ALEKSANDAR VUČIĆ: Uložićemo ogroman novac u odbrambenu industriju i vojsku

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da „Vojska Srbije mora da bude mnogo jača“ nego što je danas iako je „neuporedivo snažnija nego što je bila“.“Mi moramo da uložimo ogroman novac u odbrambenu industriju i vojsku. Imao sam razgovor sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom (finansija) Sinišom Malim. Gledamo da ne oštetimo nikoga i ništa u zemlji, a da drastično podignemo naše operativno-funkcionalne sposobosti, što znači borbenu gotovost“, rekao je Vučić tokom posete međunarodnom sajmu naoružanja u Abu Dabiju.

On je naveo da je plan da se 2023. i 2024. godine nabavi 200 teških oruđa iz domaće proizvodnje, što je oko 300 miliona evra, kao i da postoji veliko interesovanje stranih kupaca za nabavku našeg naoružanja.

- Advertisement -

Govoreći o „besomučnom“ naoružavanju u svetu, on je rekao da Priština namerava da do kraja godine nabavi 100 oklopnih vozila, delom od donacija, što je „suprotno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenin nacija“.

Naveo je da u poslednjih 70-80 godina nije bilo tako intenzivnog naoružavanja u svetu kao danas.

Specijalne jedinice činiće lake jedinice, jurišni bataljoni i združene taktičke borbene grupe

Vučić je naglasio da će specijalne jedinice Vojske Srbije, za čije proširenje do 5.000 pripadnika je otvoren konkurs, biti sačinjene od lakih jedinica, jurišnih bataljona i teških jedinica, odnosno združenih taktičkih borbenih grupa.

Dodao je da će lake jedinice činiti 63. padobranska brigada i 72. brigada za specijalne operacije Vojske Srbije, koje će ukupno imati između 1.800 i 2.000 vojnika, dok će Odred vojne policije za specijalne namene „Kobre“ imati 500 pripadnika.

„Imaćemo i jurišne bataljone, koji će biti širi što se tiče naoružanja, koji će imati mehanizovane čete sa tenkovima, protivoklopno naoružanje i sve ono što je potrebno za ozbiljnije prihvatanje borbe, za prvo prihvatanje borbe“, rekao je Vučić.

Naveo je da će teške jedinice, odnosno združene taktičke borbene grupe, osim tenkova imati i artiljerijsko oruđe, haubice, protivavionske sisteme poput „Pancira“, „Kuba“, „Igle“ i drugih.

„Sve će to biti naši specijalci, gde ćemo ozbiljno da podignemo nivo borbene gotovosti, ili kako se danas kaže operativno-funkcionalne sposobnosti naše vojske“, rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da će osnovna plata u specijalnim jedinicama biti 220.000 dinara i pozvao mlade da se prijave na konkurs koji je otvoren.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

NENAD ČANAK NEZADOVOLjAN APANAŽOM KOJU JE DOBIO OD MILA ĐUKANOVIĆA

Nenad Čanak, denucirani agent RDB koji je u Miloševićevo vreme vođen kao operativna veza „Kobra“, trenutno je u izbornom...

Još priča na sličnu temu