ALEKSANDAR VUČIĆ: Večeras sastanak sa Srbima sa Kosova, molba da sačuvamo mir

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se večeras oko 22, 23 sata sastati sa Srbima sa Kosova i Metohije i da će njegova molba njima biti vrlo jasna – da pokušamo da sačuvamo mir.

Vučić je posle niza sastanaka u Briselu na kojima nije postignut sporazum o odlaganju primene kazni za neizvršenu preregistraciju vozila na tablice RKS, rekao da će se tokom večeri sastati i sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i sa načelnikom generalštaba Milanom Mojsilovićem.

- Advertisement -

„Za nas je problem što srbi dovoljno znaju da nije njihova obaveza da plaćaju harač koji nije propisan nijednim zakonom, ogroman je bes kod srpskog stanovništva na severu Kosova i Metohije…Imao sam sastanak sa Dačićem, Mojsilovićem i Vučevićem i kasnije ću se opet sastati sa Mojsilovićem i Vučevićem, a od 22, 23 i sa Srbima sa KiM pa ćemo valjda da ujutru da završimo“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Predsednik Srbije je rekao da će Srbija poštovati zahtev Borela i Srbija neće izdavati čak ni obnavljati tablice. „Moramo da budemo zabrinuti, ali nema razloga za paniku, jer kad imate posla sa neodgovornim ljudima, koji se igraju sa životima druge dece… Danas sam video koliko je puta Borel opomenuo predstavnika Prištine i rekao – imamo obaveštajne podatke, biće velikih problema. Mi smo malopre dobili obaveštajne podatke, situacija je teška na ivici sukoba i znam da će mi predstavnici Srba reći da su siti svega i da više neće da trpe ništa i da ih baš briga, ali moraju da znaju da nam je život svakog od njih i svakog čoveka važniji od svega i da moraju da razumeju tu našu molbu i zahtev“, rekao je. Još jedanput molim zapadne sile i međunarodnu zajednicu koje imaju uticaj na Prištinu  – da pokušaju danam pomognu da svi zajedno sačuvamo mir, rekao je Vučić. Naveo je da da nema šta da zameri posrednicima u dijalogu.

Vučić i Kurti razgovarali su u Briselu u okviru dijaloga na visokom nivou, koji je sazvala EU u pokušaju da se spreči eskalacija i tenzije na terenu.

Prethodno su obojica učestvovala u odvojinim sastancima sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Priština je u nedelju saopštila da za 24 sata odlaže izdavanje kazni za vožnju automobila sa srpskim „KM“ tablicama. Iako je ranije bilo najavljeno da će pisanje kazni početi 21. novembra, početak te akcije pomeren je za 22. novembar.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu