IRAN NAPAO: Da li je ovo samo početak?

Obavezno pročitajte

S obzirom na značaj generala Kasem Soleimanija i ostrašćenosti iranskog naroda povodom njegovog ubistva, vojni napad Irana na američke baze u Iraku je bio skroman odgovor. Iran tvrdi da je naneo značajne štete američkoj vojsci, ali Amerika to demantuje.

Sada je pitanje šta će se desiti. Da li je ovo kraj iranske odmazde? Samo će vreme pokazati. Koje baze su meta?

- Advertisement -

Spekulacije su kako će Iran odgovoriti jer uporno poručuju da su spremni za osvetu, a nedavno se pojavio i lažni snimak na Ju Tjubu, gde iranski snajperista navodno puca na predsednika Donalda Trampa.

Iran je rekao da će odgovoriti, i to ne retorički već direktno vojnim putem što se i obistinilo. Teheran je projektilima napao vojne baze i ispunio obećanje.

Raspoloženje i postupci Teherana i Vašingtona ukazuju na to da je veliki potencijal za deeskalaciju sukoba. Predsednik Tramp putem tvitova pokušava da ublaži situaciju i tvrdi da nema žrtava u iranskom napadu. Dakle, ovo je verovatno trenutak gde će se pokušati smanjiti tenzije.

Pojedini analitičari smatraju da je ovo samo nastavak takmičenja između Irana i Amerike za regionalni uticaj. Iranska politika je nepredvidiva, ali ono što je sigurno je to da će pokušati obezbediti svoje zacrtane regionalne planove i nastaviti da insistiraju na povlačenju američkih snaga iz Iraka.

Ubistvo Solejmanija je oslabilo poziciju Sjedinjenih država. Američki zvaničnici insistiraju na tome da oni nisu imali nameru da se to ubistvo dogodi.

Neki opet smatraju da Teheran nastoji da smiri tenziju i obustavi napade na američke baze, pak drugi misle da je ovo tek početak i da će se napadi nastaviti u dogledno vreme.

Šta će biti i kako će se ova kriza završiti, američki analitičari su podeljenog mišljenja. Jedni misle da bi ovo mogao biti kraj jedne opasne epizode, dok drugi kažu da ovo može biti tek početak jedne gorke, regionalne tenzije i da će smrt Sulejmanija baciti senku na Iran i Sad u narednim godinama koje su ispred nas.

SourceBBC

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu