ALEKSANDAR VUČIĆ: Biće dubinskih i suštinskih promena u spoljnoj politici Srbije

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će, nakon jučerašnjeg glasanja u Savetu Evrope za članstvo tzv. KiM u tu organizaciju, doći do dubinskih i suštinskih promena u spoljnoj politici Srbije.

On je nakon dodele diploma mladim doktorima i medicinskim sestrama i tehničarima rekao da je na sednici Vlade Srbije, kojoj je prisustvovao na zahtev premijerke Ane Brnabić, rekao da ne smemo da „sečemo ruku“ i prekidamo odnose sa svima u svetu.

- Advertisement -

„Hvala Mađarskoj, Španiji, Kipru, Rumuniji, Azerbajdžanu, Gruziji, ljudima koji su podržali međunarodno javno pravo i povelju UN. Ne smemo da zaboravimo šta su učinili za nas i moramo uvek da znamo da su nam ove zemlje ispred svih drugih“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, u skladu sa tim biće doneti akti u vezi strategije bezbednosti, ali i strategija spoljne politike.

„Radićemo na tome sa elementima da u spoljnoj politici vodimo računa o bilateralnim odnosima, ne izlazimo iz granica recipročnosti – ako neko ne poštuje naš teritorijalni intergritet zašto bismo mi poštovali njihov. Zašto bismo štitili nečiji teritorijalni integritet po svaku cenu ako su oni protiv našeg. To nisu tektonske, ali su dubinske i suštinske promene u politici i odgovoran odnos prema našoj zemlji“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, juče je biti uzdržan u Savetu Evrope bilo isto kao da su glasali za članstvo tzv. Kosova.

„Zato od nalogodavaca imate nagrade, ali ne očekujte to od nas i ne očekujte da budemo kuče koje će da plezi pred vama i moli za milost. Biće dubinskih i suštinskih odluka po pitanju deklaracaija i rezolucija. Na skupu SE između 15. i 20. maja očekuje se da se svih 46 jednoglasno izjasne o teritorijalnom integritetu Moldavije i Ukrajine, tu je i Gruzija, pa ćemo da vidimo našu odluku. Odluka mora da bude doneta konsenzusom, ne bi bilo lako da budemo protiv, ali da ne prejudiciram, još ćemo o tome da razmišljamo“, rekao je Vučić.

On je dodao i da se znalo da u Savetu Evrope postoji potrebna većina, kako od članica EU, tako i od zemalja kandidata koje bespogovorno slušaju Brisel i Vašington.

„Ništa neočekivano. Neočekivana je samo odluka Mađarske i beskrajno sam zahvalan Orbanu na tome. Zamolio sam ga za vikend da razmotri poziciju Srbije i očekivao da budu makar uzdržani. Oni su se pokazali kao najveći prijatelji i glasali protiv. Hvala Orbanu i Sijartu. Oni su to radili na glasan način“, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Istakao je i da je poznato da zemlje EU priznaju nezavisnost, i da je odlukama pojedinih bio razočaran.

„Mi nikada nismo bili uzdržani po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, a da li ste uzdržani. Mi nikada nismo bili uzdržani. Ukrajinski predstavnici su tražili pauzu u radu da bi se konsultovali i onda su doneli odluku da budu uzdržani. Za Grčku je odluka da glasaju bila očekivana na osnovu poteza prethodnih meseci i godina“, rekao je on.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšen srpski ratni veteran na Jarinju, po ulasku na KiM mu se gubi svaki trag!

Sinoć nešto posle jedanaest časova na administrativnom prelazu Jarinje, pripadnici šiptarske policije uhapsili su srpskog borca, koji je vozilom...

Još priča na sličnu temu