ALEKSANDAR VUČIĆ: Bliži se trenutak kada ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji! Moraćemo!

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne bi voleo da vanredni parlamentarni izbori budu ove godine, ali ne isključuje tu mogućnost.

On je na TV Prva rekao da je postojao plan, kako je rekao, „nekih ambasada“ da se na novim izborima izazove nestabilnost i da Srbija više ne može samostalno da donosi odluke.

- Advertisement -

Vučić je istakao da je plan bio da se stvore tri bloka i da onda sve kombinacije budu moguće, ali da je on to na vreme prepoznao i sprečio.

„Ako je reč o predsedničkim izborima oni zavise od moje odluke, a ne od nivoa legitimiteta koji nije upitan, ali kada je reč o parlamentarnim plan je bio da se izazove nešto kao u Crnoj Gori. Da se SNS koji ima 43 do 45 posto, spusti na 35 do 37 odsto“, rekao je Vučić crtajući na listu papira kako bi trebalo da izgleda ta nova većina.

Desničarske stranke bi, kako je dodao, sa 10,5 trebalo da skoče na 15 odsto,  SPS bi porastao sa 11 na 15 odsto, a evropski blok u koje ubraja „zelene jedne i druge, (Dragana) Đjilasa, pa i (Vuka) Jeremića, (Zdravka) Ponoša i ostale“, bi porastao na ukupno 20 do 22 posto, plus manjine i ostali.

Tako bi se, dodao je Vučić, formirala ta „tri kampa“, jedan je SNS, drugi socijalisti i desničari, a treći levičari i manjine.

„To je idealno za strance za razaranje Srbije. Onda tu SNS ne može lako sa manjinama nego mora da uzme nekog od evropejaca. Stranci bi time dobili haos“, rekao je Vučić.

On je odbacio tvrdnje da izbora neće biti jer to ne dozvoljavaju pojedine ambasade, i ponovio da ambasadori ne mogu da utiču na politiku Srbije.

Kao primer je naveo da se stalno govorilo da „jednu ministarku“ neće dati ambasade, pa je ona ipak smenjena.

Razgovor sa Dačićem prošao pristojno

Vučić je rekao i kako veruje da će sa SPS-om još raditi „u narednih šest meseci, godinu dana“.

Dodao je da je „već nekoliko godina“ primetno da SPS ne učestvuje tokom rasprava o Kosovu i Metohiji.

Vučić je rekao da je njegov razgovor sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem povodom dešavanja u parlamentu na sednici o Kosovu i Metohiji, prošao „pristojno“.

„To ne menja nešto što ja vidim da se zbiva godinama. Ništa kraće ne traje u Srbiji od zahvalnosti“, rekao je Vučić.

U Srbiji je diktatura zato što opozicija može da radi šta god hoće

Vučić je povodom optužbi da je u Srbiji na delu diktatura koju on sprovodi, rekao da je „kod nas demokratija kada predsednik (Srbije) i premijeri ne dolaze u Skupštinu“.

Dodao je da je u vreme svog mandata četiri puta učestvovao u raspravi u parlamentu, i da u vreme vlasti SNS-a nisu isključivani iz Skupštine Srbije poslanici i poslaničke grupe, kako je to ranije bio slučaj, „zbog toga što bi nešto rekli“.

„Sada ste videli divljanje poslaničkih grupa, vika, dreka, pokušaj fizičkog napada na mene i predsednika Skupštine. Niko nije isključen, niko da kaže – to je napredak u demokratskim procedurama. Niko nije hteo da neko nekoga isključi iz sednice u sred neke važne rasprave“, rekao je Vučić.

Ocenio je da je „u Srbiji diktatura zato što opozicija može da radi šta god hoće“ i da je vlast tolerantna, da želi i ne plaši se rasprave, i da je i skupštinska sednica zakazana zato što su rekli sa čime su došli zapadni predstavnici u Beograd.

Povodom navoda da je Vlada Srbije plaćala bivšu državnu sekretarku Sjedinjenih Američkih Država Hilari Klinton kao savetnika, Vučić je rekao da će premijerka Ana Brnabić dostaviti u narednih nekoliko dana sve uplate prema inostranstvu koje je vlada imala od 2014. godine do danas.

„Nije tačno da je plaćeno Hilari Klinton. Nikakvih para, ni za kakve savetnike, niti bilo šta“, kazao je Vučić.

On je negirao i da premijerka Brnabić ima hrvatski pasoš.

EU mora da razume da je ZSO ono što ide ispred svega

Vučić je poručio i da je srpska vlast opredeljena za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali da insistira da prvo bude formirana Zajednica srpskih opština (ZSO).

Ponovio je da u Brisel „može da ide jedino turistički“ jer EU kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine „mora da razume da je ZSO ono što ide ispred svega“.

On je kazao da do ponedeljka treba da odluči da li će ići na Minhensku bezbednosnu konferenciju, jer će Srbija „biti u problemu“ ako ne ode, a dođe kosovski premijer Aljbin Kurti.

„Dolaze svi, dolaze (nemački kancelar Olaf) Šolc, (francuski predsednik Emanuel) Makron, (šef evropske diplomatije Žozep) Borel, (ministar spoljnih poslova SAD Entoni) Blinken. Ako ode Kurti, a nas nema, onda smo u problemu. Ako odem, znam kako će to sve da izgleda, još nisam odlučio“, rekao je Vučić.

Svi hoće preko srpske grbače da ostvaruju ciljeve

Vučić je rekao i da je jasno da postoji znatno uplitanje velikih sila u unutrašnja pitanja Srbije.

„Svi hoće preko srpske grbače da ostvaruju ciljeve. Dovoljno je da pogledate izjave zvaničnika najvećih svetskih sila, i sa Zapada i sa Istoka, pa da vam bude jasno da svi računaju da baš u Srbiji pobede onu drugu stranu pošto neće lako doći do pobede na ukrajinskom ratištu ni za jednu od strana“, rekao je Vučić za televiziju Prva.

Vučić je kazao i da u Beogradu postoji jedan „istaknuti srbomrzac, Evropljanin koji nije vezan za EU“.

„O strancu je reč, toliko mrzi Srbe i Srbiju da se to retko sreće. Video sam mnogo ljudi koji mrze Srbe, ali ovakvog nisam nigde i nikada mogao da vidim“, naveo je Vučić.

Vučić je rekao da je taj stranac „lagao“ da je on „uzeo dosijea“ predstavnika desne opozicije o kojima je iznosio određene podatke tokom prošlonedeljne posebne sednice Skupštine Srbije o Kosovu.

Predsednik Srbije je dodao da neće da kaže o kome govori da ga ne bi optužili da mu je „stavio metu na čelo“.

Bliži se trenutak kada ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji

Vučić je rekao i da se približava trenutak kada će Beograd morati da uvede sankcije Rusiji i da po tom pitanju očekuje neuporedivo snažnije pritiske Zapada.

„Pustite da teramo ovako dok možemo, znaću kad je trenutak i neću ništa da krijem od ljudi. Taj trenutak se približava odavno, plašim se da više nisu u pitanju ni meseci“, kazao je Vučić.

Vučić je kazao da sledi „velika eskalacija“ sukoba u Ukrajini i da će Beograd zbog toga biti suočen sa neuporedivo snažnijim pritiscima po pitanju odnosa prema Rusiji i po pitanju Kosova, odnosno da će se naći između čekića i nakovnja.

„Sledi velika eskalacija. U narednih pet, šest meseci slede najžešći sukobi, najteži do sada, i to će se na našu zemlju odraziti tako što će pritisci na Beograd, po pitanju odnosa prema Rusiji, biti dva ili tri puta snažniji iako su bili veoma, veoma snažni. Biće strahovito snažni pritisci i oko Kosova“, naveo je Vučić.

Dodao je da to „ne govori zato što misli da će tako da se desi, već zato što postoje stvari za koje zna da će da se dese“.

Vučić je rekao da „više nije sasvim jasno ko pobeđuje u Ukrajini“, da se pre par meseci „činilo da kolektivni Zapad pobeđuje, a da sada to više nije jasno“.

Država uspela da anulira inflaciju

Predsednik je ocenio i da je država povećanjima plata i penzija uspela da anulira inflaciju, što mnoge evropske zemlje nisu uspele.

Vučić je rekao da za dve do tri nedelje očekuje povećanje cena nafte, jer kako je rekao Kina troši sve više, ali da to neće povećati inflaciju u Srbiji.

Kada je reč o energentima, Vučić je rekao da je u Srbiji juče potrošeno 15,5 miliona kubnih metara gasa u jednom danu, „da bi svi imali struje“.

Dodao je da Srbija raspolaže sa 546 miliona kubnih metara gasa u rezervi, iz koje se uzima 2,5 miliona kubnih metara dnevno „kada su hladni dani“.

Vučić je rekao da građani osećaju rast cena i da rate za kredite rastu, ali da će to proći za šest meseci, najduže godinu dana, pa će rate opet da početi da se smanjuju.

„Imam vest da ćemo povećati premije za mleko sa deset do 15 dinara. Povećaćemo subvencije po kravi sa 25.000 na 30.000 dinara i radićemo na uvozu 5.000 do 10.000 junica. Najmanje pet miliona evra uložićemo da povećamo stočni fond jer će biti velikih nestašica hrane u narednom periodu“, rekao je Vučić.

On je dodao da su očekivanja da rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu bude 1,7 odsto i da to povećava šanse da do kraja godine Srbija ostvari rast od tri procenta.

Građanima je poručio da su devizne rezerve i rezerve zlata dobre i da su finansije stabilne.

Problem su, kako je ocenio, geopolitička situacija i pritisci oko Kosova i sankcija Rusiji, inače bi situacija u zemlji bila još bolja.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu