ALEKSANDAR VUČIĆ: Kad bismo uveli sankcije Rusiji — tapšali bi nas po glavi pet-šest dana

0
100

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Zapadu ne bi bilo dovoljno i kada bi Srbija uvela sankcije Rusiji.

Iako smo mnogo puta bili u komplikovanim situacijama, neretko smo govorili da je to bez naše krivice, nekada da, nekada ne, ali ovoga puta sasvim bez naše krivice uvučeni smo u začarani krug iz kog kao da nema izlaza, kazao je Vučić.

Pritisak za uvođenje sankcija Rusiji kao motka i malj

On je govorio o tome kako su se o plan Šolc-Makron za Kosovo i Metohiju svi izjasnili, a da ga niko nije ni video, te da je teško raditi kada imamo podeljenu javnost oko nečega što ljudi nisu ni videli.

„Na isti način, sa jednakom nepodnošljivom lakoćom površnosti i neodgovornosti istupaju i naši partneri sa svih meridijana sveta. Ako vi mislite da bi bilo dovoljno da Srbija kaže sutra uvodimo sankcije Rusiji, to ne bi bilo dovoljno, tapšali bi nas po glavi pet, šest dana. Danas im to služi kao motka i malj da nas udaraju u svim forumima, pošto ne mogu veće i jače. Pa će nama da rade sve ono za šta optužuju Rusiju da radi drugima. Posle nekoliko dana rekli bi da birate da li ste na pravoj strani istorije. A ta prava strana istorije znači da ste na njihovoj strani“, rekao je predsednik Srbije na obležavanju godišnjice od osnivanja agencije BIA.

Ako u jednom trenutku niste na njihovoj strani, onda niste ni na pravoj strani istorije, kaže Vučić.

Cilj pritisaka – Kosovo u UN

„Ako vam ona kaže odrecite se Kosova i Metohije, jer jedino tada ćete dobiti neki mali poklon, nećemo reći šta je on, ali biće mali. Padne li vam na pamet da odbijete samoukidanje, onda ste u problemu.“, kaže Vučić.

Vučić je rekao da su pritisci da Srbija uvede sankcije Rusiji „oruđe u pokušaju da se dođe do onoga što je konačni cilj, a to je Kosovo u UN“.

Ne preti niko danas meni kao Aleksandru Vučiću zbog mesta predsednika Srbije, već prete neskriveno celoj našoj zemlji i našem opstanku, zato što ne žele da ova zemlja ostane živi dokaz nečije bahatosti, licemerstva, pogrešne politike, dodaje Vučić i podvlači da bi Srbija „samožrtvovanjem morala da ispravi sve njihove greške i da konvalidira sve ono loše što su napravili pre 2,5 decenije“.

„Da uvedemo sankcije zato što njima smeta jedna zemlja koja štrči i ima pravo na svoje mišljenje, koja nikoga nije ugrozila, nikoga nije napala, nije kročila na tuđe tle, kao što Kosmet nije tuđe tle. Nijednu zemlju nismo napali, ali smo surovo kažnjeni. Surovije nego Irak, jer njima nisu odvajali Basru od Bagdada, surovije nego Avganistan, jer njima nisu odvajali Kabul od Kandahara“, objasnio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao i da u „poslednjih 23-24 godine nismo bili u ovako teškoj situaciji, a da nikome ništa nismo uradili“.

„Beograd je poslednjih nedelja poput Kazablanke, kada imamo goste iz Rusije, otkrivamo one iz zapadnih službi koje ih prate u stopu, kada imamo goste sa Zapada, imamo one druge koji ih prate u stopu. To govori ne samo koliko su zainteresovani jedni za druge, već i za ovo parče zemlje koje bismo želeli da sačuvamo“, podvukao je predsednik Srbije.

Ostavite komentar