AFRIČKE ZEMLJE TRAŽIE PRIMIRJE U UKRAJINI: Ko stoji iza mirovne misije pet lidera

Obavezno pročitajte

Afričke zemlje koje su izašle sa mirovnom inicijativom u Ukrajini, pre posete Moskvi i Kijevu žele da dobiju garancije o privremenom prekidu vatre i novom referendumu u Donbasu, prenosi Jeune Afrique, pozivajući se na svoje izvore.

„Nema govora da će oni tamo ići zbog turizma“, rekao je Žan-Iv Olivije, francuski biznismen i predsednik nezavisne neprofitne organizacije Brazavil fondacije koja priprema posetu afričkih lidera Rusiji i Ukrajini kao deo mirovne misije.

- Advertisement -

Jeune Afrique tvrdi da su Olivijeovi posrednički napori počeli u decembru prošle godine, on je „u kontaktu” sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Mihailom Bogdanovim.

Inicijativu afričkih zemalja za rešavanje ukrajinskog sukoba treba proučiti, ali generalno Moskva podržava sve inicijative koje imaju za cilj pronalaženje rešenja, rekao je Bogdanov ranije novinarima u Moskvi.

Kako navodi list, tim američkog državnog sekretara Entonija Blinkena pomogao je u uspostavljanju kontakta između Olivijea i Vladimira Zelenskog. Francuski biznismen je, piše list, „obavestio” i britansku vladu o pripremama za misiju. Istovremeno, među protivnicima mirovne inicijative, izdanje pominje Francusku.

Ranije je generalni direktor južnoafričkog ministarstva spoljnih poslova Zejn Dangor rekao da će južnoafrički predsednik Siril Ramafosa i lideri još pet afričkih zemalja posetiti Moskvu i Kijev početkom juna u okviru mirovne inicijative. Kako je u četvrtak rekao pres-sekretar šefa ruske države Dmitrij Peskov, nakon razgovora predsednika Ruske Federacije i

Južnoafričke Republike, odlučeno je da jedan broj zemalja pošalje delegaciju za rešavanje ukrajinske krize, usaglašavaju se datumi dolaska u Rusiju.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšen srpski ratni veteran na Jarinju, po ulasku na KiM mu se gubi svaki trag!

Sinoć nešto posle jedanaest časova na administrativnom prelazu Jarinje, pripadnici šiptarske policije uhapsili su srpskog borca, koji je vozilom...

Još priča na sličnu temu