12.6 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

ALEKSANDAR VUČIĆ: Nećemo priznati Kosovo, ali realna politika ne može da počiva na mitovima

NAJČITANIJE

- Advertisement -

U Skupštini Srbije u toku je posebna sednica na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio „Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini“, od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine. Vučić je poslanicima poručio da Srbija neće priznati Kosovo, ali da realna politika ne može da počiva na mitovima, te da su želje naroda maksimalističke, a mogućnosti oskudne.

11:41

Predsednik završio izlaganje

Vučić je završio sa predstavljanjem „Izveštaja o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini“, od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine.

11:39

Osma zemlja povlači priznanje Kosova

- Advertisement -

Vučić je rekao i da je osma država spremna da povuče priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije i da su svi ti „papiri“ u Ministarstvu spoljnih poslova, pa je sada više zemlja u svetu koje ne priznaju nezavisnost Prištine nego obratno.

11:39

Hoće da nas privole ka neformalnom priznanju

Jasni su pokušaji potpune promene političke armature pregovora o Kosovu i Metohiji, rekao je Vučić i naglasio da je prvi taj što niko ne želi otvaranje novog sukoba na Zapadnom Balkanu, dok je drugi što ruskom predsedniku žele da „izbiju argument Kosova iz ruku“ kada je reč o ukrajinskom sukobu.

„Oni hoće da nas privole da se krećemo ka neformalnom, ali suštinskom priznanju Kosova. To će biti predstavljeno kao dar sa neba i šta god da kažemo imaćemo tešku situaciju“, naglasio je Vučić.

11:38

Ne verujem u dogovor sa aktuelnim albanskim rukvodstvom

Ne verujem u bilo kakav dogovor sa aktuelnim albanskim rukovodstvom, jer oni ne žele da čuju išta osim argumenta sile koji je nad Srbijom primenjen 1999. godine, rekao je Vučić.

Pozvao je pritom NATO da poštuje svoj mandat, a to je da se staraju o bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji, a ne da sprovode odluke prištinskih vlasti.

11:11

Najmoćnije zemlje Zapada uvek će stati iza Albanaca

Vučić je ocenio da suštinski uzrok krize dijaloga Beograda i Prištine proističe iz toga da zapadni svet ne želi da poštuje Povelju UN i rezoluciju 1244 u slučaju Srbije, niti ih zanima poštovanje dogovorenih sporazuma u dijalogu.

„Razgovori se vode pod okriljem Evropske unije i mi smo na evropskom putu. Morate, ipak, imati u vidu da su najmoćnije zemlje EU priznale Kosovo, kao i Amerika. Oni prihvataju državnost Kosova i oni će uvek stati iza Albanaca. Ne želim da imate bilo kakve iluzije o tome. Ne postoji politika koja to može da promeni“, rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

Vučić je naveo da se najteže stvari srpskom narodu dešavaju od dolaska Aljbina Kurtija na vlast, ali je ocenio da je veliki uspeh što je sačuvano jedinstvo srpskog naroda, među Srbima južno i severno od Ibra.

11:00

Opasnost na Kosovu objektina i ozbiljna

Tanjug / Strahinja Aćimović

Uveravam vas da je opasnost na Kosovu i Metohiji bliska, objektivna i ozbiljna, rekao je Vučić i naglasio da Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize.

Nalazimo se u trenutku kada je Srbija, zbog poteza Prištine, izložena značajnim bezbednosnim izazovima, rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

Predstavljajući izveštaj o pregovorima Beograda i Prištine, on je ukazao na sve veće prisustvo specijalnih snaga prištinske policije na severu Kosova, njihovog naoružanja i oklopnih vozila.

Prema rečima Vučića, nema veštačkog stvaranja krize sa srpske strane, „kako to govore neki neodgovorni političari mediji i ovde i na Kosovu“.

Uprkos svemu, on je ponovio da je Srbija dosledno opredeljena za dijalog, svesna da je mirno rešavanje problema jedini razuman način.

Sve ostalo vodi u eskalaciju i potencijalni sukob, što bi bila katastrofa za celu zemlju, upozorio je Vučić, ali je istakao i da Srbija nije slaba kao što je bila 1998, 1999, 2004. i 2008. godine.

Vojno i policijski smo snažniji i veći, ali je važnije da imamo više pameti i mudrosti i znamo gde su granice ozbiljnosti i odgovornosti, da uradimo sve da sačuvamo mir i bezbednost, poručio je Vučić.

10:54

Realna politika ne može da počiva na mitovima

Vučić je poručio da u vezi sa Kosovom i Metohijom treba ponuditi realno rešenje i da realna politika ne može da počiva na mitovima.

Predsednik je rekao da realna politika ne može da počiva na fatazmagorijama i mitovima, a to znači i da sopstveni mitovi moraju biti prilagođeni razumevajući koliki je njihov značaj u stvaranju duha celog naroda i da bez njih ne bi opstali.

„Moramo da izbegnemo sunovrate i opasnosti koje neretko nismo uspevali da izbegnemo, da ne ginemo zaludu, da razmišljamo kako da razvijamo satelite i veštačku inteligenciju i pojačamo softversku industriju, i to će dati novi život našem pozitivnom mitu“, rekao je Vučić.

10:49

Želje maksimalističke, a mogućnosti oskudne

Aleksandar Vučić
Tanjug / Strahinja Aćimović

Kao neko ko se zakleo nad Ustavom Srbije, sve dok budem mogao utičem, Srbija neće ni posredno, ni neposredno priznati jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, niti će odustati od legitimne borbe za državne i nacionalne interese i borbe za poštovanje međunarodnog prava, izjavio je Vučić.

Politika Srbije po pitanju Kosova i Metohije vođena je između željenog i mogućeg, s tim što narod ima maksimalističke želje, dok su nam mogućnosti oskudne, rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

To što moramo najviše da čuvamo su naši ljudi na Kosovu i Metohiji, naglasio je on i podsetio da je pozicija Srbije još teža zbog velikog konflikta na istoku Evrope.

Histerija unutar međunarodne zajednice reflektuje se na Srbiju i naše ključne državne interese, ukazao je Vučić.

10:46

Zajednički životni prostor za Srbe i Albance

Vučić je u svom obraćanju poručio da je Narodna skupština pravo i jedino mesto gde se dubinski može voditi razgovor o Kosovu i Metohiji i definisati zajednički cilj koji će, ne samo obavezivati, već i podstaći da se po tom pitanju prevaziđu sve političke razlike.

Tamo na tom prostoru našem, zajedničkom i srpskom i albanskom, treba da pronađemo život, život za Srbe i ništa manje života za Albance, istakao je Vučić na posebnoj sednici Skupštine Srbije.

Prema njegovim rečima, to je zadatak koji moramo da završimo da bismo opstali kao država i narod, a sve ostalo vodi ka povlačenju, gubitku i novim pustim snovima.

10:22

Rasprava gde ko sedi

Tanjug / Strahinja Aćimović

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić pozdravio je na početku sednice predsednika Vučića, dok je poslanicima rekao da će rasprava trajati pet sati i da će svi imati priliku da govore.

Sednicu sa galerije prate i predstavnici Srba sa Kosova i Metohiji.

Sednica je počela raspravom sa poslaničkom grupom Možemo – Zajedno oko primedbi gde će da sede u skupštinskoj sali, jer su drugi poslanici seli na njihova mesta.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: