ALEKSANDAR VUČIĆ: Uskoro i dronovi „samoubice” iz UAE! Granate i mine idu kao alva!

Obavezno pročitajte

Trideset odsto proizvodnje namenske industrije mora da ostane u Srbiji, poručio je predsednik na sajmu „Ideks 2023” u Abu Dabiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče iz Abu Dabija da ćemo u roku od 48 sati potpisati prvi ugovor sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o kupovini njihovih dronova „samoubica”, koji će veoma brzo stići u našu zemlju. „To su dronovi samoubice i biće na teritoriji Srbije, a i mi ćemo, nadamo se, već u narednih pet ili šest meseci moći da imamo prve srpske dronove samoubice u Vojsci Srbije”, rekao je on novinarima na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „Ideks 2023” u Abu Dabiju. Istakao je da „vojska nije igračka” i da je to komplikovan proces, a procedure za prijem novog naoružanja u VS su duge.

- Advertisement -

On je rekao da moramo dalje da radimo na svemu drugom, jer je izazovan period pred nama. „Na osnovu ovoga što sam mogao da vidim po izjavama Putina jasno je da će on veoma žestoko nastaviti borbu u Ukrajini što će, kao i inače eskalacija sukoba, dodatno otežati poziciju Srbije u političkom, vojnom i svakom drugom smislu. To je kao što smo očekivali i očekujem da to vidimo već za dan, dva ili tri, velike promene na ratištu i značajne promene u daljem političkom delovanju ka Srbiji, i sa zapadne strane, i od strane drugih međunarodnih faktora”, rekao je predsednik.

Kazao je da je imao važne dodatne razgovore sa našim kompanijama odbrambene industrije, koje moraju da se reformišu, da uvedu pravo korporativno upravljanje i posluju po tržišnim principima, kao i da ne smeju da prodaju svoje proizvode ispod cene koštanja. Preneo je da 30 odsto od celokupne proizvodnje namenske industrije mora da ostane u Srbiji i da on mora da stavi potpis da se deo toga proda, ako se dobije povoljna cena. Podvukao je da „naša vojska ima prioritet, naša zemlja ima prioritet”. Govoreći o uticaju ukrajinskog sukoba na odbrambenu industriju naglasio je da prema onome što smo videli „moramo da radimo raketne artiljerije dodatno, iako je ona skupa”.

Naveo je da „nori” treba četiri minuta da se da ispali tri do četiri haubička projektila i preneo da se radi na „aleksandru” koji će to podići na šest projektila u minutu. Istakao je da razvojni projekti o kojima se razgovaralo jesu da se ide sa projektilima i do 200 mm da bi moglo „da se sa 40 km podigne na 70 km domet, pošto je to važno”. Što se tiče proizvodnje dronova, dodao je, pored razvoja podjednako važna je i proizvedena količina. Govoreći o tenkovima je rekao „ danas nema zapadnog modernog tenka koji košta ispod osam miliona evra, a idu i do 14 miliona”, kao i da Srbija ima i modernizuje tenkove za milion i dva.

Naglasio je da postoji problem sa brojem posada. Najavio je da će u srpskoj odbrambenoj industriji znatno rasti plate, jer je „tržište neverovatno, svi hoće da ratuju i spremaju se za rat”. Ocenio je da sve što proizvedemo možemo da prodamo, a da to nije moralno, kako je poručio, neka se kaže ljudima u Kragujevcu, Čačku, Lučanima, Obrenovcu, Bariču… kažite da će da ostanu bez posla posle 50 godina, jer mi nećemo da učestvujemo u prodaji oružja. On je istakao da će Srbija dok je on predsednik da razvija svoju industriju, da se štiti i da prodaje oružje.

„Nismo započeli nijedan rat, da ratujemo nećemo, sem ako nismo napadnuti, ako hoćete možemo da pomognemo, a interesuje nas naša vojska, a onda, koliko ćemo da radimo. Tako se racionalno ponaša”, ocenio je i rekao da ništa više iz Srbije neće da se izvozi osim onoga što je višak, kao što je municija. On je naveo da će do kraja godine biti 40 modernizovanih tenkova i rekao da je usko grlo Tehničko-remontni zavod „Čačak” koji ne može sve da postigne. Dodao je da se sada ide na velike serije proizvodnje „pasarsa”, i da se ide na integraciju sa „mistralom” i da je u tom smislu sve rešeno sa Francuzima.

Napomenuo je da Srbija sada ne može da dobije „pancire” zbog rata u Ukrajini, ali se razmišlja kako da se doradi postojeći S1. Vučić je preneo je da su Emirati zadovoljni našim razvojnim projektima koje smo im predstavili, a to su naši haubički meci i novi kalibri koji tuku na preko 70 km. Naveo je da je cilj da se dostigne ono što bi ličilo na američki „hajmars”, da se proba da se to dostigne kroz razvoj za godinu dana, što znači da bude za dve godine u našem naoružanju. Ocenio je da treba sve više da se oslanjamo na naše materijale, kao i da radimo kompozitne materijale. Rekao je da je šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, predsednik UAE, posetio juče štand Srbije i da smo mu predstavili sve što je izloženo na srpskom štandu. Vučić je istakao da je to bila velika čast za našu zemlju i da je prikazan ponos naše odbrambene industrije.

 „Uspeli smo da dovedemo i deo privatnika koji su predstavili svoje naoružanje i razvojne projekte koji su sada u Tehničko-opitnom centru Srbije”, rekao je on. Govoreći o čemu je razgovarao sa predsednikom UAE, Vučić je ocenio sajam kao neverovatan, jer su na njega došli svi, kako zapadnjaci, tako i Rusi i Kinezi, a za šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana rekao je da je jedan od lidera koji razgovara sa svima i koji je uspeo sve što je malo ko uspeo. Preneo je da su razgovarali i o drugim pitanjima i ukazao da na jesen preti nestašica lekova, kao i pogoršana situacija sa energetikom. Vučić je rekao da svi vode ratove i hoće nekog da pobede, ali da Srbija mora da se snađe.

 „Mi ćemo opet da se snađemo. Ja ću biti ’drama kvin’, ali u Srbiji ništa neće da fali”, rekao je predsednik. Istakao je da je sveopšta trka za oruđem i opremom, za bržim, uspešnijim i boljim oruđem, kao i trka za dronovima i oruđem koje uništava dronove. Govoreći o naoružanju, kazao je da je trenutno, zbog situacije u Ukrajini sve drugačije, ali da se nada da će i to uskoro da se unormali, pa će i nabavka naoružanja biti normalnija. „Sve zemlje oko nas su NATO zemlje, BiH nije, ali je NATO tamo, kao i na delu naše teritorije – na KiM. Mi sami moramo da se borimo za sve i uvezemo ono što je dozvoljeno”, ocenio je predsednik Srbije.

Šeiku Bin Zajedu predstavljeno srpsko oružje

Njegovo visočanstvo šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, predsednika UAE, na štandu Srbije srdačno je dočekao srpski predsednik Aleksandar Vučić, a potom mu predstavio više domaćih kompanija iz odbrambene i namenske industrije, koje predvodi generator domaće odbrambene industrije, „Jugoimport – SDPR”. Izložene su makete opreme i oružja domaće proizvodnje, među kojima su makete oklopnog vozila „lazar”, „lazar 3”, „miloš”, „ miloš 2”, višecevni raketni sistem „tamnava”, samohodna haubica „nora”, pešadijsko naoružanje i minobacačka municija različitog kalibra, municija malog, srednjeg i velikog kalibra za različite kopnene i vazduhoplovne platforme, rakete za artiljerijske sisteme, nišanske sprave, kao i zaštitno-balistička oprema. U obilasku štanda bili su ministar odbrane Miloš Vučević, pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović, ambasador UAE u Beogradu Mubarak al Daheri, predstavnici kompanije „Jugoimport – SDPR”.

Granate, mine i bombe idu kao alva

Ogromne su promene koje Srbija pravi, sve što proizvede naša namenska industrija, to se i proda, naglasio je predsednik Vučić. „Moramo da vidimo da li ’Petoletka’ u Trsteniku to može da iznese, to je velika stvar, uložićemo u nove linije kod njih. ’Sloboda’ sve može da proda – granate, mine, bombe. To ide kao alva, prodaja municije”, rekao je Vučić. Ocenio je da ako Rusi dnevno potroše 35.000 komada  municije, Ukrajinci oko 16.000, pa to puta 365 dana – ko to da proizvede. „Sve što proizvodimo svi kupuju, ne znam kako to do sada nije završilo na ukrajinskom ratištu”, rekao je Vučić.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Milioni na protestima u Francuskoj, privedeno 80 osoba, povređena 123 policajca

PARIZ – U Francuskoj su danas na protestima zbog reforme penzija povređena 123 policajca i žandarma i privedeno je više...

Još priča na sličnu temu