ALEKSANDAR VUČIĆ: Srbija neće uskoro postati deo EU

Obavezno pročitajte

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na panelu „Širenje evropskog horizonta“ koji se održava u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu da je siguran da Srbija neće uskoro postati deo EU i da je pomalo pesimista kada je pitanje mogućnosti ulaska u EU. Evropa je bila stabilnija dok je Merkel bila na vlasti, kaže Vučić.

Vučić je naglasio da jeste pomalo pesimista, kada je u pitanju mogućnost ulaska Srbije u EU u relativno skorijem periodu.

- Advertisement -

„Ne samo Srbije već i svih ostali u regionu. Pregovaramo, ali videćemo. Imamo različita viđenja sa EU“, rekao je Vučić.

Dodaje da je Srbija na ekonomskom planu napredovala poslednjih godina, i da je urađeno dosta na unapređivanju vladavinu prava.

„Imali smo dobar ekonomski rast u poslednje tri godine. Srbija je bila među četiri zemlje koja su imale najveći rast u Evropi. Pitanje je kako nastaviti sa sličnim ili većim rastom, i uradimo druge stvari“, naglasio je predsednik Srbije

Kako je rekao, „nema velikih snova“ kada je ulazak u EU u pitanju.

„U pravu ste, nismo entuzijastični kao što smo ranije bili, a na neki način ni EU nije puna entuzijazma kada smo mi u pitanju. To su činjenice, i svi brojevi EU pokazuju, a ja pratim brojeve u regionu, da popularnost EU opada u regionu. U Severnoj Makedoniji i Srbiji posebno, čak Crnoj Gori, istakao je Vučić.

Vučić je ocenio i da je to očekivano, zbog različitog nivoa političkih pritiska, za Srbiju oko Kosova i Metohije, za Severnu Makedoniju zbog nacionalnog identiteta.

„Potrebno je da imamo racionalni pogled. Učinićemo sve da iznesemo teške reforme pravosuđa, i dobili smo dobre ocene od Venecijanske komisije juče i prekjuče, od Saveta Evrope i EU takođe i to je dobro“, dodao je Vučić.

Vučić je rekao da ne zna da li ćemo biti deo EU sutra ili prekosutra, ali da zna da naša zemlja neće brzo postati članica EU.

REUTERS/Arnd Wiegmann

„Srbija nikog nije napala do sada i ne namerava“

On je podsetio da „Srbija nikog nije napala do sada i ne namerava“ i da neće promeniti stav da poštuje suverenitet Ukrajine.

Na pitanje novinara da li smatra da je predsednik Rusije Vladimir Putin ratni zločinac, odgovorio da će odgovarati na pitanja, a ne na već definisane stavove pre nego što je do sudjenja i presude tog tipa došlo, i da se ne slaže s tvrdnjama Zapada da je ruski lider lud.

Premijer Albanije Edi Rama je izjavio da, iako sa Srbijom ima neslaganja u vezi sa jačanjem uticaja Putina i o statusu Kosova, Albanija ne sme ostati slepa za ostala pitanja o kojima može da razgovara sa Beogradom i da želi da se dve države razumeju bolje.

On je dodao da na svaki signal koji dolazi iz EU koji označava odlaganje evrointegracija država Zapadnog Balkan,a raste popularnost Putina i Kine u tim zemljama.

„To ne važi za Albaniju. U našoj državi volimo EU 99 odsto, a SAD 100 odsto. Mi smo lojalni carstvima. Čak i ako EU propadne, mi ćemo ostati lojalni“, izjavio je Rama.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola izjavila je da ta institucija, nakon skandala o korupciji, treba da sprovede ;reforme koje se nisu desile od 1980-ih godina i da hitnim merama „popuni rupe“ da bi Evroparlament povratio integritet, kompatibilnost i odgovornost

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu