24.5 C
Belgrade
nedelja, 22 maja, 2022

ALEKSANDAR VUČIĆ: Nemački predstavnici insistirali na sprovođenju Briselskog sporazuma

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sinoćnja neformalna večeras sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem bio veoma težak, a da su nemački predstavnici insistirali da ono što je potpisano u Briselskom sporazumu mora da se sprovede.

Na pitanje da li može da otkrije detalje tog susreta i da li je došlo do pomaka, Vučić je odgovorio da ne voli da govori o detaljima, ali da je razgovor bio „mnogo, mnogo težak”.

- Advertisement -

„Nastaviće se razgovori. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ide u Brisel 13. maja da pokušamo nešto da dogovorimo”, rekao je Vučić, preneo je Tanjug.

Istakao je da je za Beograd problem što neki odbijaju da uopšte govore o Zajednici srpskih opština, ali da je važno što su svi nemački predstavnici govorili da potpisano mora da se sprovede.

„Sada vidite da i ono za šta smo bili kritikovani, postaje naša tačka oslonca, i da ono za šta su govorili da je loše po nas, sada drugi ne žele da primene”, rekao je Vučić.

- Advertisement -

On je na kraju posete Berlinu rekao da su razgovori bili teški, ali da je zadovoljan velikim interesovanjem nemačke vlade za razgovore sa Srbijom.

Vučić je, nakon sastanka sa šeficom nemačke diplomatije Analenom Berbok,  preneo da je i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem, na čiji poziv je boravio u Berlinu, a i sa ministarkom razgovarao o svim važnim pitanjima, kao što su evropska perspektiva Srbije, kriza u Ukrajini, situacija na KiM.

„Nisu bili jednostavni razgovori, ali sam zadovoljan velikim interesovanjem nemačke vlade za razgovore sa Srbijom. To je važna vest”, objasnio je on.

Vučić je ukazao da je u prva tri meseca trgovinska razmena sa Nemačkom povećana za 26 odsto.

„To ne znači da će taj nivo biti na godišnjem nivou, ali će svakako biti iznad sedam milijardi evra. Ode u nebesa Nemačka kao trgovinski partner, postaje neuporedivo značajnija. Preći će po prvi put 15 odsto ukupne trgovinske razmene Srbije sa inostranstvom. Ubedljivo je najznačajnija zemlja”, objasnio je on.

Vučić je kazao da neki delovi razgovora nisu bili jednostavni i laki, ali ne može uvek da se izabere lak put.

Preneo je da razgovore sa nemačkim partnerima završava danas u 12:30 u Beogradu susretom sa ministarkom odbrane Kristinom Lambreht.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: