18.9 C
Belgrade
sreda, 18 maja, 2022

ABAZOVIĆ ZAGRMEO: Smenićemo udarne pesnice, provera Milove Imovine!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da je poželjno da funkcioneri sami daju ostavke na pozicije koje pokrivaju i najavio da će smeniti sve udarne pesnice bivšeg režima, kao i da će ispitati imovinu svih uključujući predsednika Mila Đukanovića i njegove porodice.

To ih, kako je rekao za Dan, neće abolirati odgovornosti. Kako napominje, biće istraženi svi slučajevi, a odgovaraće svi funkcioneri.

„Dobro je da se neki sami povlače. Dobro je da je predsednica Vrhovnog suda odlučila sama da se povuče. Pozivam i ostale da se sami povuku i ustupe prostor onima koji će da rade, naročito u skladu sa zakonskim načelima. Poštovaćemo procedure i zakonske rokove, ali jedno je sigurno, smenićemo udarne pesnice bivšeg režima“, kategoričan je Abazović.

- Advertisement -

Predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica podnela je juče ostavku. To je bio njen treći mandat na toj funkciji.

Njen izbor je problematizovao deo stručne javnosti smatrajući da je protivustavno da bude birana treći put. To je konstatovano i u poslednjem izveštaju EU.

Abazović je izrazio nadu da će nakon praznika, do kraja januara, biti završena procedura za smenu čelnika Uprave policije, te da će se okončati priprema izmena zakona o policiji na osnovu kojih se Uprava policije vraća u nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova, čime će se povećati kontrola.

- Advertisement -

„Nikada nismo imali više smena u Agenciji za nacionalnu bezbednost (ANB) nego sada. I tu službu čeka veliko osveženje. Isto mislim i za Ministarstvo odbrane, posebno za Vojnoobaveštajnu službu, gde ćemo do praznika imati novog čoveka na tom mestu uz imenovanje na profesionalan način. Svakako, do kraja proleća očekujem da će se sprovesti najveći broj promena u svim strukturama“, navodi Abazović.

Abazović poručuje da „neće biti nedodirljivih, niti nijednog izgovora za bilo koga ko se ogrešio o zakon“.

„Nećemo da jurimo veštice. Ali nećemo ni dozvoliti kršenje zakona, kao ni oslobađanje odgovornosti ili krivice za kršenje zakona u proteklom periodu. Ono što je važno jeste da ćemo doneti zakon o poreklu imovine i zakon o lustraciji. To će omogućiti da kontrola krene od svih funkcionera u državi. Ta kontrola može da krene od nas iz sadašnje vlade, ali mora stići i do predsednika države i članova njegove porodice. Niko ne može biti pošteđen, niti ima zebnje za tim“, rekao je on.

Kako je dodao, isto važi i za lica koja su bezbednosno interesantna, a koja nisu javni funkcioneri, ali u javnosti gravitiraju kao osobe povezane sa određenim kriminalnim strukturama.

„Ta lica će biti pod posebnim nadzorom službi bezbednosti. Ne želimo da gradimo imidž Crne Gore po kriminalnim klanovima, nego državu prepoznatu kao pacifističku, ekološku i sigurnu državu, sigurnu za sve njene građane i posetioce”, zaključio je Abazović.

- Advertisement -
SourceBeta, dan
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti