15.6 C
Belgrade
petak, 12 avgusta, 2022

30 GODINA LUDAKA KOJI UBIJAJU NAROD I TAJNI ZNAKOVI: Jezive fotografije sa Brda kod Kranja iz 1991. i 2021. izazvale zebnju!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Na društvenim mrežama, širom bivših jugoslovenskih republika, već danima se deli ova uporedna fotografija. Krvav rat koji je uništio milione života i rasparčao Jugoslaviju počeo je u proleće 1991. godine, a na sastanku u aprilu iste godine, lepo su se družili, doneli ključne odluke i zadovoljno smeškali pozirajući fotoreporterima predsednici šest republika u okviru SFRJ (Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Slovenije).

Mesto sastanka isto: Brdo kod Kranja. Organizator isti: predsednik Slovenije. Akteri isti – predsednici Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore.

Na fotografiji iz aprila 1991. godine, sa domaćinom Milanom Kučanom, zadovoljno poziraju Slobodan Milošević, Franjo Tuđman, Alija Izetbegodić, Kiro Gligorov i Momir Bulatović.

- Advertisement -

Ista ekipa je uoči rata imala turneju po Jugoslaviji, pa su sastančili 28. marta u Splitu (domaćin Tuđman), 4. apila u Beogradu (domaćin Milošević), 11. u Brdu kod Kranja (domaćin Kučan), 18. u Ohridu (domaćin Gligorov), 29. aprila na Cetinju (domaćin Bulatović), a završni sastanak je bio 6. juna u Stojčevcu kod Sarajeva (domaćin Izetbegović).

Odmah nakon toga kreću bratoubilački ratovi širom Balkana i otcepljivanje Republika iz sastava Jugoslavije.

Na fotografiji iz maja 2021. godine (tačno 30 godina kasnije), sa domaćinom Borutom Pahorom (šakama pokazuje kome on sa grupicom oko njega polaže račune), zadovoljno se smeškaju: Aleksandar Vučić (Srbija), Milo Đukanović (Crna Gora), Zoran Milanović (Hrvatska), Stevo Pendarovski (Makedonija), Milorad Dodik i Šefik Džaferović (BiH).

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti