ABAZOVIĆ: Danas je upokojen Milov kriminalni i teroristički ekstremizam!

Obavezno pročitajte

Potpredsednik Vlade Crne Gore i koordinator bezbednosnih službi Dritan Abazović kazao je da je najvažnije da se nakon protesta na Cetinju u Crnoj Gori sačuvao mir i ustavni poredak. O DPS-u kaže da je „od faktora mira i stabilnosti, sada i za međunarodnu zajednicu postao grupacija koju, osim što ih prati kriminalni bekgraund, sada prati i ekstremizam sa elementima terorizma“. „Zašto kažem elementima terorizma, zato što je primetno da su se određena lica naoružavala na Cetinju“, kazao je Abazović, dodavši da policija istražuje te informacije.Sukobi na CetinjuSukobi na Cetinju

Ocenio je da je policija položila veliki ispit i da „nikada profesionalnija akcija nije sprovedena.“

– Srazmerno onome što je bio rizik, sve je završeno na najbolji način – kazao je Abazović za TV „Vijesti“.

Rekao je da je put ka građanskom društvu trnovit. „Moraćemo svi da se više posvetimo dijalogu i pomirenju. Nema nijedna strana ništa posebno da slavi, i moramo menjati matrice svojeg ponašanja“.

Na pitanje imaju li informacije ko stoji iza protesta, Abazović je kazao da se vode operativni podaci prema više lica, uključujući i uhapšenog savetnika predsednika i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića.

– Učinili smo sve da budemo suzdržani, a sukobi su počeli kada je gospodin Veljović pokušao nasilno da probije kordon policije i uspostavi komandu, po njegovoj proceni, kod određenih službenika Uprave policije. U tom momentu je bačen suzavac i dotad policija nije imala nikakve želje i volje da se na bilo koji način suprotstavlja građanima – kaže.

Abazović se izvinio svima koji su bili na meti suzavca.

– Bilo kakav terorizam i ekstremizam, i pokušaj napada na službena lica, neće biti tolerisan – dodao je on.

Abazović je „Vijestima“ predstavio i fotografiju jednog od učesnika protesta sa molotovljevim koktelom.

Kabinet premijera je jutros saopštio da je na policiju bačen molotovljev koktel, što su iz opozicije demantovali.

– Postoji fotografija, može da se utvrdi i vreme kada se to desilo, međutim sukobi su počeli kada je Veljović napravio krivično delo – rekao je Abazović.

Podsetio je i da je sa Veljovićem bio i poslanik DPS-a Miloš Nikolić.

– Znamo da je poslanički klub DPS-a bio tamo, da je podstrekivanje na protest koji nije bio prijavljen rađeno od strane DPS-a, da je tamo bio predsednik države i glavni specijalni tužilac. Svi oni na neki način snose odgovornost za ono što se desilo, a istrage i operativni podaci će govoriti o drugim segmentima.

Smatra da bi se, da nije bilo ustoličenja Joanikija na Cetinju, država verovatno uvela u anarhiju i ostvario „tamni scenario koji su priželjkivale kriminalne grupe bliske DPS-u i verovatno deo ljudi van Crne Gore“.

Kazao je kako je „paradoksalno i tužno“ da Osnovno ili Specijalno državno tužilaštvo „nema intervenciju na blokade u Cetinju“. Podsetio je na blokadu u Tuzima kada je pokrenut istog dana postupak protiv predsednika tamošnje opštine.

– Mislim da je sada nekim kolegama koji kritikuju sektor bezbednosti, a predstavljaju parlamentarnu većinu, javno kakvu su „medveđu uslugu“ napravili Crnoj Gori kada nisu dozvolili promene u Tužilačkom savetu – rekao je Abazović.

Povodom tvrdnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je u jednom trenutku tokom protekle noći bilo planirano da ustoličenje bude odloženo, kazao je da Vučić „verovatno može da kaže šta se dešava u njegovoj državi i vladi.“

– Mi smo želeli da sprovodimo zakon i uspeli smo u tome, to je bila naša obaveza. Da li je bilo različitih scenarija u smislu operativno-taktičkog delovanja – jeste i to je sasvim normalno – istakao je.

Na pitanje da li DF misli na njega, ministra Sekulovića ili direktora policije Brđanina kada pominje „pokušaj državnog udara“ i da li je bio za odlaganje ustoličenja, Abazović je kazao da je bio za sprovođenje Ustava.

– Nisam bio na sastanku kod premijera jer sam bio u svom kabinetu sa menadžmentom policije i ministrom unutrašnjih poslova – rekao je Abazović.

Naglasio je da nije bio za odlaganje ustoličenja, već da je tražio jasne garancije da se to može sprovesti na način na koji je to urađeno.

Abazović je kazao da je određivanje zadržavanja do 72 sata Veljoviću jedina ispravna odluka Tužilaštva. „Hvala što nismo ponovo iznenađeni neprijatno“, kazao je on.

Povodom izjave predsednika Đukanovića, da su današnja zvona nakon ustoličenja zapravo bila zvona „upokojenja misiji SPC i cetinjske Mitropolije u crnogorskom prijestonom gradu“, Abazović je kazao da je danas „upokojen njegov kriminalni karakter“.

– DPS je, od faktora mira i stabilnosti, sada i za međunarodnu zajednicu postao grupacija koju, osim što ih prati kriminalni bekgraund, sada prati i ekstremizam sa elementima terorizma. Zašto kažem elementima terorizma, zato što je primetno da su se određena lica naoružavala na Cetinju – kazao je Abazović, dodavši da policija istražuje te informacije.

– Oni su se nekako isturili kao inicijatori koji su najviše zalagali za scenario koji je trebalo da ima fatalne posledice. To je bio pokušaj da se Crna Gora uvede u trajnu destabilizaciju i sa elementima disolucije. Tu komponentu svako odgovoran, ako postoji u Tužilaštvu, ne sme da zanemari.

SourceVijesti

Ostavite komentar

Najnovije objave

Stvarni motivi Nikitinove i Stojkovićeve “borbe za Ukrajinu”

Višemesečno kontaminiranje srpske javnosti velikim pričama kvazilidera “ruske opozicije” Pjotra Nikitina (agent FSB) i promašenog advokatskog slučaja Čedomira Stojkovića...

Još priča na sličnu temu