5. OKTOBAR U MINSKU: Topovi, 100 000 ljudi, sukob policije i naroda, blokiran internet!

Obavezno pročitajte

Minsk i protesti

Više od 100.000 demonstranata okupilo se danas na ulicama Minska u znak protesta protiv rezultata predsedničkih izbora. Preko 100 ljudi je privedeno, među kojima i nekoliko novinara i opozicionih političara, saopštio je Centar za ljudska prava Vesna.

Kako je prenela ruska državna agencija TAS S, spisak privedenih se konstantno ažurira, a sada se na njemu nalazi 103 imena.

Među privedenima i 13-godišnja devojčica, koju je policija uhapsila na protestu u Grodnu!

Tokom hapšenja, policija je koristila i suzavac protiv demonstranata.

Ranije danas, policija je upotrebila vodeni top kako bi rasterala demonstrante koji su se okupili na ulicama Minska.

Protestima se, po ko zna koji put, priključila i čuvena opoziciona aktivistkinja, 73-godišnja Nina Bahinskaja, što je oduševilo druge demonstrante.

“Ti si naš heroj”, skandirali su opozicionarki, koja je postala simbol demonstracija u Belorusiji.

Inače, današnje proteste, 57. po redu, demonstranti su posvetili političkim zatvorenicima, u trenutku kada su i Brisel i Vašington uveli sankcije brojnim beloruskim zvaničnicima.

Beloruske vlasti ukinule su akreditacije svim novinarima koji rade za strane medijske kuće pre dva dana, što je dodatno otežalo izveštavanje sa protesta.

Ranije ove nedelje, suspendovan je i rad nezavisnog informativnog portala tut.by na tri meseca, zbog pružanja “informacija čije je emitovanje zabranjeno”.

Podsetimo, u Belorusiji traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora na kojima je 9.avgusta pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko.

Ostavite komentar

Najnovije objave

SAVEZ SRBA SLOVENIJE: Milica Đurđević nema podršku Srba iz regiona!

Savez Srba Slovenije oglasio se saopštenjem u kojem se kaže da Srbi u Sloveniji pomno prate poslednja dešavanja u...

Još priča na sličnu temu