ALEKSANDAR VUČIĆ: Srbiji oštro zamereno znog neuvođenja sankcija Rusiji

Obavezno pročitajte

MINHEN – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Minhenu, da njegov razgovor sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom nije bio lak i da je Srbiji oštro zamereno zbog nepriključivanja sankcija Rusiji, dodajući da ne želi ništa da sakriva od naroda.

Vučić je za TV Pink rekao da je tema razgovora bila i priprema za potencijalne razgovore sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Briselu.

- Advertisement -

Istakao je da je Srbija spremna za razgovore, ali da se zna da se mora razgovarati o ZSO, da Srbija neće da se sklanja od dijaloga, ali da se zna redosled poteza.

Vučić je dodao da nije optimista, da to nije po svojoj prirodi, znajući premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i Prištinu, kako prenosi Tanjug.

„Minhenska konferencija je postala Davos u kome se priča o politici i bezbednosti. Tu je jedan poseban ugao za nas koji objašnjava zašto mir neće skoro i što nam donosi nove reperkusije”.

Kako je rekao sledeće godine biće nekoliko važnih izbora u svetu – na Tajvanu, jer je važno pitanje koji će Tajvan da pobedi, britanski, evropski, američki, ruski ili ukrajinski. To vam pokazuje da mira neće biti skoro a to su za nas nove teškoće”, dodaje.

„Naše je da čuvamo mir i stabilnost i borimo se za investicije”, istakao je Vučić.

Naglasio je da je važno što je Srbija učestvovala na konferenciji u Minhenu jer je mogla da iznese svoj stav i da je zastupao zemlju na najbolji mogući način.

Izjavio je danas da je na 59. Minhenskom bezbednosnom forumu imao veoma važne sastanke, kao i da se dugo spremao za sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Kako je rekao, važni su bili i razgovori sa Blinkenom, Boreljom i drugima.

„Moje je bilo da zastupam zemlju na najbolji način. Nisam nezadovoljan, ali bih možda sada ubacio neke sitnice. Ali sledeći put. Ovo su bili strašno važni sastanci, to su mnogo važne stvari za nas, bilo je i mnogo panela. Ovo je dobra prilika da razgovarate, jer i ta vrsta poznanstva obavezuje, uvek možete da ih iskoristite za nešto”, rekao je Vučić.

On je kazao i da je dobro što je delegacija Srbije bila na skupu i zbog prisustva predstavnika privremenih institucija u Prištini.

„Kada su Kurti i Osmani ovde, dobro je da i predstavnici Srbije budu tu”, rekao je on.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu