15.6 C
Belgrade
petak, 12 avgusta, 2022

Srbin u pelenama za 300 evra, Marku Đuriću ambasadorska primanja veća od 6.000 dolara

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Bivši direktor Kancelarije za KiM i funkcioner SNS Marko Đurić mesečno zarađuje više od 6.000 dolara kao ambasador Srbije u SAD. Iako je pre skoro pola godine imenovan na tu funkciju, njegova imovinska karta je tek sada objavljena na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, i to nakon pisanja Nova.rs.

U izveštaju o imovini navodi se da Đurić kao ambasador Srbije ima mesečnu platu od 941 dolar, a dodatnih 5.225 dolara prima kao “naknadu za uvećane troškove života i rada u diplomatskom konzularnom predstavništvu”.


To znači da nekadašnjem direktoru Kancelarije za KiM mesečno na račun legne 6.166 američkih dolara.

- Advertisement -

Sudeći po podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, Đurić, osim mesečne plate, nema ništa od imovine. Ni stan, ni automobil, niti ušteđevinu u banci.

Da će Marko Đurić biti novi srpski ambasador u Vašingtonu portal Nova.rs otkrio je u septembru prošle godine, a zvanično je na tu poziciju postavljen 8. oktobra. Na sajtu Agencije navodi se da mesečnu zaradu od oko 6.000 dolara prima od 10. novembra.

Prema Zakonu za sprečavanje korupcije, Đurić je nakon preuzimanja nove funkcije bio u obavezi da u roku od 30 dana prijavi imovinu i prihode.

- Advertisement -

Ti podaci nisu objavljeni do danas. Agencija za sprečavanje korupcije nije odgovorila na pitanja redakcije portala Nova.rs o novom izveštaju o imovini i prihodima novog ambasadora u SAD.

Tapšanje, skandiranje “Aco Srbine”

Bivši direktor Vladine Kancelarije za KiM, a sadašni ambasador istakao se glasnim skandiranjem i proslavom pobede na kosovskim izborima 2017. godine. “Aco Srbine” orilo se Mitrovicom, a Đurić je vodio skandiranje.

U pozadini, malo iza kadra, ostali su graodnačelnik Kosovske Mitrovice Rakić, ali i biznismen Milan Radojčić, koji je nakon toga postao potpredsednik Srpske liste, iako u to vreme jedan od osumnjičenih za učestvovanje u ubistvu Olivera Ivanovića.

Đurić se istakao i vrlo strastvenim tapšanjem koje je zabeleženo dok je predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić držao konferenciju posvećenu baš novim izborima na Kosovu. Đurić se nije sakrio u pozadini, već je u prvom planu izražavao svoje oduševljenje.

Od Otpora do SNS

Marko Đurić je bio član Otpora, u Srpskoj naprednoj stranci je od osnivanja 2008. godine, a 2009. postao je koordinator pravnog tima i asistent zamenika predsednika stranke Aleksandra Vučića.

Od 2010. član je Glavnog odbora SNS. Posle izbora u maju 2012. postavljen je za savetnika predsednika Republike Srbije za spoljnu politiku, a krajem iste godine postao je član Predsedništva SNS.

Vlada Srbije ga je 2014. godine postavila za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Za potpredsednika Srpske napredne stranke izabran je na Skupštini SNS, održanoj 28. maja 2016.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti