ALEK KAVČIĆ: Država bi mogla đacim da obezbedi besplatne udžbenike, „kada ne bi punila džepove pljačkaškim izdavačima“

Obavezno pročitajte

Profesor Alek Kavčić osnivač je fondacije koja promoviše besplatne udžbenike, a gostujući u emisiji Newsnight na N1, rekao je da se ta „priča širi“. „U malim mestima daleko bolje prolaze besplatni udžbenici. Jer, u manjim medstima su plate niske, minimalac tog septembra pokrije dva kompleta udžbenika. A treba od nečega i da se živi“, kazao je.

Kavčić je ranije rekao da se besplatni takvi udžbenici koriste u 350 osnovnih škola u Srbiji, a da je cilj da i učenici srednjih škola dobiju mogućnost da koriste besplatne udžbenike.

- Advertisement -

„Savet roditelja ima pravo da učestvuje u procesu izbora udžbenika, i ja apelujem na njih – to je vaše pravo, vaša su deca i vaši novac. Imate pravo da se pitate za dobrobit svog deteta i svoj budžet, vi ste i potrošač“, kazao je Kavčić za N1.

Kaže i da je u stalnom kontaktu sa roditeljima i nastavnicima.

„Priča se širi, sve je veća zastupljenost ovih udžbenika, a u malim mestima daleko bolje prolaze“, kaže.

Na pitanje zašto je to tako, odgovara:

„Jer su u manjim mestima plate niske, minimalac pokrije tog septembra dva kompleta udžbenika. Roditelj koji ima dva đaka tog meseca može da kupi samo dva kompleta udžbenika. A nešto treba i da se jede“.

Ministarstvo prosvete objavilo je pre nekoliko dana da je počela prijava za besplatne udžbenike. Kako navode, prijava se obavlja u školi do 10. aprila 2023. godine.

„Ta država je takođe izdala izveštaj koji kaže da svega 15 posto maloprodajne cene udžbenika je trošak pravljenja udžbenika. Država što kupuje za 15 odsto đaka, može sve đake Srbije da pokrije besplatnim udžbenicima, kada ne bi punila džepove pljačkaškim izdavačima“, naglasio je Kavčić.

Dodaje i da u istom izveštaju stoje preporuke šta Ministarstvo prosvete treba da uradi.

„Čekamo da vidimo šta će biti“, kazao je.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

Đukanović upoznao Vučića na stadionu: On i njegov brat su se žestoko tukli sa grupom navijača

Vladimir Đukanović, poslanik iz redova vladajuće Srpske napredne stranke, otkrio je na koji način se upoznao sa predsednikom države...

Još priča na sličnu temu