ALEKSANDAR VUČIĆ: Sve što je potpisano u dijalogu Beograda i Prištine mora biti sprovedeno

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za Euronews na engleskom da sve što je potpisano u dijalogu Beograda i Prištine i što su potpisali i predstavnici Evropske unije mora da bude sprovedeno.

On je rekao da su, kada je reč o Zajednici srpskih opština, pod pokroviteljstvom EU, potpisana četiri sporazuma – implementacioni plan, principi, menadžment i Prvi sporazum.

- Advertisement -

„Sve već imamo potpisano i naravno to su potpisali predstavnici EU i to mora da bude sprovedeno. I to nije krajni cilj. Krajni cilj je da Srbi i Albanci žive zajedno, da žive mnogo bolje i da se poštuju, bez neprijateljstva“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li se priprema za novu rundu razgovora sa predstavnicima Kosova i šta su „crvene linije“, Vučić je rekao da ne govori često o crvenim linijama, jer ako se o tome govori dosta onda ne postoje pravi pregovori i „druga strana će insistirati samo na tim crvenim linijama“, a da je važnije da pokušaju da se nađu kompromisna rešenja.

Kako je rekao, obe strane imaju crvene linije, ali da obe strane moraju mnogo da rade da bi se situacija normalizovala.

„Verujem da je u interesu obe strane da obezbedimo slobodan protok roba, ljudi, kapitala. Na tome moramo veoma marljivo da radimo, kao i na tome da se implementiraju svi prethodni sporazumi“, poručio je Vučić.

Na pitanje da li je Srbija spremna na neke ustupke kosovskoj strani kada je u pitanju članstvo u Savetu Evrope ili bar da se pokrene ta procedura, Vučić je rekao da su oni „već pokrenuli tu proceduru u Savetu Evrope, bez da su pitali Srbiju i da im nije potrebna Srbija za to“.

On je ponovio da je predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu rekao šta misli o prijemu Kosova u UN, ali da je Beograd spreman da razgovara o drugim pitanjima.

„Moramo da razgovaramo i o nekim zakonima koji moraju da budu usvojeni i o tome ću razgovarati u Ohridu sa mojim sagovornicima i nekim drugim ljudima. Ali spremni smo da razgovaramo o mnogim pitanjima i oni znaju moje crvene linije“, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li to znači da postoji otvorenost, odnosno da se ne zatvaraju vrata za mogućnost da Srbija kaže „da“ članstvu Kosova, on je rekao: „U nekim organizacijama da. Ne govorim o Savetu Evrope, to su već pokrenuli bez nas“.

Vučić je, na pitanje, da li je za Srbiju evropska perspektiva dovoljna budući da se samo „čeka“, odgovorio da je pravi problem u tome što su ljudi „siti svih vrsta pritisaka sa kojima se suočavamo po pitanju Kosova, sankcija, i svega drugog“.

Kako je istakao, zato je popularnost EU (Srbiji) skoro najniža, a bilo je još gore pre mesec dana, ali da je Srbija mnogo uradila i da ako se tako nastavi veruje da će jednog dana postati članica EU.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

EKSKLUZIVNO! SRPSKI ISTRAŽNI ORGANI REAGOVALI NA IZJAVU MILANOVA. POKREĆE SE KRIVIČNI POSTUPAK PROTIV FEHLINGERA I STOJKOVIĆA

Kako nas je obavestio naš dobro obavešteni izvor iz istražnih organa, nakon večerašnjeg izveštavanja našeg portala, nadležni državni organi...

Još priča na sličnu temu