26.9 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

ALEKSANDAR VULIN: Evropa nema moralno pravo da traži da uvedemo sankcije Rusiji

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da zemlje koje su bombardovale Srbiju nemaju moralno pravo da od Beograda traže da uvede sankcije Rusiji.

Vulin je u intervjuu za Euraktiv Grčka rekao da, kada je reč o ratu u Ukrajini, Srbija poštuje teritorijalni integritet svake zemlje i da zato zahteva da se poštuje i njen teritorijalni integritet.

- Advertisement -

„Ne mislim da zemlje koje su nas bombardovale, imaju moralno pravo da traže da se pridružimo njihovoj politici“, rekao je Vulin.

„Ne smemo zaboraviti da Evropa nije rešila kiparski problem, a istovremeno misli da može rešiti druge probleme. Što se nas tiče, poštovanje međunarodnog prava bi trebalo da počne od Srbije. I mora se poštovati načelo očuvanja granica i teritorijalnog integriteta“, dodao je Vulin.

On je ocenio i da zapadna politika koja se vodi pod sloganom ‘Rusija mora biti poražena’ neće dovesti do mira u Ukrajini.

- Advertisement -

„Mislim da je u sadašnjoj politici više reč o tome da se porazi Rusija, nego da se stvori mir u Ukrajini. Ali na taj način ne možemo stvoriti mir u Ukrajini“, rekao je Vulin.

Upitan za ambicije Srbije da uđe u Evropsku uniju i o predloženom ubrzanom postupku za Ukrajinu, Vulin je rekao da „Beograd ne očekuje fer plej“ i da bi, kada bi u međunarodnim odnosima vladala pravda, „Srbija bila puno veća“.

„Srbija mora da radi na tome da ojača sopstvenu zemlju, kako bi bila dorasla izazovima. Sve ostalo je manje važno“, rekao je Vulin.

Govoreći o odnosima sa Grčkom, Vulin je rekao da Srbija vodi politiku neutralnosti kako bi sama mogla da bira prijatelje, a ne „neprijatelje koji se nepozvani i bez dopuštenja pojave“.

„Ako članstvo u EU ima neke veze sa sloganom da je neprijatelj mog neprijatelja moj prijatelj, onda Srbija stvarno ne želi da učestvuje u takvoj igri“, dodao je Vulin.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti