80 profesora Beogradskog univerziteta pisalo patrijarhu

Obavezno pročitajte

Osamdeset profesora Beogradskog univerziteta obratilo se patrijarhu Porfiriju, koji je i profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakultate, pismom „kao svedoci duboko onespokojavajuće situacije na PBF“ i pozvali ga da se založi za zakonom zajemčene akademske slobode.

„Najpre je, bez raspoređivanja na druga radna mesta, redovnom profesoru Maksimu Vasiljeviću i docentu Marku Vilotiću nezakonito i bez obrazloženja, potpisom dekana, oduzeta mogućnost da drže nastavu i izvode ispite na vašem fakultetu. Za tim su ubrzo sledili, takođe nezakoniti, i otkazi redovnim profesorima Maksimu Vasiljeviću i Rodoljubu Kubatu“, naveli su profesori u pismu.

Pismo su poslali elektronskim putem, kao i preporučenom poštom 24. marta ove godine, ali odgovor nije stigao do 6. aprila, navedeno je u novom broju nedeljnika NIN, koji je ga je objavio.

- Advertisement -

Kako je napisano, „ovi otkazi uručeni su na osnovu ‘pravosnažne i izvršne Odluke Svetog arhijerejskog sinoda SPC’ koju ne prepoznaju Zakon o radu, Zakon o visokom obrazovanju i Statut Univerziteta u Beogradu“, kao i da „protiv ovog rešenja, sudeći po datoj pouci o pravnom leku, kojom je propraćeno, profesori Vasiljević i Kubet nisu imali mogućnost da koriste bilo kakvo pravno sredstvo“.

„Vaša Svetosti, ne znamo koliko je uopšte umesno podsećati da u Republici Srbiji koja je sekularna država silom samog Ustava, isključivo sudske odluke mogu imati pravosnažnost“, ukazuju, između ostalog, potpisnici pisma.

profesor,

Kako je još navedeno, „odobrenje bilo koga van našeg Univerziteta za nastavu na Univerzitetu jeste direktna i otvorena negacija autonomije univeziteta (zajemčena članom 72. Ustava) i slobode naučnog stvaralaštva (zajemčena članom 73. Ustava)“.

„S obzirom na navedene zakonske propuste koji su načinjeni prilikom otpuštanja pomenutih profesora PBF, kao i dobre običaje Univeziteta u Beogradu, pozivamo Vas da, kao predsednik Saveta PBF i njegov sadašnji pokrovitelj pomognete oštećenim kolegama i uložite svoj nesumnjivi autoritet i ugled kako bi se uticalo na dekana PBF da u skladu sa zakonom stavi van snage rešenja o otkazima profesoru Vasiljeviću i profesoru Kubatu, kao i rešenje o uskraćivanje mogućnosti držanja nastave docentu Marku Vilotiću“, navedeno je u pismu.

Među potpisnicima su Dušan Teodorović, Vladica Cvetković, Vesna Rakić Vodinelić, Biljana Stojković, Slobodan Prvanović, Dubravka Stojanović, Ognjen Radonjić, Bojan Pajtić i Janko Veselinović, profesori Novosadskog univerziteta.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu