11 C
Belgrade
petak, 30 oktobra, 2020

3. SVETSKI NA POMOLU: Turska danas legalno može da uđe u RAT!

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

EKSKLUZIVA: Ovo je novi sastav Vlade Republike Srbije

Iz dobro obaveštenih izvora iz Nemanjine ulice, ovako će izgledati novi sastav Vlade Srbije:Ana Brnabić, premijer i...

U sukob između Jermenije i Azerbejdžana mogla bi da se umeša i Turska i to potpuno legalno – prema sporazumu koji su sklopili Vladimir Lenjin i Mustafa Kemal Ataturk, a koji je i dalje na snazi.

Prema tom dokumentu Ankara može da uvede svoju vojsku na Kavkaz, tačnije u azerbejdžansku autonomiju Nahčivan, u slučaju agresije na tu enklavu.

Kako piše list „Vzgljad“, sovjetska Rusija je 1921. godine potpisala sporazum sa turskim nacionalistima na čelu sa Ataturkom. Nakon Moskve, sporazum sa Turcima su sklopile tri sovjetske republike – Jermenija, Azerbejdžan i Gruzija.

- Advertisement -

Zahvaljujući tim sporazumima, u SSSR-u su se pojavile dve jedinstvene autonomne republike – Adžarska Autonomna Sovjetska Socijalistička Republika (danas Adžarija) za gruzinske muslimane i Nahčivanska Autonomna Sovjetska Socijalistička Republika za Azerbejdžance koji su živeli u jugozapadnom Zakavkazju, na koji je (kao i na Nagorno-Karabah) takođe pretendovala Jermenija.

turska,

Najvažnija odrednica Sporazuma iz Karsa iz 1921. godine je to što Turska i Rusija zadržavaju pravo da uvedu vojsku u Adžariju i Nahčivan u slučaju vojne invazije drugih država u te regione. Ankara i Baku smatraju da je Sporazum iz Karsa i dalje važeći, jer je sklopljen na period od 100 godina.

Prema tome, Turska do 21. oktobra 2021. godine ima pravo da uvede svoju vojsku, ako zaključi da autonomnu republiku, za čiju bezbednost ona garantuje, ugrožava Jermenija ili neka druga zemlja.
Jermenija ne pretenduje na vraćanje Nahčivana, kao što je slučaj sa Nagorno-Karabahom.

- Advertisement -

Podsetimo, Azerbejdžan je ranije saopštio da su jermenske oružane snage izvršile raketni napad na teritoriju regije Ordubad u Nahčivanskoj autonomnoj republici. Baku je tada podsetio da, prema Ugovoru iz Karsa, Turska i Rusija zadržavaju pravo da šalju trupe u Adžaru i Nahčivan, autonomije u Gruziji, odnosno Azerbejdžanu. Jermenija je odmah negirala navode Bakua, rekašvi da je to „još jedna laž vojno-političkog rukovodstva Azerbejdžana s ciljem širenja geografije sukoba“.

Nahčivanska autonomna republika je azerbejdžanska enklava u kojoj živi nešto više od 400.000 ljudi, smeštena između Irana i Jermenije. Pored toga, ova autonomna oblast ima mali, ali strateški značajan deo granice sa Turskom.

Nahčivansku republiku od Azerbejdžana deli Zangezur – pojas jermenske teritorije širine ne više od 50 kilometara. Istočnije se nalazi „okupirani“ Gubadlinski region, odakle je, kako je azerbejdžanska strana saopštila, Jermenija raketirala Nahčivan, podseća „Vzgljad“.

Sporazum iz Karsa je sporazum o prijateljstvu između sovjetskih republika Jermenije, Azerbejdžana i Gruzije, sa jedne strane i Turske, sa druge strane. Sporazum je potpisan uz učešće Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike 13. oktobra 1921. godine u gradu Kars.

SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

CRKVA JUTROS POTVRDILA: Mitropolit Amfilohije se upokojio

Amfilohije preminuo"U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle...

DR. ŽUJOVIĆ: Krizni štab nas laže, ne smemo pustiti da nas zatvore u kuće!

Dr Žujović iako je pulmolog koji radi sa pacijentima nije deo Kriznog štaba koji smatra nelegalnim jer kod nas je definisano...

MCP:Preminuo mitropolit Amfilohije

Amfilohije se upokojio u 8:20hMitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je danas u 8.20 preminuo mitropolit Amfilohije.

BRNABIĆKA SAMA SEBI DODELILA VILU JOVANKE BROZ!

Poslednja odluka Ane Brnabić u prethodnoj vladi je bila da vilu "Bor" u kojoj je decenijama živela Jovanka Broz dodeli sebi...

KON SE OPET JAVLJA: Moramo da pooštrimo mere, nošenje maski i na otvorenom! BOLJE TO NEGO…

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio da on u ovom trenutku ne bi uveo vanredno stanje, ali da bi mere pooštrio, „prvo...