18 C
Belgrade
nedelja, 26 juna, 2022

7 VELIKIH PROMENA POSLE PANDEMIJE: Šta više nikada neće biti isto

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Pandemije, često sa sobom donose i odlaganja života. Pandemija koronavirusa doslovno je usporila svet, zatvorila ljude u njihove domove, zaustavila način života na koji smo do sada navikli i podsetila nas još jednom na to koliko smo mali i nemoćni pred ‘nevidljivim neprijateljem’.

Na situaciju koja nas je zadesila i promene koje su usledile malo ko je bio spreman. 

- Advertisement -

Mnogi predviđaju da će trenutno globalno stanje, podstaknuto pandemijom koronavirusa, takođe biti uvršteno u istorijske događaje poput Velike depresije ili globalne finansijske krize iz 2008. godine, zbog čega je svakako opravdan strah od društvenih i ekonomskih promena koje nas čekaju.

Širom sveta naučnici se bore da pronađu lek za bolest kovid 19, ali postavlja se pitanje – šta nas čeka u trenutku kada napokon pobedimo opasni virus i suočimo se sa svetom kojeg smo ‘stavili na čekanje’.

Jedan sektor ne treba da strahuje

- Advertisement -

Izolacija u domovima i zatvorene trgovine rezultirale su povećanim interesom za onlajn i beskontaktnu kupovinu pa se zato predviđa da bi, barem kratkoročni pobednici ove situacije, trebao da budu oni koji pružaju robu i usluge bez potrebe da stupe u fizički kontakt sa svojim kupcima.

Pobednici u ovoj kategoriji svakako bi mogli biti pružatelji „cloud computing“ usluge poput Zuma, Majkrosofra i ostalih kompanija za virtualnu stvarnost poput Okulusa i Netfliksa. Promet na društvenim medijima će porasti, ali prihodi od oglašavača trpeće zbog slabe potražnje i narušene ekonomije, prenosi portal Buka.

U kratkom roku, mogli bi da se izdignu i pružaoci usluge e-kupovine kao i dostave hrane i osnovnih potrepština. A kad se ekonomija na kraju poboljša, pozitivni efekti za ovu grupu uglavnom će potrajati zahvaljujući do tada već ukorenjenim navikama kupaca.

Pandemije

© DEPOSITPHOTOS / BNENINBeskontaktna kupovina sve više na ceni…

Pripremite se na nov način rada

Mnogi od nas već su se navikli na rad od kuće tokom pandemije. Počeli smo da se trudimo da ne budemo uz kompjuter u pidžami i neočešljani, a onlajn način rada sada već prihvatamo kao jedini mogući. Razlog tome je verovatno podsvesna nada da ćemo se uskoro svi vratiti na svoja rana mesta, ali izlazak iz pandemije za neke bi poslodavce mogao biti znak da pokušaju da i dalje ostave svoje radnike na ‘radu od kuće’.

Tehnologija rada na daljinu već sada je poprilično unapređena pa je radnicima, a i poslodavcima omogućeno kvalitetno obavljanje posla i komuniciranje putem onlajn platformi, pa ne bi bilo iznenađujuće da ovaj stil rada postane primaran. S druge strane, to bi moglo da  prouzrokuje ozbiljan udarac tržištu poslovnih nekretnina, budući da bi mnogi sektori mogli imati kvantitativno manju potrebu za fizičkim radnim mestima.

Način rada od kuće takođe bi mogao dovesti do egzodusa radnika iz velikih gradova i do njihovog preseljenja u manje naseljena područja s nižim troškovima života

Rad od kuće

© DEPOSITPHOTOS / IGORTISHENKORad od kuće će postati primaran…

Automatizovanje poslova

Brojne kompanije, da bi preživele ekonomsku i finansijsku krizu tokom pandemije, moraće da otpustite određeni broj (manje produktivnih) radnika i da automatizuju ono što se može automatizovati – ali takav oblika rada pretpostavlja i brojna znanja kojima će poslodavci i radnici morati da raspolažu u novoj ekonomiji nakon krize.

Dugoročno gledano, veliki broj kompanija mogao bi uvideti da poslove koji se obavljaju na daljinu mogu da obavljaju i visoko kvalifikovani radnici u zemljama s nižim troškovima. Ukratko, poslovi će se prvo premestiti iz poslovnih u kućne uslove, a s vremenom će se prebaciti s udaljenih domaćih pozicija na udaljene prekomorske.

Medicinske inovacije

Nakon izlaska iz krize, i medicina kakvu danas poznajemo će se promeniti. Telemedicina tako bi mogla da postane novi normalni standard. Lekari u Sjedinjenim Državama već sada obavljaju daljinske posete preko državnih linija, mogu da šalju e-poštu i da obavljaju video pozive s pacijentima.

Pružaoci zdravstvenog osiguranja sada moraju da  plaćaju usluge telemedicine. Iako su ove mere najavljene kao privremene, oni koji su sada imali iskustva iz prve ruke s pogodnošću i ekonomičnošću telemedicine neće je se tako lako odreći.

Telemedicina poboljšaće se i proširiti se – boljim testiranjem i dijagnostikom kod kuće i sa sveprisutnim usvajanjem nosivih proizvoda koji kontinuirano prate pojavu simptoma.

Doktor

© CC0 / UNSPLASHTelemedicina sve više u primeni…

Visoko obrazovanje

Pandemija je prisilila i brojne univerzitete da nastavu premeste u onlajn format, a nastavili se ovaj stil predavanja, studenti bi mogli da se na jesen zapitaju – koliko smisla uopšte ima plaćati akademsku godinu i studentski život u drugom gradu.

Univerziti će se u tom slučaju suočiti s pritiskom kako da smanje troškove pa bi mogući izlaz mogli da pronađu u hibridnom modelu nastave koji frontalnu nastavu svodi na onlajn zadatke temeljene na projektima i studentske radne grupe. To će dramatično smanjiti troškove, a istovremeno će najboljim instruktorima omogućiti da svoje znanje usmere na više učenika.

Kretanje robe i ljudi

Po završetku pandemije, predviđa se da će se ljudi, ali i roba sve manje kretati što bi moglo dovesti do propadanja međunarodne trgovine. Kako bi ojačale svoju sposobnost preživljavanja tokom dužih razdoblja ekonomske samoizolacije, vlade mnogih zemalja potrudiće se ojačati domaće proizvodne kapacitete.

Korporacije će sve više favorizirati otpornost centralizovanih domaćih lanaca nabavke u odnosu na delotvornost globalizovanih.

Vazduhoplovne kompanije, ugostiteljstvo i turizam doživjeće snažan pad potražnje tokom, a i neposredno nakon krize.

Kamioni s robom na Kosovu

VEČERNJE NOVOSTI Ojačavanje domaćih proizvodnih kapaciteta će postati trend…

Multilateralna saradnja

Nakon početnog povlačenja globalizacije, mnoge zemlje mogle bi da spoznaju stvarne tehnološke i virusne pretnje, zbog čega bi izlaz iz problema mogle da potraže u međunarodnoj saradnji. Usvajajući osećaj pragmatičnog internacionalizma, zemlje bi razvile međunarodne norme, sisteme praćenja i izveštavanja, kao i koordinirane planove za reagovanje i krizne situacije.

Koordinirani globalni dogovor, tokom sledeće pandemije, učinio bi da naredbe o samoizolaciji budu delotvorne, a istovremno bi se skratila ekonomska obustava.

Kako je sve počelo

Kinesko zataškavanje epidemije novog korona virusa izazvalo je nepoporavljivu štetu u svetu, čije ćemo posledice tek videti.

Ovo je sled događaja, koji nepogrešivo pokazuje da se nije radilo o nikakvoj “infodemiji“, već smišljenom prikrivanju prave situacije, i planskom širenju dezinformacija od strane kineskih vlasti, koje su tokom prvih meseci krize imale jasna upozorenja, i iskustva, ali koja su odbili da podele i preduprede epidemiju i smrt hiljada života.

6. Decembar: Prema studiji naučnog medicinskog časopisa “The Lancet“, simptomi prvog inficiranog zabeleženi su “5. decembra 2019, pet dana početka bolesti, a njegova pedesetrogodišnja žena, bez prethodnog kontakta sa pijacom u Vuhanu, takođe je pokazala simptome upale pluća, da bi potom bila hospitalizovana i izolovana“ Drugim rečima, već druge nedelje decembra, doktori u Vuhanu pronalazili su slučajeve koji su dokaze da se virus širi se virus prenosi između ljudi, navodi “National Review“.

21. Decembar: Doktori u Vuhanu počinju da primećuju “grupe pacijenata sa upalom pluća nepoznatog uzroka“

25. Decembar: Sumnja se da dva pripadnika kineskog medicinskog osoblja u dve bolnice u Vuhanu imaju upalu pluća i smeštaju se u karantin. Što dodatno potvrđuje prenošenje virusa sa čoveka na čoveka.

alt="infodemija"
This photo taken on February 17, 2020 shows medical staff members working at an exhibition centre converted into a hospital in Wuhan in China’s central Hubei province. – The death toll from the COVID-19 coronavirus epidemic jumped to 1,868 in China on February 18 after 98 more people died, according to the National Health Commission. (Photo by STR / AFP) / China OUT (Photo by STR/AFP via Getty Images)

Negde “krajem decembra“ Prema navodima “New England Journal of Medicine“, bolnice u Vuhanu primećuju “naglo povećanje“ broja slučajeva koji ne mogu biti povezani sa spornim pijacama u Vuhanu morske hrane i sveže obrađenim mesom.

30. Decembar: Dr. Li Wenliang šalje poruku grupi kolega – upozoravajući ih na moguću epidemiju zaraze koja naliči SARS-u, i pokušava da im skrene pažnju da preuzmu zaštitne mere protiv infekcije.

31. Decembar: Okružna zdravstvena komisija u Vunanu proglašava da istraga do sada nije pronašla nijedan očigledan prenos virusa sa čoveka na čoveka i infekciju među medicnskim osobljem. Ovo se kosi sa sumnjama koje su ranje izrazili doktori koji su tretirali pacijente u Vuhanu, i slučaju dva doktora, za koje je postojala sumnja da su zaraženi.

Tri nedelje nakon što su doktori počeli da primećuju prve slučajeve Kina kontaktira Svetsku zdravstvenu organizaciju.

Infodemija počinje tri nedelje nakon prvog slučaja

Tao Lina, zdravstveni ekspert i bivši zvaničnik šangajskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, saopštava listu “South China Morning Post“- “imajući u vidu kineski zdravstveni sistem, njegove kapacitete, kao i njegove medicnske sposobnosti, smatram da smo sposobni da se izborimo sa njim u početnoj fazi.

1. Januar: Biro za javnu bezbednost u Vuhanu izdaje poziv Dr. Liu Weniliangu, optužujući ga “da širi glasine“. Dva dana kasnjie u policijskoj stanici, Dr. Li potpisuje izjavu prizajući njegove “prekršaje“ i obećava da neće ponavljati “nezakonite radnje“, dok za to vreme još sedmoro drugih lica bivaju uhapšena pod sličnim optužbama, ali njihova sudbina ostaje nepoznata.

Takođe, tog dana, “nakon nekoliko partija genetskih testova, rezultati bivaju prosleđeni nazad bolnicama, i izveštaji podneti zdravstvenim čelnicima, a jedan od zaposlenih kompanije za genetsku analizu dobija poziv od zvaničnika komisije za zdravstvo u provinciji Hubei, koji zahteva od kompanije da prestanu sa testiranjem uzoraka iz Vuhana povezanih sa zarazom, i naređuje uništenje svih postojećih uzoraka.“


Prema navodima “New York Times“, studija o podacima mobilne telefonije toga dana, pokazuje da 175 hiljada ljudi napušta Vuhan, a prema globalnim podacima o kretanju kompanije OAG, 21 država još uvek sprovodi direktne letove u i iz Vuhana. Poređenja radi, samo u prvom kvartalu 2019. je 13,267 lica putovalo iz Vuhana u SAD, odnosno 4,422 mesečno. SAD će tek mesec dana kasnije zabraniti letove strancima koji su putovali iz Kine.

Infodemija: prvi rezultati

2. Januar: Jedna studija povezuje svega 27 od 41 inficiranog pacijenta iz Vuhana sa izloženošću spornoj pijaci morske hrane, i daje indicije o prenosu virusa među ljudima, koji nisu bili u kontaktu sa spornom pijacom. Izveštaj koji će biti zaključen krajem meseca navodi da “dokazi za sada idu u prilog prenosu virusa sa čoveka na čoveka. Zbog čega izražavaju zabrinutost da se on efikasno prenosi među populacijom.“

Takođe, na isti datum, Institut za virologiju u Vuhanu završava mapiranje genoma virusa, čije će rezultate objaviti tek nedelju dana kasnije.

3. Januar: “Kineska vlada nastavlja da potiskuje sve informacije o virusu, a kineska Nacionalna (državna) zdravstvena komisija, vrhovni zdravstveni autoritet, naređuje institucijama da ne objavljuju nikakve informacije vezane za nepoznatu zarazu, i naređuje laboratorijama da prebace sve uzorke u specijalizovane institucije, ili ih unište.“ 

Otprilike mesec dana kasnije nakon prvog slučaja u Vuhanu, Vlada SAD biva obaveštena. Rober Redfield, direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti dobija inicijalni izveštaj o koronavirusu od kineskih kolega. Prema navodima sekretara za Zdravstvo i socijalna davanja Aleksa Azara, koji je iz ove službe rukovodio i ranije učestovao u suzbijanju epiemija SARS-a i antraksa, rekao je svom šefu osoblja da se postara da je Nacionalni bezbednosni savet informisan.

Takođe, istog dana, Okružna zdravstvena komisija u Vuhanu izlazi sa izjavom, u kojoj ponavlja da “do tog trenutka, preliminarna istraga pokazuje odsustvo jasnih dokaza da se virus prenosi sa čoveka na čoveka, kao i da nema zaraze među medicinskim osobljem.“

4. Januar: Dok kineske vlasti nastavljaju da insistiraju da virus ne može da se prenosi sa osobe na osobu, doktori izvan Kine ne dele ta ubeđenja. Rektor Univerzitetskog Centra za infektologiju u Hong Kongu, Ho Pak-leung upozorava da “grad treba da implementira najstrože moguće sisteme nadzora za misterioznu novu virusnu upalu pluća koja je inficirala desetine ljudi u centralnoj Kini, budući da je velika verovatnoća da se bolest prenosi sa čoveka na čoveka.“

5. Januar: Okružna zdravstvena komisija izdaje saopštenje sa najnovijim podacima o slučajevima, ali navodi da “preliminarna istraga ne pokazuje jasne dokaze transmisije među ljudima, kao ni infekcije među medicinskim osobljem.“

6. Januar: “New York Times“ objavljuje prvi izveštaj o virusu, u kome navodi da je “59 ljudi u centralnom Vuhanu obolelo od bolesti nalik upali pluća.“ Ovo je prvi izveštaj koji uključuje ovakve ocene:

Wang Linfa, ekpert za razvoj infektivnih bolesti na “Duke-NUS“ Medicinskoj školi u Singapuru, ističe da je frustriran time što naučnici u Kini nemaju dopuštenje da razgovaraju o epidemiji. Dr Wang navodi, da uprkos tome ceni da virus najverovatnije ne prelazi sa čoveka na čoveka, i da ne treba paničiti, jer nema zaraženih među medicinskim radnicima.“

Ne treba zameriti Wanga Linfi, jer je svoju procenu temeljio na netačnim informacijama kineskih vlasti, odnosno informacijama koje su one predstavile svetu u tom trenutku – navodi “National Review.“

Takođe, na ovaj dan, Centar za kontolu bolesti (CDC) u SAD “izdao je obaveštenje o prvom nivou stepena upozorenja za putnike, od mogućih tri, zbog rizika od epidemije u Kini. Ono je takođe ukazivalo da je uzrok i način prenošenja još uvek nepoznat, te da savetuje putnike u Vuhan da izbegavaju kontakt sa svim životinjama, kao i pijacama, ali i obolelim ljudima.“

Istog dana, (CDC) Centar za kontrolu bolesti (SAD) ponudio je da pošalje tim stručnjaka u Kinu da pomognu u istrazi. Kineske vlasti su odbile, ali će tim Svetske zdravstvene organizacije, u kojem će biti i dva Amerikanca stići 16. februara u Kinu.

8. Januar: “Kineske medicinske vlast tvrde da su identifikovale virus i ponavljaju tvrdnje, koje prenose zapadni mediji, da nema dokaza da se novi virus brzo širi među populacijom i prenosi sa ljudi, zbog čega bi predstavljao veliku opasnost, kao i da još nije povezan sa nekom smrću,“ navodi “National Review.“

Zvanično saopštenje Svetske zdravstvene organizacije navodi “preliminarni nalazi novog virusa u kratkom vremenskom periodu su značajno dostignuće, i pokazuju ubedljivu sposobnost Kine da suzbije epidemije…“ SZO ne preporučuje bilo kakve specijalne mere za putnike, i ne savetuje primenu bilo kakvih mera po pitanju putovanja i trgovinskih ograničenja u Kini, prema trenutno dostupnim informacija.“

10. Januar: Nakon tretiranja pacijenata sa vrisom iz Vuhana, neznajući sa čime se bori, Dr. Li Wenliang oboljeva, pokazuje simptome kašlja i groznice, i biva hospitalizovan 12. januara. U danima koji će uslediti, Lievo stanje se pogoršava i postaje kritično, zbog čega biva primljen na intenzivnu negu i prima kiseonik.

The “New York Times“ citira zdravstvenu komisiju u Vuhanu, koja u deklaraciji navodi da “nema dokaza da se virus prenosi među ljudima.“ Kineski doktori nastavljaju da pronalaze slučajeve zaraze među porodicama obolelih, demantujući izjave gradskih zdravstvenih komisija.

11. Januar: Zdravstvena komisija grada Vuhana izdaje naknadno saopštenje u kojem navodi da “svih 739 bliskih kontakata, uključujući 419 medicinskih radnika, prošli su medicinske preglede, i među njima nema potvrđenih povezanih slučajeva… Nema novih otkrivenih slučajeva od 3. januara 2020. U tom trenutnu, nisu pronađene infekcije među zdravstvenim osobljem, i nema jasnih dokaza da se virus prenosi sa čovek na čoveka.“ Oni kasnije tog dana izdaju smernice sa pitanjima i odgovorima, naglašavajući da “većina većina neobjašnjenih virusnih upala pluća u Vuhanu ima istorijat kontakta sa spornom pijacom morske hrane. Nema jasnih dokaza prenosa virusa sa čoveka.“

Istog dana, politički zvaničnici u provinciji Hubei, koja uključuje Vuhan, okupljaju se na sastanku, na kojem ne pominju koronavirus tokom četvrorodnevnih razgovora.

13. Januar: Vlasti na Tajlandu detektuju virus kod šezdesetojednogodišnje Kineskinje, koja je doputovala iz Vuhana, to je privi zabeleženi slučaj izvan Kine. “Tajlandsko ministarstvo zdravlja, navodi da žena nije posetila spornu pijacu u Vuhanu, kao i da je dobila groznicu 5. januara. Međutim, po rečima doktora, žena je posetila nekoliko manjih pijaca u Vuhanu, na kojima se takođe trguje svežim i sveže obarđenim mesom.“

14. Januar: Zdravstvene vlasti u Vuhanu izlaze sa još jednim saopštenjem, u kojem navode da “među bliskim kontaktima nema pronađenih povezanih slučajeva.“ Doktori u ovom trenutku već znaju da je ovo laž, budući da imaju iskustva sa bračnim parom, koji nije bio u kontaktu sa spornom pjacom.

Svetska zdravstvena orgnizacija prenosi Kineske procene: “Prelimarna istraga izvršena od strane kineskih vlast, nije pronašla jasne dokaze da se novi virus identifikovan u Vuhanu prenosi sa čoveka na čoveka.“

Ovo je više od mesec dana nakon prvog dokaza da se virus prenosi među populacijom u Vuhanu.

15. Januar: Japan izveštava o prvom slučaju korona virusa. Ministarstvo zdravlja u Japanu navodi da pacijent nije posećivao spornu pijacu, dodajući “da je moguće je pacijent tokom posete Kini imao bliske kontakte sa nepoznatim pacijenom, koji takođe boluje od upalnih procesa.“

U ovo vreme, Okružna zdravstvena komisija u Vuhanu počinje da menja svoje izjave, i izjavljuje da “rezultati postojećih istraživanja pokazuje da nije pronađen jasan pokazatelj prenosa virusa sa čoveka, ali da mogućnost ograničenog prenosa ne može biti isključena, mada je rizik od kontintinuiranog prenosa među populacijom na niskom nivou. Podsećamo, bolnice u Vuhanu zaključile su da se virus presnosi sa čoveka na čoveka tri nedelje ranije.

Izjava sledećeg dana demantuje prethodnu, ukazujući da je moguć prenos virusa, ali da takav slučaj nije pronađen među bliskim kontaktima.

Infodemija: demanti su stizali sa svih strana

17. Januar: Centar za kontrolu bolesti, kao i organi carinske i granične zaštite Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD, objavljuju da će putnici iz Vuhana prolaziti kontrolu na aerodromima (koji imaju najveću frekvenciju putnika iz Kine) u San Francisku, Njujorku (JFK) i Los Anđelesu, tokom ulaska u SAD zbog moguće povezanosti simptoma sa novim virusom.

Aktuelno saopštenje Okružne zdravstvene komisije u Vuhanu navodi kako “od ukupno 763 bliskih kontakata koji su pod nadzorom, 665 prestaje, a 98 pacijenata je još uvek na posmatranju. Među bliskim kontaktima, nije pronađena veza.“

18. Januar: Sekratar za Zdravstvo i zdravstvena davanja Alex Azar obavlja razgovor sa predsednikom Trampom o virusu. O ovom razgovoru “neimenovani visoki zvaničnik administracije“ rekao listu “The Washington Post“ da “je predsednik izrazio interesovanje tokom razgovora po pitanju oskudice pojedine robe iz Kine, i datumu njihovog ponovnog redovnog dotoka.“

Uprkos činjenici da doktori u Vuhanu znaju da je virus zarazan, gradske vlasti dozvoljavaju okupljanje, zajednički banket i obrok 40 000 porodica u ovom gradu povodom (kineske) lunarne nove godine.

Infodemija: uveravanje da je virus bezobasan

19. Januar: Kineska državna zdravstvena komisija izjavljuje da je “virus još uvek moguće suzbiti i kontrolisati.“ Svetska zdravstvena komisija ažurira svoju izjavu, navodeći da “nema dovoljno činjenica da izvuče definitivne zaključke o načinu prenošenja zaraze, njenim specifičnostima, kao ni razmerama njene rasprostranjenosti, ali ni izvoru nastanka – koji ostaje nepoznanica. “

20. Januar: Okružna zdravstvena komisija u Vuhanu objavljuje po zaključku mesečnog izveštaja, da “nije pronađena veza među bliskim kontaktima zaraženim.“

Istog dana, Načelnik tima kineske Nacionalne (državne) zdravstvene komisije potvrđuje da su dva slučaja infekcije u kineskoj provinciji Gvangdong izazvana prenosom sa čoveka, i da su pripadnici medicinskog osoblja inficirani.

Takođe, istog dana, list “Wuhan Evening News,“ najtiražnije gradsko glasilo, pominje pojavu virusa na naslovnoj strani, po prvi put od 5-og januara.

21. Januar: Centar za kontrolu bolesti (SAD) objavljuje prvi slučaj novog virusa u okrugu Snohomiš u saveznoj državi Vašington. (povratnik iz Kine, koji je došao 6 dana ranije)

Do ovog momenta, milioni građana Kine su napustili Vuhan, raznoseći zarazu po kini i svetu.

22. Januar: Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejsus nastavlja da hvali Kinu, njeno rukovodstvo, i kinesko baratanje situacijom tokom epidemije.

U predstojećim danima, Svetska zdravstvena organizacija nastavlja da sprovodi terenske posete Vuhanu, i donosi zaključak da se prema novim testovima virus prenosi sa čoveka na čoveka.

Na sastanku Kriznog komiteta SZO, članice panela izrazile su “oprečne poglede po pitanju da li ovaj događaj predstavlja pretnju po javno zdravlje od internacionalnog značaja, i čiji je zaključak bio da situacija ne predstavlja globalnu pretnju koja iziskuje hitnu reakciju.

31. Januar: Kineske vlasti objavlju prve korake za smeštanje Vuhana u karantin.


Do ovog trenutka, milioni su posetili grad, i napustili ga tokom proslave kineske nove godine (lunarne), a značajan broj građana otputavao je u inostranstvo.

Prvog februara Dr. Li Wenliang testiran je i potvrđeno je da je pozitivan na korona virus, da bi 6 dana kasnije preminuo.

4. Februara: Gradonačelnik Firence Dario Nardella, član udruženja kinesko-italijanskog prijateljstva poziva i ohrabruje građane da grle Kineze, kako bi ih podržali u borbi protiv virusa, u sklopu kampanje “Ja sam čovek, nisam virus. Otklonimo predrasude.“

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti