Ako se Amerika umeša, u slučaju poraza Kijeva, proći će kao u Vijetnamu

Obavezno pročitajte

Američke snage mogle bi direktno da se umešaju u ukrajinsku krizu u slučaju neuspeha Oružanih snaga Ukrajine, rekao je Sejmur Herš, američki novinar i autor istrage o diverzijama na „Severnim tokovima” na sastanku američke nevladine organizacije „Komitet za republiku”.

Herš je primetio da se situacija u Ukrajini za Ameriku može odvijati po scenariju vijetnamske kampanje, pošto, uprkos isporukama oružja, snage kijevskog režima možda neće izdržati.

Prvi čovek Bundesvera smenjen zbog tvrdnji o snazi ruske armije

„Kažu mi da će igra biti ovakva: „ovo je NATO, podržavamo NATO u ofanzivnim operacijama protiv Rusa”, što neće zavarati svet, neće nas… Mi smo oni koji su u ratu sa Rusima. Ali zašto bismo to radili?”, upitao je novinar.

Herš je podsetio i na iskustvo bitke kod Staljingrada, kada je sovjetska armija uspela da preokrene tok bitke.

„Zar zaista želimo da se petljamo sa ovim momcima? Mislim da ne. Nismo spremni”, primetio je on.

Harčenko pohvalio predstavnike srpskog rukovodstva koji su se…

On smatra da se Amerikanci verovatno samo zavaravaju u vezi sa time šta se u Ukrajini dešava. Istovremeno je naglasio da Rusija u Ukrajini još nije ni upotrebila svoje „glavne snage”.

Osim toga, publicista je, govoreći o pretnji direktnog sukoba između Amerike i Rusije na osnovu planova Vašingtona, prema njegovom mišljenju, posebno izdvojio formacije 82. i 101. vazdušno-desantne divizije američkih kopnenih snaga raspoređene u Evropu.

„Radi se o brigadama, ne o bataljonima, već o brigadama”, istakao je Herš.

Prošle nedelje je autor istrage o umešanosti SAD u eksplozije na „Severnim tokovima” izjavio da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena u spoljnoj politici vođena mržnjom prema predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i komunizmu.

O zapadnoj verziji eksplozije na gasovodima

Generalni štrajk u Grčkoj preti da parališe celu zemlju

Herš smatra da verzija dizanja gasovoda „Severni tok” i „Severni tok 2” u vazduh od strane neke „proukrajinske grupe”, koju je nedavno dao list „Njujork tajms”, pozivajući se na predstavnike američke obaveštajne službe, predstavlja „sumanutu priču”.

Istovremeno je naveo da zna mnogo više o diverziji na gasovodima nego što može da kaže.

„Znam o tom mnogo više nego što mogu da pričam. Jednostavno ne mogu da širim priču o tome”, naglasio je on.

„Ponekad pomislim da je aktuelni predsednik (Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden) izgubio svoju obaveštajnu zajednicu”, dodao je Herš.

S tim u vezi, on je primetio da su američke obaveštajne agencije „nahranile” američku štampu „ovom sumanutom pričom” o mogućoj umešanosti proukrajinske grupe u podrivanje gasovoda. Novinar je objasnio da to nema nikakvog smisla, jer neki aktivisti-diletanti jednostavno nisu mogli da izvedu operaciju takvog stepena složenosti.

Incidenti na gasovodima

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok” i „Severni tok 2” otkrivena su 26. septembra 2022. godine. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Operator „Severnog toka”, kompanija „Nord strim AG”, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.

Severni tok (Foto / Beta AP)

Dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš u februaru je objavio članak o svojoj istrazi o eksplozijama na gasovodima „Severni tok 1” i „Severni tok 2”, prenosi Sputnjik. U njegovoj publikaciji se navodi da su tokom NATO vežbi „Baltops” u leto 2022. američki ronioci postavili eksploziv ispod cevovoda „Severnog toka”, koji su Norvežani aktivirali tri meseca kasnije.

Nakon toga je list „Njujork tajms”, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, saopštio da su američki zvaničnici naveli da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umešanosti ruskih vlasti u napade na gasovode „Severni tok” i da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.

Ranije je britanski list „Tajms” objavio da su zapadne obaveštajne agencije, nedelju dana nakon eksplozije, znale za ukrajinsku umešanost u sabotažu na gasovodima „Severni tok” i „Severni tok 2”.

Nemački list „Cajt” pisao je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok”, a da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

DF USTUPIO 140 BILBORDA JAKOVU MILATOVIĆU: Da pobjedimo Đukanovića, glasamo za Jakova!

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović, dobio je otvorenu podršku od strane velikog broja političkih organizacija i dojučerašnjih...

Još priča na sličnu temu