ALBANSKI ISTORIČAR PROTIV ALBANSKE ISTORIJE: „Car Dušan i car Lazar – skandalozno“

Obavezno pročitajte

Albanski istoričar se oglasio

Albanskii istoričar i pisac Jusuf Budžovi izjavio je da je istorija Kosova i Albanije u udžbenicima skandalozna, govoreći o navodnom uticaju „neistina srpskih istoričara“ na istoriju Albanije, piše Gazeta Ekspres.
Budžovi je, gostujući u programu RTV Dukađini, optužio Kosovo i Albaniju za umetanje navodnih „istorijskih laži“ u udžbenike.

„Danas je veoma veliki problem jer je albanska istoriografija prihvatila ovo pitanje, ovu njihovu laž. Govorim o institucionalnoj istoriji i istoriji Kosova, a svuda se kaže car Dušan, car Lazar, srednjovekovna srpska kraljevina i uključili su to u udžbenike“, rekao je Budžovi.

Podsetimo, ovo nije prvi put da slične tvrdnje dolaze od albanskih istoričara. Nedavno je u žiži javnosti bio film u kom se tvrdi da je većina srpskih svetinja, zapravo albanskog porekla. Međutim, srpski istoričari su više puta odbacivali ovakve teze kao neosnovane i neisitinite.

„Ova laž se nastavlja, i sada je to uključeno u istografiju Kosova i Albanije, u udžbenike i to je vrlo skandalozno i prodaje se ova srpska laž kao istorijska istina, a nije istina“, naveo je u svom gostovanju sinoć.

On je okrivio Akademiju nauka Kosova i Akademiju nauka Albanije, rekavši da ih „političke privilegije“ navode da ćute pred, kako je rekao, istorijskom štetom.

„Insistirao sam, ali stalno sam nailazio na protivljenje, jer postoje dva ili tri takva razloga: istoričari koji danas vode Akademiju nauka u Albaniji i na Kosovu, institucionalno govorim, uglavnom su ideološkog mentaliteta“, naveo je Budžovi, dodavši da bi udžbenike trebalo prepraviti.

Budžovi je zatražio zajednički naučni stav akademija Kosova i Albanije gde bi se rešavale ove teme i prihvatale činjenice za koje, kako navodi, „istorija zna“.

Budžovi je otkrio činjenice i studije o tim tvrdnjama u svojoj najnovijoj knjizi „Dardanija – antika, srednji vek“ koja će uskoro biti objavljena na engleskom jeziku, piše Gazeta Ekspres.

Ostavite komentar

Najnovije objave

PORUKA NEMCIMA IZ RUSKE DUME: Uništićemo vaše tenkove kao i pre 80 godina

Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Dume, izjavio je da će tenkovi koje će Nemačka isporučiti Ukrajini doživeti istu sudbinu kao...

Još priča na sličnu temu