ALEKSANDAR VULIN O PIJANIM I DROGIRANIM VOZAČIMA: Trajno im oduzimati vozilo i dozvolu

0
105

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da se u sledećim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja mora uvesti mogućnost trajnog oduzimanja vozila i trajnog oduzimanja dozvole.

Na Forumu unapređenja sistema bezbednosti saobraćaja 2022. „Vizija nula poginule dece u saobraćaju“, Vulin je rekao da smatra da svaki vozač kod koga policija pronađe alkohol ili drogu u krvi mora u najmanju ruku biti sankcionisan kao za izazivanje opšte opasnosti.

„Smatram da svaki vozač koga zateknemo, uhvatimo, pronađemo sa nedozvoljenom količinom alkohola u krvi ili pod dejstvom narkotika mora u najmanju ruku biti sankcionisan kao za izazivanje opšte opasnosti. To što nije ubio nekoga, to je puka sreća. A, onaj koji izazove saobraćajnu nesreću pod dejstvom alkohola ili narkotika, mora biti kažnjavan najmanje za pokušaj ubistva i, takođe, smatram da već u sledećim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja moramo uvesti instituciju, odnosno mogućnost trajnog oduzimanja vozila i trajnog oduzimanja dozvole. Trajne zabrane nekome da učestvuje u saobraćaju„, kazao je Vulin. 

Podsetio je na primere teških saobraćajnih udesa i ukazao na neophodnost pooštravanja kaznene politike.

Pre nekoliko dana imali smo primer strašne saobraćajne nesreće na Pančevačkom putu, troje mrtvih. Vozač je imao 60 prijava. Šezdeset puta je upozoren da to ne radi, 61. put je ubio i sebe i druge. Šta raditi s takvim ljudima? Kaznena politika zbog takvih ljudi mora da bude mnogo oštrija i mora da bude mnogo jača„, kazao je ministar Vulin.

Inače, ovo nije prvi put da Vulin traži da se uvedu ovakve sankcije za pijane i drogirane vozače koji skrive nesreću.

Podsetimo i da novi Zakon o bezbednosti saobraćaja predviđa da vozači koji treći put izgube vozačku dozvolu više nikada neće moći da je vrate, a ako budu uhvaćeni da voze bez dozvole, biće im trajno oduzeto i vozilo.

Sadašnja praksa je da se vozaču koji sakupi sakupi 18 bodova oduzima vozačka dozvola, a on zatim ide na seminar u Agenciju za bezbednost saobraćaja, koji traje 40 časova, posle čega mu se vraća dozvola.

Ostavite komentar