Ako je „uslov svih uslova“ sankcije Rusiji, kako će Srbija da odgovori EU

Obavezno pročitajte

Da li se Srbija približava ili udaljava od Evropske unije? Predsednica Vlade Ana Brnabić kaže da su na putu ka članstvu napravljeni veliki koraci, ali da, uprkos tome, sve ukazuje na to da je – uslov svih uslova za pristupanje – uvođenje sankcija Rusiji. Pojedini poznavaoci prilika navode da je pozicija Srbije trenutno neodrživa.

Obrazloživši rad ministara za 100 dana Vlade, premijerka Ana Brnabić iskoristila je priliku da govori i o članstvu Srbije u Evropskoj uniji. Iako su, po tom pitanju, napravljeni veliki koraci, posebno usvajanjem pravosudnih zakona, premijerka navodi da osim verbalnih pohvala – konkretnih rezultata za sada nema.

- Advertisement -

„Jer mislim da je sada uslov svih uslova koji postavljaju, je u stvari uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji i da bez toga oni nama neće otvarati klastere ni poglavlja, i nadam se da grešim, pošto bi to bio novi uslov, jer smo uvek čuli da je vladavina prava i dijalog sa Prištinom ono što je najvažnije za naše evropske integracije“, rekla je premijerka.

A da li promene u retorici zvaničnika obe strane pokazuju da je trenutna pozicija Srbije neodrživa?

„Ja mogu samo da potvrdim da jeste neodrživa, ali s druge strane, predsednik Vučić je rekao mi ćemo pokušavati da izdržimo dokle god možemo, jer to dugujemo spasavanju naše duše i našim interesima, pitanje je šta je pravi interes Srbije i to nedostaje na političkoj sceni da i predsednica Vlade i predsednik države i druge političke strukture koje su na vlasti, da više govore o tome šta je stvarni interes Srbije, dokle Srbija može da ide ugrožavajući svoje interese“, kaže predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić.

„Šta će biti sutra to je već neko naredno pitanje i kada se analizira politički diskurs deluje da se ide u pravcu nekih promena, u pravcu usvajanja sankcija, međutim, vrlo je teško prognozirati kada i kako, ali više deluje da se više ne radi o pitanju da li će biti uvedene, već kada će biti uvedene“, smatra Miloš Petrović sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Kada se podvuče crta – na osnovu svega što je do sada urađeno, pitanje ulaska Srbije u Evropsku uniju je i otežano, ali i olakšano, poručuju iz Evropskog pokreta.

„Rat u Ukrajini i davanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji po hitnom postupku Bosni i Hercegovini, to je sve urađeno mimo standardnih procedura, to sve pokazuje da EU u postojećim okolnostima spremna da mnogo više radi na procesu pristupanja i jačanja pregovora sa kandidatima i da bi to trebalo apsolutno iskoristiti – Srbija je poznata po propuštanju istorijskih šansi i to radimo već 30 godina i bilo bi dorbo da najzad počnemo da koristimo šanse koje nam se pružaju“, dodaje Jelica Minić.

Poslednji korak ka Evrospkoj uniji Srbija je napravila krajem 2021. godine, kada je otvoren klaster 4 – Zelena agenda i infrastrukturno povezivanje.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu