19.7 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

ALEKSANDAR VUČIĆ: Sledeće godine prosečna plata 710 evra

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Prosečna plata u Srbiji u martu naredne godine biće 710 evra, a minimalac veći za do 14 odsto, najavljuje predsednik Aleksandar Vučić. Kaže i da će penzije od januara da budu veće za minimum 18 odsto, kao i da će se povećati zarade u javnom sektoru.

Namirnice su poslednjih meseci sve skuplje, pa je na jugu prosečna plata nedovoljna i za minimalnu potrošačku korpu.

- Advertisement -

Južnjacima koji primaju minimalac, kako su ranije upozoravali iz Sindikata “Sloga”, prete ozbiljna nemaština i glad. Prosečne plate u skoro svim opštinama na jugu zemlje tradicionalno su manje od republičkog proseka.

Međutim, stižu nove najave povećanja plata i penzija od predsednika – Vučić kaže da će minimalac da bude veći za 12, 13, možda i 14 odsto, a da će prosečna zarada u Srbiji da bude 710 evra u martu naredne godine.

Hoćemo da na ozbiljan način značajno povećamo minimalac, ali da to ide na teret države, a ne poslodavca. Za to nam treba 300 miliona evra i to ćemo mi da keširamo, kao država. Za poslodavce, videćemo kako, da li povećanje neoporezivog dela dohotka, plus deo doprinosa, a pokušaćemo da spustimo sve poreze i doprinose na zaradu, na nivo 60,2 odsto – navodi Vučić, a prenosi RTS.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, ako MMF odobri, penzije bi trebalo da porastu u dva navrata, u oktobru i novembru, pa da do januara budu veće za najmanje 18 odsto.

Sada smo u najpovoljnijoj poziciji, spustili smo nivo penzija na 9,1-9,2 udela u BDP i velika je vest da će penzioneri imati najveće povećanje penzija u ne znam koliko godina i decenija, suštinski i realno – kaže predsednik.

- Advertisement -
SourceBalkanka
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti