ALEKSANDAR VUČIĆ: Stanje se pogoršava, uvode se strožije mere

Obavezno pročitajte

U obraćanju javnosti, medijima i građanima predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izložio nove mere, a osvrnuo se i na prethodno propisane povodom borbe protiv koronavirusa, pošasti 21 veka koja se sjatila i na našu otadžbinu.

Na početku konferencije izneo je podatak da je 103 lica zaraženo koronom na teritoriji Srbije. U danima i nedeljama koje dolaze, a i po reakcijama lekara očekuje se ubrzano povećavanje broja zaraženih.

”Bolnice su sve punije, lekari se drže junački. Vojska i policija veoma dobro obavljaju svoj posao. Verujem da ćemo moći pomoći lekarima da nastave u ovom tempu, uprkos tome što su umorn. Posle broja sto se teško kontrolišu prenosioci zaraze, dolazi do lokalne transmisije i teško se zaustavlja, ono što je za nas mnogo važno je da pokušamo da rast ne bude eksponincijalan. Od presudnog značaja je disciplina naših ljudi” , navodeći da je u Srbiju stigao novi kontigent respiratora a da će u subotu od kineske braće stići još novih sto.

”Oslabađamo bolnicu za bolnicom ali to neće izlečiti pacijente, to su preventinve mere da nam se ne dese Italija ili Španija. Ono što je važno je da se nastavi puna izolacija. Da smo sada u mnogo težoj situaciji, i kada bi se svi izolovali na dvadesetak dana, taj virus ne bi mogao da uradi ništa. Naneo bi štetu samo ljudima koji su zaraženi a o njima bi brinuli lekari. ”

”Uvodimo još teže mere. Zatvaraju se svi granični prelazi za sve koji se prevoze drumskim i rečnim kamionima. Niko sem transportnih kamiona ne može više ući u Srbiju. Ono što je veliki problem je što je preko 71 180 državljana Nemačke, Austrije, Italije i Francuske došlo u našu zemlju. Mnogi su ozbiljni, disciplinovani i nadam se da će ostati neki od njih u Srbiji jer smo im pokazali gostoprimstvo, ali takođe postoje i katastrofalni izuzeci”.

Takođe, naveo je da u narednih sedam dana moramo biti najoprezniji i najpažljiviji.

”Sutra se potpuno ukida međugradski saobraćaj, ostavlja se samo mogućnost za automobilski saobraćaj. U narednim danima će se doneti i dodatne odluke o proširenju onoga što neki nazivaju policijskim časom. Neće biti samo od osam do pet ujutru i to vreme će se proširiti. Želimo da uradimo sve što možemo”, navodeći da je njegov posao da zaštiti ljude, ne pitajući za cenu.

Takođe, osvrnuo se i na to da ne treba ljudi da preteruju sa kupovinom brašna i toalet papira, navodeći da će Srbija pomoći i Sarajevu i Banjaluci i da sa robom nemamo problema. Takođe, biće obezbeđeno da cela Srbija ima maske.

”Ovaj virus ruši ekonomije i čitav sistem, naša je sreća jer smo prilično spremno, ljudima iz vojske i vojnog zdravsta će takođe biti uvećane plate za deset odsto od aprila. Molba privatnicima je da se ne daju oktazi radnicima, bar još dva meseca pa ćemo posle probleme rešavati zajedno. Koliko možemo uspevamo da država može da funkcioniše, i ako ja nikada nisam zadovoljan. Nekada vičem, nekada na mene viču, ali ponekad moram da pohvalim ljude koji dobro rade. Što se tiče samog progresa bolesti, najmlađi i klinci se najbrže oporavljaju, problem su stariji. Oni koji su zdravi a imaju od dvadeset, trideset godina oni to brzo prebrode. Problem je ko će i kako da zaštiti naše starije ljude. Posebno se zahvaljujem ljudima iz Gradske čistoće širom naše zemlje, posetiću ih u naredna tri dana”, navodeći da nam je to od velikog značaja.

”Takođe, zahvaljujemo se i privrednicima i pojedincima koji su dali hotele sa četiri zvezdice, gde će ako bude potrebno biti bolesnici koji ne pate od korone, traži se još lokacija u Kragujevcu. Naš cilj je da izdržimo u zdravstvenim ustanovama”, podvukao je na kraju svog izlaganja.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Stvarni motivi Nikitinove i Stojkovićeve “borbe za Ukrajinu”

Višemesečno kontaminiranje srpske javnosti velikim pričama kvazilidera “ruske opozicije” Pjotra Nikitina (agent FSB) i promašenog advokatskog slučaja Čedomira Stojkovića...

Još priča na sličnu temu