7 C
Belgrade
sreda, 27 oktobra, 2021

Abazoviću ugrožena bezbednost, prete mu kriminalci iz regiona

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Uprava policije preduzeće opsežne mere da utvrdi da li lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, planira da ugrozi jedan od šefova jednog regionalnog kriminalnog klana.

To su “Vijestima” saopštili iz institucije kojom rukovodi Veselin Veljović, a odgovarajući na pitanja – da li imaju saznanja da je lideru izborne liste Crno na bijelo život ugrožen od mafijaškog klana na čijem je čelu višestruko osuđivana osoba, koja se teretila i za ubistva i prodaju droge…


“Vijesti” su iz više izvora iz regiona i Crne Gore dobile informacije da se Abazović našao na meti jednog kriminalnog klana, a iz policije kažu da tim podacima ne raspolažu.

- Advertisement -

“Na osnovu svih raspoloživih informacija, operativnih i terenskih provera, Uprava policije ne raspolaže podacima da je bezbednost Dritana Abazovića ugrožena, kao ni članovima njegove porodice, niti da mu je ugrožena imovina”, piše u odgovoru policije.

Tvrde da će sprovesti detaljne provere povodom pitanja “Vijesti”: da li imaju zvaničnu ili operativnu informaciju da je čelnik Građanskog pokreta URA ugrožen od te ili bilo koje druge osobe, da li su sa Abazovićem razgovarali o njegovoj sigurnosti i šta tim povodom čine…

“U odnosu na navode iz Vaših pitanja biće sprovedene opsežne provere sa ciljem utvrđivanja stvarnog činjeničnog stanja. Ukoliko se tokom preduzimanja policijskih mera i radnji dođe do osnova sumanje da je Dritanu Abazoviću ugrožena bezbednost od strane navedenog ili drugog lica, neodložno će o svemu biti upoznat nadležni državni tužilac, a policijski službenici će sprovesti kontinuirane aktivnosti u cilju zaštite života i imovine oštećenog lica”, navode iz Uprave policije.

- Advertisement -

Na kraju odgovora Tima za odnose s javnošću Uprave policije, konstatuju da je “od strane nadležnog organa” sačinjen izveštaj o bezbednosnoj proceni stepena ugroženosti Dritana Abazovića:

“I Uprava policije u odnosu na navedeno preduzima operativne mere i aktivnosti”, stoji u odgovorima.

Direktor URA Zoran Mikić, tvrdi da tom pokretu još nije odgovoreno, iako su od bezbjednosnih službi 3. septembra tražili da naprave procjenu bezbjednosti njihovog lidera.

“Vijestima” je nezvanično i iz GP URA rečeno da raspolažu sličnim informacijama – da Abazoviću preti jedan od bitnijih kriminalnih igrača iz regiona i da je u taj slučaj navodno uključen i jedan državljanin Crne Gore, koji živi u inostranstvu…

Najavili su da će tim povodom držati pres konferenciju.

Iz Agencije za nacionalnu bezbednost i jedne policije iz okruženja nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”, a Abazović nije želeo da komentariše navode o njegovoj ugroženosti.

Prema zakonu, na zahtev Uprave policije (UP), procenu radi Agencija za nacionalnu bezbednost, na čijem čelu je Dejan Peruničić.

Mikić je tada u odvojenim dopisima Peruničiću i Veljoviću napisao da očekuje njihovu hitnu reakciju: “Imajući u vidu narasle tenzije u javnosti, a kako bi se izbegla bilo kakva opanost po bezbednost Abazovića”.

Iz te partije ranije su kazali da sumnjaju da će odgovor ANB i UP biti potvrdan, odnosno da će stići ocena da lideru Crno na bijelo treba zaštita.

Pretnje

Prve informacije da je Abazović ugrožen pojavile su se par dana nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta.

On je o tome pričao u intervju za bosanskohercegovačku TV Face, ne precizirajući koji kriminalci mu prete.

Nešto kasnije, nedeljnik “Monitor” objavio je da je Abazović tada dobio upozorenja iz kavačkog kriminalnog klana, jer je odbio da se sastane sa šefovima te organizacije.

“Videćemo se ovako ili onako”, poručeno je Abazoviću, piše u tekstu. Kavački klan, iz kojeg su navodno tada stigle pretnje Abazoviću, prema mnogim izvorima, ima bliske veze sa crnogorskim bezbednosnim službama. Policijski podaci govore da je Slobodan Kašćelan jedan od vođa tog klana. Njemu se u podgoričkom Višem sudu sudi zbog zelenašenja.

Dritan Abazović Foto: Youtube/Gradjanski pokret URA/termin i paguar
Taj Kotoranin krajem prošle godine pušten je da se brani sa slobode, uz jemstvo nešto više od 500.000 evra u protivvrednosti nekretnina. Nove, navodne pretnje nemaju veze sa tim slučajem.

Bez odgovora na deo pitanja

Upravu policije i Agenciju za nacionalnu bezbednost Vijesti su pitale da li raspolažu informacijom, makar i operativnom, da je Abazović ugrožen zbog odluke da izborna lista koju je predvodio pravi postizborne dogovore sa donedavno opozicionim strankama i ako imaju, što su učinili da provere verodostojnost tih informacija.

Upitani su i da li su na bilo koji način, operativno ili zvanično, dobili informaciju da osuđivani kriminalac, čije ime je poznato redakciji “Vijesti”, nudi nagradu onome ko ubije Abazovića i ako jesu, da li su tu informaciju proveravali i je li napravljena procena bezbednosti.

Iz UP nisu odgovorili da li su proveravali Abazovićeve zvanične izjave da je dobijao pretnje od vođa jednog kotorskih kriminalnih klanova, niti da li su Ulcinjanina o tome išta pitali i eventualno saslušali osobu koja mu je pretila.

- Advertisement -
SourceVijesti
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti