22.6 C
Belgrade
nedelja, 13 juna, 2021

ADVOKATI SE DIGLI PROTIV VLASTI: Nema pregovora, crvene linije su povučene!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Advokatica Jelena Pavlović izjavila je na skupu da su se oni okupili kako bi poručili da ostvarivanje ljudskih prava ne sme biti stvar pojedinca, pa ni člana radne grupe koja je radila nacrt. „Tražimo da povučete skandalozni nacrt zakona. Advokati nisu pučisti, ni prevaranti. Ovo je osnovni zakon kojim građani ostvaruju prava. Uređen pravni sistem je nacionalni interes Srbije„, rekla je Pavlović. 

ADVOKATI SE DIGLI PROTIV VLASTI: Nema pregovora, crvene linije su povučene! 1

 Kazala je da okupljeni pozivaju ministarku pravde Maju Popović da ne bude predmet zloupotrebe i da povuče zakon i oformi novu radnu grupu. Advokat Branislav Tapušković rekao je da nije verovao da će posle 55 godina bavljenja advokaturom doživeti da se bavi „ovim temama“. „Mi smo krivi jer ne umemo da se ponašamo kad naša snaga treba da dođe do izražaja. Treba da ostanemo nezavisni kao što nismo opstali„, rekao je Tapušković. Kako je novinarima rekao advokat Čedomir Kokanović, advokati zahtevaju povlačenje predloga zato što ga smatraju lošim za građane Srbije. „

- Advertisement -

Mi ne želimo pregovore, ne želimo razgovor o crvenim linijama, ceo zakon je crvena linija. Predlog je napravljen u tajnosti„, rekao je advokat. „Naša komora koja je trebalo da prestavlja naše interese u radnoj grupi je postupala takođe u tajnosti i mi smo iznenađeni. Nemam poverenja u namere učesnika i tražimo da se zakon povuče„, dodao je Kokanović. On je rekao da advokati traže formiranje nove radne grupe koja bi napravila novi predlog zakona u korist opšteg interesa.

Na pitanje da navede šta je najlošije u predloženom zakonskom rešenju, advokat je rekao da se oštećenima onemogućuje da traže pravdu pred sudom i da taj zakon ide u korist banaka. Na pitanje koji su sledeći potezi, Kokanović je rekao da su zahtevi jasni i da nema pregovora. „Naši zahtevi su jasni, pregovora nema i ova situacija će eskalirati dok se zakon ne povuče„, rekao je Kokanović.

Nekoliko stotina okupljenih advokata ostavili su ispred Ministarstva pravde nekoliko odštampanih primeraka Ustava Srbije, uz poruku da država ne sme da gazi Ustav.

- Advertisement -
Source021
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti