18.6 C
Belgrade
petak, 7 oktobra, 2022

ADVOKAT VLADIKE JOANIKIJA: Po zakonu, do 12 svi moraju biti pušteni iz pritvora

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Advokat Sava Kostić, branilac episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, izjavio je da je njihov zahtev za izuzećem tužioca i starešine Osnovnog državnog tužilaštva odbijen, ali da je dozvoljena posebna žalba i da, po zakonu, episkop i sveštenici nakon isteka 72 sata moraju da budu pušteni.

„Zamenica višeg državnog tužioca Lepa Medenica je odbila naš zahtev i u prvoj odluci, koju ja još nisam dobio, nego kolega Šljukić na mejl, stajalo je da protiv takve odluke nemamo prave žalbe. Međutim, odluka je revidirana i dozvoljena je posebna žalba. U ovoj fazi postupka  ni postupajući tužioci ni starešina ODT-a ne mogu preduzimati bilo koju radnju dok ne postane odluka pravosnažna, a to je dok ne protekne rok ili se odluci o žalbama koje ćemo podneti, tako da po zakonu episkop i sveštenici moraju da budu pušteni nakon isteka 72 sata, a to je pola sata nakon ponoći“, rekao je Kostić.

Advokat
- Advertisement -

© SPUTNIK / NEBOJŠA POPOVIĆ

Prema njegovim rečima bilo kakvo zadržavanje značilo bi kršenje ljudskih prava sveštenih lica koja su u pritvoru, prenele su „Vijesti“.

Advokat o alternativnim rešenjima

„Verujem da nadležni organi neće pokušavati neka alternativna rešenja jer je zakon tu jasan, ne može se odrediti drugi tužilac ili doneti rešenje o produžavanju pritvora. Šta će se kasnije dešavati videćemo, ali verujemo da će nadlezni državni organi i sva zainteresovana lica imati razumevanja i strpljenja“, kazao je Kostić i dodao da nadležni državni organi moraju raditi svoj posao, ali po zakonu.

- Advertisement -

Kostić je naveo da nisu zadovoljni odlukom i da će i dalje nastaviti pravnu borbu, kao i da je novčana kazna ili zatvor do godine propisana za delo koje im se stavlja na teret.

On je ponovio da je bilo nepotrebno zadržavanje vladike i sveštenika.

„Verujem da će građani koji su se okupili ispred suda imati razumevanja i ponašati se odgovorno i poštovati vladiku, sveštenstvo, policiju i nadležne organe jer svi moraju raditi svoj posao. Pravda jeste spora ali dostižna“, poručio je advokat Kostić.

Kostić je to izjavio nakon što je Centru bezbednosti Nikšić posetio episkopa Joanikija i sveštenike sa kojima je razgovarao o uslovima i postupanju prema njima tokom zadržavanja.

U razgovoru vladika Jonikije je rekao da se prema njima ophode krajnje korektno i da im je dozvoljeno sveto pričešće i sve što nalažu verski običaji.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti