31.9 C
Belgrade
sreda, 17 avgusta, 2022

ALJBIN KURTI: Ne možemo da priznamo Srbiju dok ona ne prizna Kosovo

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Tzv. Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je u intervjuu za Vašington post da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo, zbog čega je neophodno međusobno priznanje, prenosi Reporteri.

Kurti je kazao da je Deklaraciju o miru, koju je predložilo Kosovo 2021. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio, kao i plan za međusobnu zaštitu prava manjina.

- Advertisement -

U svom uvodniku novinar Vašington posta piše da je „podrška Kremlja Srbiji snažan podsticaj Vučiću da zadrži status kvo, citirajući Kurtija koji je rekao da „Putin želi da Kosovo pretvori u propalu državu“.

„Posle onog što Putin smatra neuspehom u Avganistanu i Iraku, kao posledica intervencija SAD i NATO, ostaje samo Kosovo koje Putin želi da predstavi kao privremeni uspeh, zbog čega je zaštita Kosova veoma važna“, rekao je Kurti.

On je naveo da je „spreman da se uključi u dijalog o međusobnom priznanju“, prenosi Kosovo onlajn.

- Advertisement -

Kurti i Vučić sastali su se prvi put u Briselu 15. juna 2021. i taj sastanak je završen bez dogovora o temama koje su bile na dnevnom redu.

Njih dvojica su se sastali i 4. maja ove godine u Berlinu, na radnoj večeri koju je organizovao specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti