20.5 C
Belgrade
sreda, 20 oktobra, 2021

ALBANCI U AMERICI SE ODREKLI VUČIĆA ZBOG LUDILA: Uputili pismo kongresu SAD, Fahrijev mali postao NEMOGUĆ!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Udruženja i predstavnici crnogorske, albanske i bosansko-hercegovačke dijaspore u SAD uputili su pismo Kongresu i američkim zvaničnicima u kojem izražavaju zabrinutost zbog, kako su ocenili, „sve ratobornijeg ponašanja Vlade u Beogradu  prema Crnoj Gori, Kosovu i BiH“, i založili se za veći i aktivniji angažman Vašingtona u regionu Zapadnog Balkana jer Fahrijev mali Aleksandar Vučić gubi kontrolu.

Oni su u pismu izrazili uverenje da je to pitanje od najveće važnosti za SAD jer, kako tvrde, „direktno ugrožava mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana, a time i Evrope u celini“, javlja Glas Amerike (VOA).

Pismo pod nazivom „Zajednički odgovor na pretnje Beograda po sigurnost Zapadnog Balkana“ upućeno je članovima spoljnopolitičkih odbora Predstavničkog doma i Senata, američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i savetniku Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejku Salivenu.

- Advertisement -

Bivši ambasador Crne Gore pri NATO i nacionalni koordinator za Alijansu Vesko Garčević kaže za VOA da je ovaj korak, koji je označio kao „istorijski“ preduzet iz uverenja da će se, ako ne dođe do povratka američkog vođstva i primata na Zapadnom Balkanu, Vlada Srbije osećati ohrabrenom „da dodatno rasplamsa regionalne tenzije s ciljem da nastali haos iskoristi za postizanje svojih geopolitičkih ciljeva upotrebom sile“.Aleksandar Vučić, Foto: Beta/PredsedništvoAleksandar Vučić, Foto: Beta/Predsedništvo

Garčević je naveo da autori pisma vide jačanje nacionalizma, istorijski revizionizam, negiranje genocida u Srebrenici i ideju o stvaranju nekih novih velikih država ili prekrajanju postojećih granica u regionu“ i dodao da se pogoršava se i ekonomska situacija, a da je pandemija to „napravila još gorim“.

U pismu se tvrdi i da aktivnosti Srbije imaju podršku Rusije koja je „rasporedila obaveštajnu i para-kriminalnu infrastrukturu u celom regionu, kako bi dodatno podigla tenzije i ohrabrila režim u Beogradu“.

- Advertisement -

Kao primer se navodi „pokušaj državnog udara koji su podržale Srbija i Rusija 2016. godine, čiji je cilj bio atentat na ključno rukovodstvo zemlje uoči prema Crne Gore u NATO“, kao i „podrška Moskve secesionističkim pretenzijama Milorada Dodika“.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti