26.3 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

ALJBIN KURTI: Granica sa Albanijom nametnuta, to nije naša granica

NAJČITANIJE

- Advertisement -

PRIŠTINA – Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kaže da su granicu između Srbije i Albanije nametnuli Srbija i Jugoslavija, da to nije granica albanskog naroda i da, kada Beograd napada Prištinu, oni reaguju kao „albanski narod”.

„To je granica koja nije naša. A kada Srbija napadne Kosovo, mi ne reagujemo samo kao Kosovo, mi reagujemo kao albanski narod, jer Srbija ima veoma bliskog saveznika u Moskvi i veća je od nas, tako da reagujemo na način koji nas približava uspešnoj odbrani”, rekao je Kurti za grčki Katimerini, a prenosi Kosovo onlajn.

- Advertisement -

Istovremeno, on napominje da referendum o ujedinjenju Kosova sa Albanijom po ustavu nije dozvoljen i da je to teško promeniti.

„Želimo blisku saradnju sa Albanijom, ali ne na štetu manjina. Albanija i Kosovo su dve različite države, ali ne i dva različita naroda. Problem je kada Beograd uskoči i želi da potkopa našu državnost i naše institucije. Tada je prirodno da želimo da budemo jači, jer Srbija je mnogo jača od nas”, rekao je Kurti.

Kurti je kazao da želi sporazum s Beogradom, ali i ponovio da sporazum mora imati uzajamno priznanje kao središnji deo.

- Advertisement -

„Američki predsednik Bajden i američki državni sekretar Blinken su veoma jasni. Zvaničnici u Briselu, ako ih sretnete duže od pet minuta, kažu da nema načina da se zaobiđe nezavisnost. Priznavanje naše nezavisnosti biće dobro za Srbiju, jer će sledeća generacija odrastati bez ovog hegemonističkog sna o vraćanju Kosova Srbiji”, rekao je predsednik vlade u Prištini, prenosi Tanjug.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: