ALEKSANDAR VUČIĆ: Ako ne prihvatimo plan za KiM, prekidaju se EU integracije i povlače se investicije

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti nakon što je ranije ovog ponedeljka prisustvovao sednici Vlade Srbije o Kosovu i Metohiji.

Aleksandar Vučić rekao je na večerašnjoj konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije da je francusko-nemački plan „nije više samo plan tih zemalja, već mnogo više“.

- Advertisement -

– Plašim se da niko nije hteo da govori o okolnostima i onim sa čim se Srbija suočava. Uvek je lako da pronađete bezbroj zamerki, a u ovom papiru nije lako pronaći bilo šta sa čime bismo bili oduševljeni, naprotiv – rekao je Vučić i naglasio:

– Oni su došli da nam predoče svoj plan i onim što su oni stavili na ovaj papir, bez ikakve krivice Srbije. Ništa nismo uradili nikome. Oni su došli i pokazali plan, a zatim su 13. decembra sve zemlje članice Evropske unije prihvatile taj plan i pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost – rekao je Vučić.

– Mene je veoma zabrinulo nešto što se neće dogoditi za tri dana, mesec dana, ali hoće za možda šest meseci. Ja to nisam hteo da krijem od naroda. Došla je „petorka“, i u drugoj rečenici koja mi je saopšteno, rečeno je „morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora da bude prihvaćen, odnosno, defacto novi pregovarački okvir za put ka Evropi, suočićete se sa tri stvari“ – rekao je Vučić i naveo da su to:

Aleksandar Vučić Foto: ATA Images/Antonio AhelAleksandar Vučić Foto: ATA Images/Antonio Ahel

– Prekid procesa EU integracija, zaustavljenje i povlačenje investicija i sveobuhvatne mere koje će naneti štetu Srbiji.

Predsednik Srbije je naveo kako je na tom sastanku „jasno rekao šta je za Srbiju neprihvatljivo“. Istakao je i da je oduvek smatrao da je „zamrznuti konflikt najgore moguće rešenje“.

– Smatrao sam da je važno da tražimo kompromisno rešenje – dodao je on.

Vučić je na konferenciji rekao i da sledi velika borba za Zajednicu srpskih opština.

„Kurti pokušava da uveče Srbiju u sukob“

Vučić je rekao da Aljbin Kurti izaziva incidente kako bi pokušao Srbiju da uvuče u sukob.

– U Kurtijevo vreme je do sada bilo 287 incidenata. Samo u ovoj godini smo imali 10 incidenata – rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić Foto: ATA Images/Antonio AhelAleksandar Vučić Foto: ATA Images/Antonio Ahel

– Ja im kažem da prvo mora da ide ZSO, to je iz Briselskog sporazuma, a oni mi kažu da nije realno, a ja kažem da su se oni obavezali da će oni to ispuniti, jer jedna strana ne želi. Nikakvi objektivni i racionalni odgovori više ne prolaze – rekao je Vučić i dodao da obe strane moraju da čine ustupke.

„Pozvaću poslanike na sastanak“

Predsednik Srbije je naveo da će narednih dana pozvati sve predstavnike poslaničkih grupa na sastanak.

– Tražićemo značajniju ulogu parlamenta i vlade i mislim da je to važno – rekao je on.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu