ALEKSANDAR VUČIĆ PORUČIO: Narod još nije osetio krizu, struja će poskupeti do 10 odsto

0
35

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao je medijske napise da će struja za privredu poskupeti 70 odsto i istakao da će cene struje „u nekom trenutku“ biti povećane između osam i 10 procenata.

Vučić je u gostovanju na televiziji Pink rekao da građani „defakto još nisu osetili energetsku krizu“, ali će da je osete. Dodao je i da je država sve preuzela „na svoju grbaču“, jer „ima ogromne rashode za energetiku i plaća ogromne novce za energente“.

Kako je naveo, cena litra ulja u Srbiji tri puta je manja nego u Nemačkoj, a hleb je tri do pet puta jeftiniji nego u Nemačkoj.

Kazao je i da je država preuzela da stabilizuje sve sisteme, mada to, kaže, neće biti lako i „biće iskakanja“.

Demostat je ranije juče pisao da aktuelna cena električne energije neće dugo potrajati i da će u narednom periodu biti određena nova još skuplja i za privredu i za domaćinstva.

Pozivajući se na svoja saznanja u izvorima bliskim Vladi Srbije, Demostat navodi da je cilj nadležnih da cenu struje za privredu dižu u etapama u ukupnom iznosu od 70 odsto.

Informaciju da bi do novog poskupljenja struje moglo doći, potvrdila je nova ministarka energetike Dubravka Đedović.

Upitana o ceni struje i gasa, ona je rekla da to u jednom momentu mora doći na dnevni red, „i to više pre, nego kasnije“. Kako je rekla, u trenutnim uslovima, energetske kompanije u Evropi su povećale cene struje i gasa, tri, četiri, pet puta, a negde i više. 

Ne može drugačije. Jeste, države daju velika ulaganja u eneretski sektor. To radi i Srbija. Ali mi smo minimalno podizali cene struje i gasa. Moramo da pričamo o teškim temama za sve nas„, rekla je i dodala da se to tiče svih nas i da „moramo da budemo održivi“.

Poslednje poskupljenje struje od 6,5 odsto stupilo je na snagu od 1. septembra za domaćinstva i male kupce.

Ostavite komentar