ALEKSANDAR VUČIĆ IZ ABU DABIJA: Danas je u svetu reč „mir” zabranjena

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u radnoj poseti Abu Dabiju, na poziv Njegovog visočanstva šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, odakle će govoriti ekskluzivno za TV Pink.

Predsednik Vučić prisustvovao je otvaranju Međunarodnog sajma naoružanja IDEX, na kojem učestvuju i predstavnici namenske industrije Republike Srbije.

- Advertisement -

Tokom boravka u Abu Dabiju, predsednik Vučić sastao se sa šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, predsednikom UAE, ali i sa drugim visokim zvanicama.

Na TV Pink večeras ide uživo intervju sa predsednikom Vučićem.

„Najlepša vest je što je u januaru ove godinje rođeno 5 383 beba, što je za 554 više dece u odnosu na januar prošle godine, rekao je.

„Srbija će biti u sve težoj poziciji što se tiče sankcija prema Rusiji, to već godinu dana slušamo, verujem da ćemo moći i u buduće da se držimo svoje politike.

I Putin i Bajden danas su potvrdili razlike u potezima koji predstoje, a ide se dalje u eskalaciju, niko nije govorio o miru, već pobedi nad drugom stranom, niko ne želi  srednje rešenje, natavio je.

„Srbija treba da zaštiti mir i razmišlja o svojoj ekonomiji, ne možemo da učestvujemo u trci u naoružanju, ali moramo da budemo dobro naoružani da bismo odvaratili eventualne napade…

Ekonomija je za nas ključna reč, to nam je prioritet. Srbija se razvija kao nikad do sada. Ako je u Evropi rast od jedan odsto, a naš je 2,5 odfsto, za pet-šest godina dostižemo nerke razvije zemlje, to je sigurno. 

Moramo da modernizujemo vojsku, da ima i savremena odbrambena sredstva, ali i da može napadaču da nanese štetu. Nikad nisam zadovoljan, moramod da idemo nspred jer zadovoljstvo vas tera da stanete. 

„Nema druge zemlje u Evropi koja nije 100 odsto podržala sankcije. Sankcijama se pridružite prihvatanjem deklaracije EU. Sve zemlje u Evropi su se 100 odsto pridružile, samo nisu Srbija i donekle i Moldavija. Pošto je to tako, suočavate se da vam jedni kažu da ste krivi, a drugi vas optužuju za druge stvari, optužuju me svaki dan da sam izdao Kosovo, iako je u njihovo vreme proglašena nezavisnost, bio pogrom i sl.“, rekao je Vučić za TV Pink.

On je, komentarišući izjavu Mlađana Đorđevića da će on u aprilu uvesti sankcije Rusiji i to prvo pripadnicima Vagnerove grupe, rekao da zna ko je to Đorđeviću rekao.

„Slušam tu priču godinu dana, ti isti su govorili da ću 3. aprila uvesti sankcije, što stalno u aprilu? Za razliku od njih, ja se ne zaklinjem u cvet i med i druga Tita i Dražu i ostale da ćemo nešto uraditi ili ne. Rukovidićemo se svojim interesima, njihova zaklinjanja su lažna i u Broza i Mihajlovića“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Abu Dabiju da se iz govora ruskog i američkog predsednika, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, vidi da sukob u Ukrajini ide u dalju eskalaciju i poručio da Srbija mora da preskoči užasni krug nesreća, ratova u sukoba.

„Moramo da razumemo da je nastupila druga era i potpuno drugo stanje svesti u svetu, i da mi moramo da razumemo da je vreme da preskočimo taj užasni krug nesreće, ratova i sukoba koji bi uvek zadesio srpski narod“, rekao je Vučić za Pink.

Kazao je da su govori Putina i Bajdena koje je danas pratio ceo svet potvrdili da postoje ogromne razlike u doživljajvanju današnjeg sveta, u potezima koji predstoje.

„Nije bilo teško predvideti, a jesmo predvideli, da se ide u dalju eskalaciju. I niko nije govorio o miru, već samo o pobedi nad drugom stranom”, rekao je Vučić koji boravi u poseti Ujedinjenima Arapskim Emiratima.

Vučić kaže da je za Putina istina na strani Rusije, dok za Bajdena Ukrajina nije mesto gde će Rusija da pobedi.

„Jasno je da idemo ka daljem rasplamsavanju i još većoj eskalaciji sukoba. Nisu govori nečiji krivi za to već je jasno da niko ne želi da prihvati rešenje u sredini već samo pobedu svoju i poraz druge strane“, rekao je predsednik.

Kaže da nema nikakve sumnje da je situacija u svetu veoma teška i da će biti sve teža.

„Očekujem kao što sam rekao, možda sam to pogrešno izgovorio – ne promenu situacije u roku od 24 ili 48 sati, ali očekujem nesumnjivo pojačane napade u ovom trenutku sa nešto pripremljenije ruske strane i pripremu ukrajinske kontraofanzive u mesecima koji dolaze. To će doprineti još mnogo većem broju mrtvih i daljem podizanju tenzija i snažnijem naoružanju obe strane, već sveopštem militarizmu u svetu, što je moglo da se oseti i ovde (na sajmu naoružanja u Abu Dabiju)”, rekao je Vučić.

Istakao je da je za nas važno da se koncentrišemo na sebe i na pokušaj da izađemo iz krize i razmišljanja samo o sukobima o ratu, i da pažljivo pratimo šta se tamo zbiva, ali da svuda i na svaki mogući način zaštitimo i sačuvamo mir i razmišljamo  o onome šta je za nas od najvećeg značaja, a to je napredak naše ekonomije i rast BDP-a Srbije.

„Ako bismo u tome uspeli, mnogo toga bismo napravili. Mi da učestvujemo u trci u naoružavnaju ne možemo, ali moramo da prihvatimo izazov da budemo dobro i ozbljno naoružani da bismo odvratili svakoga od potencijalnog napada na našu zemlju i moramo da biramo da kupujemo jeftinije oružje i oruđe, osim tamo gde to nije moguće, da koristimo  domaću odbrambenu industriju, jer to znači i razvoj naše ekonomije i podiže standard”, rekao je Vučić.

Istakao je da pojedini kažu da se on teško snalazi u mirnodopskim uslovima, ali da je upravo suprotno i da se tu najbolje snalazi jer se u miru  najbolje vide rezultati, koliko su povećane plate i penzije i izgrađeno puteva, pruga i svega drugog.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu