22.8 C
Belgrade
subota, 2 jula, 2022

ALEKSANDAR VULIN: Srbija neće biti parking za migrante, da bude tretirana kao članice EU

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je u Beču da Srbija neće biti parking za migrante, sabirni centar, gde će oni čekati svoju priliku da pređu u zapadnu Evropu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Vulin je tokom razgovora sa ministrom unutrašnjih poslova Austrije Gerhardom Karnerom naveo da za rešavanje migrantskog problema od 2015. godine do danas Evropa nije uspela da formuliše jedinstvenu politiku i da je krajnje vreme da se Evropa odredi po tom pitanju i predstavi jasnu migrantsku politiku.

- Advertisement -

Odgovarajući na pitanja austrijskih medija o posledicama migrantske krize, Vulin je istakao je da Srbija nije odgovorna za migrantsku krizu i da je svojom organizovanošću i ozbiljnošću uspela da zaštiti svoje građane i njihov način života, ali i da obezbedi pristojne uslove, smeštaj i zdravstvenu zaštitu za migrante. On je ocenio da po pitanju migranata Evropa nikako da kaže šta hoće, „da li hoće migrante ili neće migrante“.

Vulin je poručio da ako Evropa neće migrante onda to treba jasno da kaže i da pomogne Srbiji da čuva svoje granice. Dodao je da Srbija mora da bude tretirana kao i ostale članice EU kada je u pitanju pristup fondovima za borbu sa posledicama migrantske krize.

Ocenio je da bi Fronteks trebalo da razmisli o drugačijoj ulozi, „da ne bude samo čuvar granica EU“, dodajući da bi uloga Fronteksa morala da bude drugačija, tako što će biti na granicama između zemalja koje nisu članice Unije, ali se nalaze na migrantskoj ruti.

- Advertisement -

Istakao je da je izuzetno zadovoljan saradnjom koju srpska policija ima sa mađarskom i austrijskom policijom.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti