10.5 C
Belgrade
četvrtak, 19 maja, 2022

ABAZOVIĆ: Srbija nam je najbliskija zemlja u svakom smislu! Milo hoće državni udar!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Potpredsednik crnogorske Vlade Dritan Abazović izjavio je da bi veliki korak za poboljšanje odnosa Beograda i Podgorice bilo izručenje nekadašnjeg političara Svetozara Marovića, osuđenog u Crnoj Gori za krivična dela.

„Izručenje Marovića smo tražili i verujemo da treba da okrenemo novi list u odnosima sa Srbijom, koja nam je u svakom smislu najbliža i istorijski i tradicionalno i porodično, ali svakako i sa ostalim zemljama regiona. Mi smo nova Vlada i ne možemo da nosimo kao teret negativnosti prethodne. Želimo da krenemo od nule u medjuvladinim odnosima“, kazao je Abazović televiziji N1.

Naveo je da je Crna Gora podnela novi zahtev za izručenje Marovića, premijera nekadašnje Državne zajednice Srbija i Crna Gora, dodajući da je on „optužen za najteža krivična dela“ i da je „mnogo štete naneo budžetu i građanima Crne Gore“.

- Advertisement -

„Smatarmo primerenim da Srbija sprovede njegovo izručenje u duhu partnerstva u i dobrih odnosa“, rekao je Abazović.

Abazović, lider Građanskog pokreta URA, kazao je da smatra da ne stoji zamerka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi boljim odnosima dve zemlje odlučujuće doprinelo povlačenje odluke Crne Gore o proterivanju ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića, jer tu odluku nije donela Vlada čiji je on potpredsednik, nego prethodna.

„Što se tiče Božovića, ova Vlada ga nije proglasila nepoželjnom osobom, to se desilo pre nego što je ona izabrana, doduše nedelju dana pre, ali zaista ne razumem kako nama neko želi da svali krivicu za odluke donete u periodu kad nismo bili na ovim funkcijama“, naveo je Abazović.

- Advertisement -

Dodao je da će Crna Gora imenovati drugog ambasadora u Srbiji, jer tako želi da pošalje poruku da je nastupila nova era u odnosima dve zemlje.

„Naša ruka je pružena i zvaničnici Srbije su više nego dobrodošli u Crnoj Gori, kao što ćemo i mi, nadam se, imati priliku da budemo gosti kod njih u Beogradu“, rekao je lider URA.

Povodom tenzija u Crnoj Gori oko usvajanja izmena Zakona o slobodi veroispovesti, Abazović je kazao da to nije morao da bude prvi zakon koji će nova vladajuća većina usvojiti, ali da „svakako jeste morao da bude medju prvima“, s obzirom na „velike tenzije koje je izazvao prošle godine u Crnoj Gori, velike proteste i činjenicu da je to značajno uticalo i na izborne rezultate“.

„U cilju stvaranja atmosfere da 2021. godina bude relaksiranija i opuštenija, smatramo se odgovornim da tu tačku sklonimo sa dnevnog reda“, naveo je Abazović.

Dodao je da su izmenama u taj Zakon ubačene norme kojim se značajno poboljšava njegov tekst i „sve verske zajednice dovode u ravnopravan položaj“.

Naveo je da bi, da je on birao, prvi zakon koji bi usvojila nova većina bio onaj o poreklu imovine. Dodao je da očekuje da će taj zakon biti usvojen na proleće i da će otvoriti put borbi protiv korupcije i kriminala.

Donedavno vladajuću Demokratsku partiju socijalista crnogorskog predsednika Mila Djukanovića, optužio je da je u ponedeljak „pokušala da izvrši jedan puzajući državni udar“ tako što je u Državnoj izbornoj komisiji (DIK) pokušala da spreči popunjavanje upražnjenog poslaničkog mesta.

„To je krajnje protivzakonito i protivustavno i protiv svih članova DIK biće podnete krivične prijave. To je nešto nevidjeno, ne samo u crnogorskoj demokratskoj praksi, već i u svetu“, rekao je Abazović.

On je kazao da je nova Vlada započela „demontažu sistema“ smenama na rukovodećim mestima u sistemu bezbednosti.

„Proces je otvoren, za 15 dana Vlada nije mogla da otvori sve stvari i promeni ono što je 30 godina taložio jedan sistem, ali sada je polako krenula demontaža istog“, naveo je Abazović.

Na pitanje da li mu prete zbog najave obračuna sa kriminalom i korupcijom odgovario je potvrdno.

„Prete mi, ali ne bih tu temu tretirao po principu da od sebe pravim žrtvu. Svi neka nastave da se bave aktivnostima koje misle da im nešto znače ili da će im doneti profit. Nemoguće je tim putem da me poremete“, kazao je Abazović za N1.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti