1.1 C
Belgrade
utorak, 7 decembra, 2021

AKTIVISTKINJA TUPI O PRAVIMA, DOK NAM RADNICI UMIRU OD GLADI: Transrodne osobe imaju probleme na lokalu, sa matičnim službama i lekarima!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Aktivistkinja Helena Vuković iz udruženja Egal kaže da je dobro što transrodne osobe u Srbiji po zakonu mogu da promene dokumenta pre hirurške intervencije, ali da je stanje na terenu drugačije nego što je propisano zakonom, jer trans osobe imaju probleme sa matičarima, lekarima ili Ministarstvom zdravlja.

“Lako je u Beogradu, u većim centrima. U provinciji je problem ne samo sa matičnim službama, nego sa lekarima”, rekla je Vuković u Novom danu na N1, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije.

- Advertisement -

Objašnjava da je za medicinsku tranziciju transrodnoj osobi potreban uput, a da doktor opšte prakse u malom mestu izdaje uput za psihijatra u tom domu zdravlja, nakon čega se dobija uput za Beograd, gde se tranzicija jedino može obaviti.

Međutim, u manjim mestima se dešava da nadležni ne žele da daju uput, da se obraćaju trans osobi u pogrešnom rodu ili im čak govore da je to “faza” koja će ih “proći”, kaže Vuković.

“To je direktan primer transfobije. Tu dolazimo do situacije da dođemo u ćorsokak. Onda mi kao nevladin sektor moramo da jurimo, da urgiramo da se pređe preko toga, da se krene napred, da se ta tranzicija dovrši”, rekla je ona.

- Advertisement -

Dodaje da nakon toga, kad se uđe u samu tranziciju, to “ide veoma fino”.

“Imamo dobre stručnjake, naš tim je jedan od boljih u svetu, jedini smo koji nemamo ‘pokajnike’”, kaže Vuković.

Na pitanje kako se trans osobe osećaju kad izađu na ulicu u Srbiji, kaže da je neprijatnosti manje u poslednje 3-4 godine, a da se po izveštajima sa terena smanjila stopa nasilja.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti