A TI NARODE SEDI KUĆI: SNS organizovao skup povodom otkrivanja spomenika

Obavezno pročitajte

Spomenik Stefanu Nemanji, srednjovekovnom srpskom vladaru, visok 23 metra i težak 68 tona, otkriven je večeras na Savskom trgu uz konjanike i dramsku priredbu, ogromne mere obezbeđenja i flagrantno kršenje mera u borbi protiv koronavirusa.

Otkriven spomenik Stefanu Nemanji uz kršenje epidemioloških mera (FOTO, VIDEO) 1Foto: Vojislav Stojsavljević

Par sati pre zvaničnog početka ceremonije, policija je zaprečila ugao Sarajevske i Nemanjine ulice i preusmeravala automobile i građane. Osim policajaca u uniformi, na tom mestu bilo je i petnaestak policajaca u civilu. Građani su negodovali zbog toga što moraju da kruže kako bi zaobišli Savski trg, naročito oni koji su žurili na autobus na obližnjoj stanici. Dva policijska autobusa sat i po pre vremana za koje je bio zakazan početak otkrivanja otišla su u pravcu Slavije.

Ceo trg bio je opasan ogradama u tri prstena, a organizacija, makar što se ulaska akreditovanih novinara na događaj tiče, bila je katastrofalna. Novinarske ekipe stalno su od policajaca ili redara dobijale oprečne informacije gde je “press” ulaz, pa su sa opremom kružili Savskim trgom od punkta do punkta.

– Ja ne mogu da verujem da ljudi koji treba da te upute nisu upućeni – ljutito je prokomentarisao jedan fotoreporter, na šta mu je policajac u civilu odgovori “samo polako, smirite se” i zamolio medijske radnike da se odmaknu od ograde jer zakrčavaju ulaz za zvanice.

– Kako da se smirim kad sam napravio ceo krug i sad treba da se vraćam nazad – uzvratio je fotoreporter.

Nešto posle 19 časova, najviše iz pravca BAS-a i Ekonomskog fakulteta, počelo je da pristiže na stotine ljudi, koji su i pored zabrane okupljanja zbog aktuelne pandemije organizovano dolazili na događaj i zauzimali svoja mesta u drugom prstenu. Pre ulaska, policija ih je proveravala ručnim metal detektorima. Za menje od sat vremena, na Savskom trgu okupilo se nekoliko hiljada ljudi.

Sa policijskih “motorola” uniformisanih pripadnika MUP-a i onih u civilu, od kojih je prostor oko stanice bukvalno vrveo, jasno su se čule depeše o tome iz kojih pravaca dolaze kolone onih koji su došli da “podrže skup”. Gostima hotela na Savskom trgu nije bilo dozvoljeno da izlaze napolje pred početak i za vreme ceremonije. Ispred njihovih ulaza dežurali su policajci.

– Kaži im da nema izlaženja – jasno je čuo naredbu reporter Danasa, kada je policajac obavestio nadređenog da jedan gost želi da izađe napolje.

– Pogledaj koliko ih se skupilo. Nema više korone izgleda – prokomentarisao je jedan muškarac, dok mu je drugi odgovorio da će možda držati distancu od dva metra.

– A kako će ovde da drže distancu – upitao je stariji gospodin.

Tačno u 20 časova, okupljene koji su cupkali i razgovarali, trgao je hor koji je zapevao Bože pravde, a na dva velika video bima sa leve i desne strane statue, zavijorila se srpska zastava. Zvanični deo ceremonije je počeo biografskim filmom o Stefanu Nemanji. Potom se začula srednjevekovna muzika, a na prostor ispred nekadašnje železničke stanice ujahali su konjanici u odorama iz tog vremena i glumac koji je monologom “oživeo” velikog župana. Okupljenima se potom obratio član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, koji je, kako je prenela agencija Beta, rekao da je vreme da se Srbi vrate svojim temeljima i da na toj osnovi grade budućnost. Dodik je poručio da je Stefan Nemanja postavio temelje srpske države.

– Taj deo naše srednjovekovne istorije ostao je bez razloga potisnut, pogotovo u decenijama bivše Jugoslavije. Sada je vreme da se vratimo našim temeljima – kazao je Dodik.

On je naveo da otkrivanje spomenika predstavlja „veličanstven trenutak u kojem država Srbija, grad Beograd i svi Srbi odaju poštu velikom ujedinitelju srpskog naroda“.

– Srbi su davno naučili da bez države nema slobode, vekovi iza nas su uvek bili borba za srpsku državu, kao što se i danas borimo u savremenim okolnostima upravo za to. Ovaj veličanstven spomenik je znak našeg odnosa prema tome – dodao je Dodik.

On je naveo da će spomenik „ostati da svedoči o naporima da se stvori srpska država, ali i o umeću generacije rukovodilaca Srbije na čelu s predsednikom Vučićem, koja je našla važnim da gradi i ujedini tradicionalno i moderno“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da je podizanje spomenika Stefanu Nemanji svojevrstan čin „polaganja računa o sebi i svom identitetu“, o tome šta je Srbija „naučila i gde ide“.

– Do Nemanje smo bili pleme, od njega do danas smo državotvorni narod. Tu državotvornost simboliše mač, kojim je gradio a onda i štitio Srbiju – kazao je Vučić.

On je rekao da Hilandarska povelja u ruci Stefana Nemanja simboliše članstvo srpske kulture u „vizantijskom komonveltu“.

– Imali su Srbi: Vlastimiroviće, Vojislavljeviće, Vukanoviće, arhonte, kneževe, župane i svece pre Stefana Nemanje. Da je Srbiji podario samo Svetog Savu – mnogo bi podario, da je podario samo Stefana Prvovenčanog – mnogo bi podario. A on je podario Srbiju – naglasio je Vučić.

Otkriven spomenik Stefanu Nemanji uz kršenje epidemioloških mera (FOTO, VIDEO) 9
Foto: Vojislav Stojsavljević

On je istakao da je taj spomenik velik „zato što je priča o nama velika“, težak „zato što je priča bila teška“, a lep „zato što je priča lepa“.

– Spomenik je golem zato što treba svi da ga vide, i kroz njega nas uspravne i ponosne, ali i mi sebe da vidimo i bolje razumemo. Ljude spremne da rade i grade. (…) Zato je ovaj spomenik tačka na priči o teškoj prošlosti – ocenio je Vučić.

On je kazao da sadašnjost Srbije postoji zbog dinastije Nemanjića, kao i zbog drugih, modernih srpskih dinastija.

– Reč “Srbija” koju danas izgovaramo nije naša, oni su je stvorili i ne smemo to zaboraviti. Oni su je iskovali. (…) Mnogo krvi i olova je u toj reči: “Srbija”. Zato je tako teška i velika za svakog ko se usudi da je izgovori“ – dodao je Vučić

Predsednik Srbije je naveo da danas neki „maštaju“ da izmeste spomenik Stefanu Nemanji i Hram Svetog Save.

– Njihovi spomenici su sidro i krst srpskog naroda. Nikada ih i niko neće skloniti iz naših srca gde su zauvek postavljeni – istakao je on.

Pored Vučića i Dodika, otkrivanju spomenika su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministri u Vladi, predstavnici crkve i ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko.

Stefan Nemanja na novom Savskom trgu

Spomenik velikom županu visok 23 metra i težak 68 tona prikazuje rodonačelnika srednjovekovne srpske dinastije Nemanjića s mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci.

Umesto na uobičajenom postamentu, Stefan Nemanja stoji na „napuklom vizantijskom šlemu“ koji se na četiri kraka oslanja na zemlju i odakle se pomalja vladarsko žezlo.

Po najavama, unutrašnjost postamenta biće dostupna građanima, i u njoj će biti prikazana istorija dinastije Nemanjić.

Grandiozni projekat prate žustre kritike javnosti

Stručnjaci i deo javnosti smatraju da spomeniku ovih dimenzija nije mesto pred nekadašnjom zgradom Glavne železničke stanice iz 19. veka i Beograda na vodi.

Jedna od reakcija na otkrivanje spomenika jeste i večerašnji protest ispred Filozofskog fakulteta gde su govorili pisac Dejan Atanacković i istoričarka umetnosti Aida Ćorović.

Pored estetike, pažnju javnosti privukla je i odluka Vlade Srbije da cena spomenika bude tajna do 2023. godine. Nezvanično cena je procenjena na više od 10 miliona evra.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da cena spomenika Stefanu Nemanji nije objavljena jer tako nije želeo vajar, i da će se cena znati čim on da dozvolu, dok je gradonačelnik Zoran Radojičić potvrdio da čak ni ne zna koliko je novca potrošeno.

Velika prašina se digla se kada je prvobitna ideja spomenika Stefana Nemanje koji drži krst u ruci izmenjena, tako da danas on rukuje mačem.Autor spomenika Stefanu Nemanji je, međutim, odbacio spekulacije da je krst u ruci u poslednjem trenutku zamenjen mačem. Mi smo dugo razmišljali i odlučili da, ipak, prikažemo Stefana Nemanju u svetovnoj odeći, a ne u duhovnoj, i da treba da ga prikažemo kao čoveka koji je stvorio srpsku državnost.

SourceDanas

Ostavite komentar

Najnovije objave

SOROŠEV VIRUS U SRPSKOJ AKADEMIJI NAUKA I UMETNOSTI

Američki milijarder Džordž Soroš je jedan od najznačajnijih boraca za uspostavljanje potpune dominacije neo-liberalnog kapitalizma na globalnom nivou, ali...

Još priča na sličnu temu