrži de fakto priznanje

Obavezno pročitajte

Vlast i opozicija u pokrajinskom parlamentu podeljeni su oko nove runde dijaloga koja je najavljena za ponedeljak 27. februara. Premijer privremenih institucija u Prištini Albin Kurti izjavio je danas da su saveznici KiM napravili evropski predlog za KiM kao paket koji će unaprediti članstvo Prištine u međunarodnom sistemu, a koji, kako kaže, sadrži de fakto priznanje i to na osnovu Povelje UN.

„Sporazum sadrži međusobno de fakto priznanje. Za Srpsku pravoslavnu crkvu, kao što sam rekao, predlog sporazuma sadrži tačku o formalizaciji statusa Srpske pravoslavne crkve kao posebne verske zajednice u zakonodavstvu Republike Kosovo”, rekao je Kurti poslanicima. Dodao je da zbog poverljivosti nije doneo u skupštinu tzv.Kosova evropski predlog, ali da su ga, navodno, lideri opozicionih stranaka prihvatili.

- Advertisement -

Kako je rekao, predlog nije proizvod pregovora i nastao je nakon sastanka 18. avgusta prošle godine.„Tekstualni sadržaj podelio sam sa liderima opozicionih stranaka, ali ne u skupštini, iako verujem da nakon više meseci gotovo ništa nije nepoznato iz tog predloga, koji predstavlja dobru osnovu za dalje rasprave koje počinju sledeći mesec”, rekao je Kurti.

 

A šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri, iznoseći kritike na račun vlade čiji je premijer Kurti, kazao je da ta vlada napušta građane i da je njen jedini fokus na dijalogu sa Srbijom, prenosi Koha. Tahiri je tokom obraćanja u parlamentu naveo da su u poslednje dve godine mnogi građani napustili Kosmet i istakao da je neophodno staviti na znanje Kurtiju da osim dijaloga ima i drugih pitanja kojima mora dati na značaju.

„U poslednje dve godine čitali smo zastrašujuće brojke odlaska građana sa Kosova. Tokom 2021. godine, prema zvaničnim podacima, otišlo je 42.000 građana, dok je 2022. godine samo 42.000 građana dobilo radne vize. Juče smo čitali i zastrašujucće brojke studenata koji napuštaju našu zemlju. Svaki dan čitamo vesti o odlasku lekara. Troškovi života na Kosovu postali su neprihvatljivi u poslednje dve godine“, naglasio je Tahiri i dodao da su te brojke pokazatelj da nešto nije u redu u načinu na koji Vlada Kosova radi.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Akademik Nebojša Lalić na prodaju

Akademik Nebojša Lalić, koji se na predstojećim izborima za novo rukovodstvo SANU, kandidovao za novog generalnog sekretara Akademije, ponudio...

Još priča na sličnu temu