11.5 C
Belgrade
nedelja, 19 septembra, 2021

ALBANSKI ISTORIČAR PROTIV ALBANSKE ISTORIJE: „Car Dušan i car Lazar – skandalozno“

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Albanski istoričar se oglasio

Albanskii istoričar i pisac Jusuf Budžovi izjavio je da je istorija Kosova i Albanije u udžbenicima skandalozna, govoreći o navodnom uticaju „neistina srpskih istoričara“ na istoriju Albanije, piše Gazeta Ekspres.
Budžovi je, gostujući u programu RTV Dukađini, optužio Kosovo i Albaniju za umetanje navodnih „istorijskih laži“ u udžbenike.

„Danas je veoma veliki problem jer je albanska istoriografija prihvatila ovo pitanje, ovu njihovu laž. Govorim o institucionalnoj istoriji i istoriji Kosova, a svuda se kaže car Dušan, car Lazar, srednjovekovna srpska kraljevina i uključili su to u udžbenike“, rekao je Budžovi.

- Advertisement -

Podsetimo, ovo nije prvi put da slične tvrdnje dolaze od albanskih istoričara. Nedavno je u žiži javnosti bio film u kom se tvrdi da je većina srpskih svetinja, zapravo albanskog porekla. Međutim, srpski istoričari su više puta odbacivali ovakve teze kao neosnovane i neisitinite.

„Ova laž se nastavlja, i sada je to uključeno u istografiju Kosova i Albanije, u udžbenike i to je vrlo skandalozno i prodaje se ova srpska laž kao istorijska istina, a nije istina“, naveo je u svom gostovanju sinoć.

On je okrivio Akademiju nauka Kosova i Akademiju nauka Albanije, rekavši da ih „političke privilegije“ navode da ćute pred, kako je rekao, istorijskom štetom.

- Advertisement -

„Insistirao sam, ali stalno sam nailazio na protivljenje, jer postoje dva ili tri takva razloga: istoričari koji danas vode Akademiju nauka u Albaniji i na Kosovu, institucionalno govorim, uglavnom su ideološkog mentaliteta“, naveo je Budžovi, dodavši da bi udžbenike trebalo prepraviti.

Budžovi je zatražio zajednički naučni stav akademija Kosova i Albanije gde bi se rešavale ove teme i prihvatale činjenice za koje, kako navodi, „istorija zna“.

Budžovi je otkrio činjenice i studije o tim tvrdnjama u svojoj najnovijoj knjizi „Dardanija – antika, srednji vek“ koja će uskoro biti objavljena na engleskom jeziku, piše Gazeta Ekspres.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti