ALIEXPRESS, ALIBABA: Ali jači je organizovani kriminal 1/1

Obavezno pročitajte

Aliexpress platforma za direktnu kupovinu, koja je u vlasništvu kinsekog giganta Alibaba.com postala je nedostupna u Srbiji – evo ko je odgovoran!

Kupovina preko Aliexpres-a, Alibabe, Wish-a i drugih platformi!

Alt="Aliexpress vs wish"
Dve kompanije koje dominiraju na tržištu u Srbiji

Kupovina preko kineskih online servisa Alibaba i Aliexpress postala je u jednom trenutku izuzetno popularna. Procenjuje se da je u Srbiju nedeljno stizalo između 100.000 i 200.000 paketa iz Kine.

- Advertisement -

Pored niskih cena, dostupnosti bukvalno svega, „od igle do lokomotive“ jedna od glavnih pogodniosti koju je kinseki servis nudio za potrošače iz Srbije jeste besplatna dostava ili „free shipping“ međutim od skora više nije tako, zašto?

Kako je bilo dok nestajanje pošiljki na poštanskoj carini ili kasnijoj distribuciji, nije doseglo nivo organizovanog kriminala?

Kupac iz Srbije na sajtu „Aliexpress“ kupi predmet vrednosti 15$ a poslovni Kinez mu da još besplatnu dostavu, tzv „free shipping“, da bi ga motivisao da i dalje kupuje kod njega. „Aliexpress“ novac drži u depozitu kod sebe i obaveštava prodavca da u roku (obično do 7 dana) mora poslati pošiljku kupcu u Srbiju, kao i da određuje zaštitni period za kupca od 60 + 15 dana. U tom roku od 60 dana pošiljka mora da stigne do kupca u Srbiju, a u dodatnom roku kupac ima mogućnost da proveri autentičnost i kvalitet robe.

„Do sada sam naručila tonu stvari i stvarčica sa Alija (da, tepam mu, Ali je moj prijatelj i životni saputnik) i u međuvremenu naučila kako i od kog prodavca da kupujem, i da naručim ono što je zaista na slici i u opisu proizvoda“.

Ukoliko je sve u redu, kupac potvrdi prijem u roku do 60 dana i ako u narednih 15 dana ne pokrene spor zbog kvaliteta robe ili oštećenja, „Aliexpress“ TEK TADA ISPLATI PRODAVCA.

Da bi nam omogućili besplatnu dostavu i time povoljnu cenu, Kinezi su nam slali pošiljke koje se zvanično nazivaju „male poštanske pošiljke“ (recimo kao obično pismo) a te pošiljke imaju „tracking number“ ali samo do izlaska iz Kine. Zadnja informacija koju po tom broju kupac može da dobije je: „pošiljka je napustila zemlju porekla“. Poštar takvu pošiljku ostavi u sandučetu jer nema obavezu čak ni da mu neko potpiše dostavu.

Sve je to lepo bilo dok domaći skotovi nisu skontali da su te male postanske pošiljke „na izvol’te“ i počeli masovno da ih kradu. Kupci zbog toga masovno pokreću sporove zbog nedostavljene pošiljke u zastitnom roku od 60 dana. Tim za rešavanje sporova „Aliexpressa“ uvek presudi u korist kupca i novac vrati, a prodavac ostane i bez robe i bez novca.

Alt="Aliexpress"
Refundiranje nakon neuspešne kupovine

Znači Kinez proda robe u Srbiji za 10.000 €, od „Aliexpressa“ dobije 7.000 € a ostalih 3.000 € „Aliexpress“ isplati oštećenim kupcima u Srbiji za robu nestalu na poštanskoj carini Srbije (ili nekom drugom mestu) ali i malim lokalnim poštama širom Srbije.

Posle su počele krađe da se dešavaju i pošiljke sa brojevima za praćenje uz drski izgovor ako tražiš svoju pošiljku: „naš sistem ne podržava tu formu brojeva za praćenje“…. on „ne vidi vašu pošiljku“…! I tu je KRAJ.

Do čega je to dovelo?

Mi iz Srbije možemo da kupimo samo artikle do 4,99$ jer su se kineski trgovci preračunali da te male štete mogu da podnesu. Ako hoćete recimo, da kupite termos bocu od 8,77$ koja se ranije dobijala sa besplatnom dostavom, sada je najjeftinija dostava 37 $ a obično ni to ne daju već možemo samo da kupimo uz plaćanje DHL-u 142,07$. Dokaz, slika u prilogu!

Alt="Aliexpress"
Print screen Aliexpress

I tako su se oni elegantno otarasili nas „Srba lopuža“! Većina je jednostavno stavila natpis „NOT DELIVERED TO SERBIA“… odaberite adresu dostave u nekoj drugoj zemlji! Još uvek možemo da kupimo na „Wish“-u koji je dosta skuplji ali je pitanje kad će nas i oni otkačiti, kažu iz udruženja Efektiva.

Dakle, određenih pojedinaca, koji rade na prijemu, pregledu, carinjenju ili distribuciji robe, Srbija je došla na listu lopovskih zemalja a njeni građani mogu da naruče proizvod vrednosti do 5$, jer toliko vredi poverenje koje imamo kod prodavaca!

Udruženje Efektiva organizacija potrošača je uputilo dopis Pošti Srbije, u kome se traži sastanak na ovu temu, sa naznakom da će isto tražiti i od Uprave carine! Ne isključujemo ni mogućnost krivičnih prijava, jer ovde se radi o organizovanom kriminalu koji se verovatno meri milionima evra! kažu iz Efektive.

Ostavite komentar

Najnovije objave

DEJAN BULATOVIĆ U SKUPŠTINI SRBIJE: Živeo predsednik Aleksandar Vučić!

Samostalni poslanik i bivši potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dejan Bulatović koji je u Skupštinu Srbije ušao na...

Još priča na sličnu temu