16.1 C
Belgrade
nedelja, 2 oktobra, 2022

INSPEKCIJE NA TERENU: 500 000 kazna za kršenje ove mere

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Mere i kršenje istih se drakonski kažnjava

Od početka školske godine, pa u naredne dve nedelje neće biti tolerisano ni najmanje kršenje epidemioloških mera, a kazne za one koje ih ne poštuju iznosiće najmanje 500.000 dinara, poručili su juče članovi kriznog štaba s premijerkom Anom Brnabić na čelu.

– U naredne dve nedelje nećemo tolerisati nikakvo kršenje mera, jer je važno da bude što bezbednija situacija za đake i roditelje… Ne smemo da dozvolimo da nam pojedinačna iskakanja na proslavama, žurkama, koncertima poremete situaciju – poručila je premijerka za RTS i dodala da je Institut „Batut“ oformio tim koji će na dnevnom nivou izveštavati o svakom potencijalnom slučaju zaraze u školama.

- Advertisement -

Inspekcije na terenu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar takođe je poručio da više neće biti razumevanja za one koji ne poštuju mere kriznog štaba, kao i da su napravljeni sinhronizovani timovi inspekcija Ministarstva zdravlja i policije.

– Reagovaćemo u momentu, ali i kad budemo dobijali podatke da se negde nešto dešavalo, da neko ne misli da će zavarati sistem. U prethodnom periodu broj zaraženih povećavao se zbog različitih proslava i sada to nećemo dozvoliti. Kazna u tim slučajevima je od 500.000 dinara – rekao je Lončar novinarima i dodao da dan na intenzivnoj nezi za jednog pacijenta košta preko 1.000 evra.

- Advertisement -

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević istakla je da brojevi poslednjih dana pokazuju sve povoljniju epidemiološku situaciju i da će se pratiti izostanak đaka iz škole.

mer,
foto: Printscreen

Sprečavanje lavine

– Kršenje pravila i nepoštovanje mera i discipline mogli bi da pokrenu lavinu, zato moramo svi da budemo odgovorni i svesni situacije – rekla je ona za TV Pink

Dr Goran Stevanović

Direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti dr Goran Stevanović izjavio je da manji broj pacijenata s koronavirusom ne znači pobedu, već predah, koji, kaže, treba maksimalno iskoristiti za pripremu za mogući sledeći talas. Navodeći da počinje školska godina, da će se studenti vratiti, Stevanović kaže da bi sva druga okupljanja koja nisu neophodna trebalo odložiti, ne samo zbog sankcija već i zbog naše svesti da tako štitimo sebe i druge.

Dr Predrag Kon

Jedan u lokalu zarazi njih 15

Epidemiološka situacija u Beogradu je na najboljem nivou od 1. jula, izjavio je epidemiolog Predrag Kon. On juče nije želi da govori o kaznama, ali je upozorio ljude da je pevanje dokazano intenzivni način prenošenja virusa: – Ako neko svesno pravi velike žurke, sa pevanjam, to su dobro prepoznata mesta superprenošenja, od jednog koji ne zna da je zaražen može nastati 15 zaraženih… Takvi događaji se ne smeju ponavljati. Te kazne će biti drakonske i vrlo oštre prema organizatorima takvih događaja – rekao je Kon.

- Advertisement -
SourceEspreso
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: