17.6 C
Belgrade
nedelja, 14 avgusta, 2022

ALEKSANDAR VUČIĆ: Vidovdan je naša golgota i naše vaskrsenje

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Na Vidovdan su naši preci na Kosovu polju branili civilizaciju i kulturu, iskonske, danas bi rekli evropske, a svakako srpske vrednosti, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da je Vidovdan i naša golgota, i vasrksnuće, moralno i duhovno.

Na svečanosti, na kojoj je uručio vidovdanska odlikovanja zaslužnima, predsednik je poručio da već vekovima svakog 28. juna odgovaramo na ista pitanja – da li slavimo pobedu ili poraz, junaštvo ili uzaludnu žrtvu, izdaju ili jedini mogući izbor.

- Advertisement -

„Od generacije do generacije, od politike do politike, odgovori se menjaju, međusobno se potiru, čcine kakofoniju simbola i smisla različitih verzija istorije, zaboravljajući da istorija može da bude samo jedna”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, zbog te činjenice, zbog te jedinstvene i jedne istorije, želi, ne da pruži konačne odgovore, jer njih nećemo naći, već da kaže koliko je ovaj datum važan i koliko znači za opstanak države i budućnost nacije.

„Vidovdan je mnogo više od pitanja i odgovora, najvažniji znak i simbol na nacionalnom nebu, onom ispod kojeg se okupljamo i tražimo razlog i način da postojimo. Putokaz je, zvezda čiji sjaj pratimo… bez njega uz istoriju kakva je bila naša odavno bismo se utpilii u druge narod veće, ili rasuli na sitna plemena”, ukazao je predsednik.

- Advertisement -

Kako je rekao, uz Vidovdan i zahvaljujući njemu našli smo sve što čini naciju postojanom, što joj omogućava trajanje – i kult u koji verujemo i adrenalin koji nam omogućava da se suprotstavimo opasnosti i napor za izgradnju svog doma i večnu inspiraciju da idemo dalje.

„Uvek je, baš na Vidovan kroz istoriju, sprski narod imao priliku da sve vidi. Za nas je Vidovdan najprecizniji način merenja vremena”, poručio je Vučić, dodajucih da ga je vladika Nikolaj opisao rečima da je: „Vidovdan naša narodna golgota, a u istro vreme naše vaskrsenje, duhovno i moralno. Ono je zaustavilo moralno raspadanje srpskog naroda, dala nam galeriju viteza vere, poštenja i požrtvovanja, koja vredi više od galerij emermernih kipova napravljenih u mirno doba od naroda koji nisu imali svoje Kosovo”.

Vučić je poručio da su naši preci na Kosovu polju branili civilizaciju, kulturu, iskonske vrednosti, koji bi neki danas nazvali evropske, ali svakako srpske vrednosti, a ne „za malena carstvo”, preneo je Tanjug.

„Vidovdan je ideal i moralna vertikala, na njega se pozivaju Dositej, Vuk i Njegoš u želji da objedine srpstvo”, rekao je Vučić.

Odlikovani

Medalju za hrabrost, orden Miloša Obilića dobili su vatrogasci spasioci iz Zaječara koji su spasili od smrti trogodišnje dete koje je upalo u šaht, mlađi vodnik Saša Lalić i mlađi vodnik Andrija Trifunović.

Dobitnici Zlatne medalje za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima su:

Mariza dos Reis Nunes, portugalska pevačica, Andrea Bočeli, italijanski operski pevač.

Zatim, medalju su dobili Mark Valder, generalni direktor kompanije „Ringijer AG“, Anđelka Vlaisavljević, direktorka i vlasnica produkcijske kuće „Working progres“, Zoran Vapa, predsednik Nacionalnog saveta za kulturu i član nacionalne komisije za obnovu Hilandara, Dalibor Kitanović, predsednik kulturno-umetničkog društva Srpski vez iz Kumanova u Severnoj Makedoniji.

Dobitnici Zlatne medalje za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima su i Slobodan Despot, intelektualac prevodilac i umetnik, Radovan Vlahović, književnik i osnivač i direktor Banatskog kulturnog centra, Zorica Jurković Ember, direktorka udruženja Srpski vez iz Budimpešte i profesor dramske kulture u srpskom obrazovnom centru „Nikola Tesla“ u Budimpešti, Dragan Martinović, slikar, Bratislav Anđelković, narodni slikar, Predrag Đaković, akademski slikar, Mladen Jagušt, dirigent.

Dobitnici Ordena Karađorđeve zvezde trećeg stepena su:

Fudbalski klub Radnički iz Sremske Mitrovice, Dečje pozorište Subotica, Javna biblioteka Doljevac, britanski glumac Rejf Fajns.

Dobitnici Ordena Karađorđeve zvezde drugog stepena su:

Reditelji Egon Savin i Ljubiša Ristić, glumac Miloš Biković, bivši fudbaler i proslavljeni trener Velibor Bora Milutinović, Svetislav Kari Pešić, košarkaški trener i aktuelni selektor, bivši jugoslovenski i srpski fudbaler i aktuelni selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena uručen je akademiku Vasiliju Krestiću, istoričaru, akademiku Svetislavu Božiću, kompozitoru, Lukijanu Panteliću, episkopu budimskom i administratoru Eparhije temišvarske, novinarki Ljiljani Smajlović, Slovačkoj evangeličkoj crkvi augzburške veroispovesti povodom 100 godina u Srbiji, kao i Gimnaziji u Čačku povodom 185 godina rada.

Bivši japanski premijer Šinzo Abe odlikovan ordenom Republike Srbije na lenti zbog očuvanja prijateljskih odnosa i poboljšanja odnosa dve zemlje.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti