31.8 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

AFRIČKA KUGA HARA SRBIJOM: Štab se oglasio!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Afrička svinjska kuga se pojavila u Srbiji

Ovaj virus, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, pojavio se u selu Aleksandrovac zbog čega je doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko ovog timočkog sela u poluprečniku od tri kilometra.


Ovo se odnosi na Aleksandrovac, ali i na susedna sela Kovilovo, Rajac i Crnomasnicu, koji su, takođe, proglašeni zaraženim područjem.

- Advertisement -

Rešenjem Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, područje poluprečnika od najmanje 10 kilometara oko žarišta zaraze u Aleksandrovcu proglašeno je ugroženim od zarazne bolesti afričke kuge svinja.

afričkas kuga

Opština Negotin jedina je u Srbiji gde je registrovana Afrička kuga na domaćim svinjama, te se mora shvatiti ozbiljnost situacije. Neophodno je preduzeti sve mere na suzbijanju širenja zaraze i edukaciju stanovništva da sve sumnjive slučajeve oboljenja na svinjama prijave i da leševe ne ukopavaju sami – poručuju iz Štaba za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin.

Članovi Štaba su usvojili zaključak kojim se nalaže Odeljenju za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju da obezbedi sredstva iz budžeta za potrebe angažovanja Javnog komunalnog preduzeća „Badnjevo“ za uklanjanje, odvoženje i zakopavanje leševa svinja na stočnom groblju u selu Braćevac, ali i za sve ostale mere koje bude naložila Republička veterinarska inspekcija i lokalni krizni štab.

- Advertisement -

Takođe, doneta je i preporuka da se u sprovođenje naloženih mera aktivno uključe svi predsednici saveta mesnih zajednica na ugroženom području, saveti ovih sela, kao i referenti matičnih područja.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti