32.4 C
Belgrade
ponedeljak, 27 juna, 2022

ALEKSANDAR VUČIĆ: Ovakvu histeriju prema Srbiji dugo nisam video

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za RTS povodom otkazivanja posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da je nepristajanje Srbije da uvek bude deo čopora nešto što izaziva glavobolju, kao i da je „histerija koja se videla pokazala šta neki zapravo žele“ – da se, pošto ne mogu ništa da učine Rusiji, oni „iživljavaju nad Srbijom“. On je rekao i da Srbija u junu neće dobiti ništa od EU i da zato „razmišlja da li da ide na Samit“. Vučić kaže i da Srbija ima zalihe gasa za više od 100 dana, a da najveći problem predstavljaju nafta i ugalj, odnosno da li će do oktobra biti završen remont u TENT-u i Kostolcu. On tim povodom kaže da je „de fakto uvedeno vanredno stanje“ i da država radi na rešavanju problema.

Vučić je istakao da nije iznenađen ishodom oko posete Lavrova,  da je nezadovoljan sveukupnom atmosferom i da takvu histeriju prema Srbiji dugo nije video.

- Advertisement -

Naime, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko zvanično je danas informisao predsednika Srbije da ne postoje uslovi da se sprovede poseta ministra spoljnih poslova njegove zemlje, budući da tri države kojima se Rusija obratila, nisu dozvolile prelet njegovog aviona kroz njihov vazdušni prostor.

„Ne možete da razumete koliko je bezbroj razgovora bilo u kojima je traženo od Srbije da otkaže gostoprimstvo ministru spoljnih poslova Rusije“, rekao je Vučić.

Histerija koja se videla pokazala je šta neki zapravo žele, pošto ne mogu ništa da učine Rusiji, oni se „iživljavaju nad Srbijom“, ocenio je Vučić. Ne misli, kaže, na Amerikance, već „na male“, od „Karla Bilta do Hrvatske“.

- Advertisement -

„U Srbiju je u poslednja 24 sata stiglo više zapadnih medija nego ne bilo kada, čekajući da naprave sliku Vučića i Lavrova, da mogu da napadnu Srbiju“, rekao je Vučić.

Ocenio je da je nepristajanje Srbije da uvek bude deo čopora nešto što izaziva glavobolju.

„Neću ja kao predsednik države da pripadam čoporu koji želi da osudi Dostojevskog, zamislite osudite Dostojevskog, pa znate ‘Zli dusi’, pa ‘Kockar’, pa ‘Karamazovi’, ‘Raskoljnikov’, što to da čitate, a šta da čitate, je l’ ta histerija toliko daleko otišla“, zapitao je.

On je rekao i da se mora izraziti nezadovoljstvo i nesaglasje sa pokušajem zabrane razgovora. Voleo bi, kako je dodao, da neko želi da razgovara, jer su razgovori lekoviti.

Što se tiče odnosa sa Rusijom, naveo je da smo osudili upad u Ukrajinu, ali da je Rusija tradicionalni prijatelj.

„Kako je to Vučić zlikovac kome treba otkinuti glavu, što čitam na svim mrežama, a hoćete li sutra to da kažete članici NATO-a Turskoj pošto Lavrov ide u Ankaru? Nećete, izgleda, jer možete da budete tako bezobzirni samo prema jednoj maloj zemlji kao što je Srbija“, rekao je Vučić.

On je zapitao i kako je nekim liderima Evropske unije dozvoljeno da idu u posetu Putinu, a Srbija ne može da razgovara.

Naglasio je da će Srbija da čuva svoju politiku samostalnog i nezavisnog odlučivanja, ali i da mora da donese zaključak koji je jasan i nedvosmislen – da mora da požuri na svom evropskom putu, ma kako to zvučalo kontradiktorno.

„U junu nećemo dobiti ništa od EU, razmišljam da li da idem na samit“

Vučić je ističe da Srbija mora da požuri na svom evropskom putu zato što je to najbolje za nju i da jedina neće napredovati u junu.

„Srbija mora da požuri na svom evropskom putu zato što je to najbolje za Srbiju, to je najbolje za našu decu“, rekao je on u razgovoru za RTS.

Istakao je da razmišlja da li će prisustvovati predstojećem samitu EU-Zapadni Balkan, koji je zakazan za 23 jun.

„Mi ćemo biti jedini koji ništa nećemo napredovati u junu, razmišljam da li da idem na samit u junu“, rekao je i dodao da Srbija ne sme zbog toga da odustane da bi u decembru dobili „mnogo toga“.

Zaliha gasa biće za celu zimu, problem nafta

Vučić izjavio je da Srbija ima zalihe gasa za više od 100 dana, a da je najveći problem nafta.

„U ovom trenutku imamo 195 miliona kubnih metara gasa u našem skladištu u Banatskom dvoru, a još 125 u ruskom delu, mi moramo naš deo do 269,5 miliona da napunimo u naredna dva meseca, da imamo 779 miliona ukupno. Sve da bude najgori scenario možemo da izdržimo više od 100 dana, to je cela zima“, rekao je Vučić.

On je dodao da će biti potpisan ugovor o sufinansiranju sa Mađarskom, da će deo nabavke gasa biti finansiran iz budžeta, ali nije hteo da govori iz kog dela, već je najavio da će se „to videti iz rebalansa“.

Vučić je dodao da najveći problem predstavljaju nafta i ugalj, odnosno da li će do oktobra biti završen remont u TENT-u i Kostolcu, ali da je kako kaže „de fakto uvedeno vanredno stanje“ i da država radi na rešavanju problema.

Vučić je potvrdio da bi nova Vlada Srbije trebalo da bude forimirana do kraja jula i naveo da o tome za sada „razgovara sa svojim saradnicima“.

Predsednik Srbije istakao je da gradjani nisu osetili nestašice i da sad razmišljaju „kako da provedu na moru dan više nego prošle godine“.

Kaže da se u Srbiji prodaje 1.375.000 boca ulja dnevno, duplo više nego ranije, a da je u subotu samo Deleze prodao 89,3 tone šećera, jer u Srbiji kupuje čitav region, zato što je najjeftinije.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti