14.5 C
Belgrade
субота, 30 маја, 2020

6. APRIL 1941: Dan koji je započeo jednom pesmom (FOTO/VIDEO)

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...
- Advertisement -
loading...

To jutro 6. aprila 1941. godine u Beogradu mnogo se razlikovalo od ovog koje je jutros osvanulo nad srpskom prestonicom… Nije bilo kiše, bio je vedar i sunčan dan. Trgovci su požurili da otvore svoje radnje, a kupci da u njima pazare… Bila je nedelja i sve je mirisalo na proleće i život… A onda su se oko 6.30 začuli avioni…

Prošlo je tačno 79 godina od kada je, bez objave rata, nacistička Nemačka napala je kraljevinu Jugoslaviju. Počev od 6.30 ujutru Beograd, Novi Sad i još nekoliko gradova u Srbiji žestoko su napadnuti, a bombardovanje se nastavilo i u naredna dva dana.

6
Ruševine zgrade od nemačkog bombardovanja 1941. Foto: Wikipedia
- Advertisement -

Bio je to epilog događaja nakon pobune naroda i vojnog puča kojim je jugoslovenski narod pokazao da će stajati na strani zapadnih saveznika i po cenu ogromnog stradanja. Pučem je, de fakto, poništeno potpisivanje protokola o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu, a iako je njegova organizacija decenijama pripisivana vojsci i opozicionim strankama, istoričari danas tvrde da su veliki uticaj na događaje u Beogradu imali London, a po svemu sudeći i Moskva.

Kako bilo, vest o tome da Jugoslavija ipak neće stati uz naciste, prema svedočenjima njegovih savremenika, razbesnela je Hitlera. On je lično, još 27. marta, čim je čuo za demonstracije, doneo odluku da se bombarduje Beograd i okupira Jugoslavija.

“Vazdušni napad na Beograd 1941. godine imao je prvenstveno političko-teroristički karakter i nije imao ništa zajedničko sa ratom. To bombardovanje iz vazduha bilo je stvar Hitlerove sujete, njegove lične osvete”, izjavio je nemački feldmaršal Fon Klajst na suđenju posle rata.

6
Foto: Wikipedia
- Advertisement -

Beogradsku vladu o času napada prethodno je obavestio, sasvim precizno, naš vojni ataše u Berlinu i vrhunski obaveštajac pukovnik Vladimir Vauhnik. U očajničkom pokušaju da se prestonica spase razaranja jugoslovenska vlada i Vrhovna komanda su Beograd proglasile “otvorenim gradom”, prenosi Istorijski zabavnik.

Ali Nemce to nije zaustavilo…

“Strašni sud” 6. aprila nad Beogradom

Šestog aprila, bez objave rata, sile Trećeg rajha su napale kraljevinu Jugoslaviju. Njihove vazdušne snage su bombardovale Beograd koristeći 234 bombardera i 120 lovaca.

Avioni su poleteli iz Beča, Graca i Arada. Operacija je imala tajni naziv “Strašni sud”, a tajni znak za početak napada je bio “Uvertira u marš princa Eugena”, kompozicija Andreasa Leonarda, koja je emitovana preko Radio Berlina u 5.20 sati ujutro, 6. aprila 1941. godine.

Emitovanje marša je bila ideja Jozefa Gebelsa, ministra propagande Nemačke. Na taj način nacisti su postigli efekat iznenađenja, a bilo je tu i teatralne simbolike – princ Eugen Savojski oslobodio je Beograd početkom 18. veka kao vojskovođa u Austro-turskim ratovima, elitne trupe nacističke Nemačke nosile su njegovo ime, a kompozitor dela – Andreas Leonard bio je rođen istog dana i godine kao Hitler.

Grad je bombardovan u četiri naleta 6. aprila, i ponovo 7, 11. i 12. aprila 1941. godine. Upotrebljeno je oko 440 tona zapaljivih bombi.

U bombardovanju je poginulo 2.274 ljudi, iako taj broj varira od izvora do izvora. Porušeno je 627, a oštećeno preko 8.000 zgrada, uključujući deo Starog dvora. Teško je pogođena Vaznesenjska crkva, u kojoj je bilo vernika. Najznačajniji spomenik kulture uništen u bombardovanju je Narodna biblioteka sa 300.000 knjiga, uključujući srednjovekovne spise neprocenjive vrednosti.

6. APRIL 1941: Dan koji je započeo jednom pesmom (FOTO/VIDEO) 1
Spomenik poginulim u Vaznesenjskoj crkvi za vreme bombardovanja 1941. Foto: Wikipedia

Nakon šest dana konstantnog bombardovanja u Beograd su 12. aprila ušli okupatori. Do tada je jugoslovenska prestonica kojom su se mnogi dičili izgledala kao razrušena grobnica.

To je bio početak, samo početak svega onoga što će se dešavati u narednih pet godina, kako na teritoriji Srbije, tako i na teritoriji čitave Jugoslavije. Jedan od najstrašnijih ratova u istoriji čovečanstva koji se još uvek pamti i koji nikada neće biti zaboravljen. Za Beograd je počeo nepravdom, nenajavljenim bombardovanjem, ali to je bio samo početak nepravdi i užasnih dešavanja koja će se iz dana u dan sve više dešavatil.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

- Advertisement -

Najnovije vesti

ZLOUPOTREBA DETETA: „Zabraniti spot Vučića“

Vučićev spot problematičan Stranka slobode i pravde (SSP) zahteva od REM-a da u roku od 24 časa zakaže...

BEOGRADSKI SINDIKAT: Pod hitno da se spusti tenzija!

BEOGRADSKI SINDIKAT U ŽIŽI Muzički sastav "Beogradski sindikat" našao se ponovo u žiži kada su crnogorske vlasti kadrove...

ZVANIČNO: EXIT 2.0 ove godine, evo kada!

EXIT odredio nove datume Konačno su zvanično određeni novi datumi za obeležavanje 20 godina Exita. Jedano od vodećih svetskih...

NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA: Pronalazak vanzemaljskog života u 2020?

Najnovija istraživanja Najnovija opažanja ponovo su uočila prigušenu patuljastu zvezdu, Proksimu B, kako orbitava sredinom naseljene zone oko...

SNIMAK UBISTVA AFROAMERIKANCA: Poznavali se od ranije! (VIDEO 18+)

Posle nasilničkog hapšenja od strane policije Flojd je preminuo nakon čega su širom Mineapolisa i SAD izbili protesti:
- Advertisement -